Βουλγαρία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την “αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης”
Ποια είναι η πόλη που σύμφωνα με Βούλγαρους αρχαιολόγους, είναι και η πρώτη προϊστορική πόλη της Ευρώπης (Vid)
- 02 Νοεμβρίου 2012 12:29
Ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε ερείπια και σειρά ευρημάτων σε περιοχή της Βουλγαρίας που αναδεικνύουν την ύπαρξη μιας πόλης, που χρονολογείται μεταξύ του 4.700 και 4.200 π.Χ.
Η προϊστορική πόλη, που ανακαλύφτηκε στην ανατολική Βουλγαρία εξετάζεται πλέον σαν ο παλαιότερος αστικός οικισμός της Ευρώπης. Οι ανασκαφές συνεχίζονται στα περίχωρα της πόλης Προβάντια που βρίσκεται 40 χλμ μακριά από τη Βάρνα κοντά στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.
Όπως αναφέρει το Associated Press, ο Βούλγαρος αρχαιολόγος και καθηγητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της χώρας, Vasil Nikolov, υποστηρίζει ότι οι πέτρινοι τοίχοι (3 μέτρα ύψος, 2 μέτρα πάχος), που εντοπίστηκαν κοντά στην Προβάντια, χρονολογούνται μεταξύ 4.700 και 4.200 π.Χ. Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για τα πρώτα οχυρά στην προϊστορική Ευρώπη.
“Ξεκινήσαμε την ανασκαφή το 2005, αλλά μόνο σ’ αυτήν την αρχαιολογική περίοδο συγκεντρώσαμε αρκετά ευρήματα για να αποδείξουμε τον ισχυρισμό αυτό”, είπε ο καθηγητής.
Η ομάδα έχει μέχρι στιγμής φέρει στο φως δύο διώροφα σπίτια με διάμετρο 100 μέτρων, τα οποία πλαισιώνονται από ένα τείχος.
Μια χιλιετία πριν την έναρξη του ελληνικού πολιτισμού
Οι ανασκαφές εντόπισαν ακόμη, μία σειρά από λάκκους, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για ιεροτελεστίες, αλλά αποτελούσαν και μέρος μιας πύλης. Η ανάλυση άνθρακα έδειξε ότι τα ευρήματά αυτά χρονολογούνται στη Χαλκολιθική εποχή μεταξύ 4.700 και 4.200 π.Χ., μία χιλιετία πριν την έναρξη του ελληνικού πολιτισμού.
“Νέα δείγματα των ανασκαφών έχουν σταλεί στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, για περαιτέρω εξέταση”, συμπλήρωσε ο Nikolov.
Μέλη της αποστολής διευκρινίζουν, τέλος, πως με τον όρο “πόλη” δεν εννοείται κάτι ανάλογο των αρχαίων Ελληνικών ή Ρωμαϊκών πόλεων-κρατών, αλλά αυτό που η αρχαιολογική κοινότητα έχει αποφασίσει συμβατικά να ονομάσει έτσι, προκειμένου να προσδιορίσει τις πολυμελείς κοινότητες κατοίκων κατά την 5η χιλιετία π.Χ.