Χειρουργήθηκε το κοριτσάκι που γεννήθηκε με την καρδιά εκτός σώματος – Η απίστευτη ιατρική διαδρομή της
Διαβάζεται σε 5'
Σε μία πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση υποβλήθηκε η Βανέλοουπ Χόουπ Γουίλκινς, το κορίτσι – θαύμα της Ιατρικής που γεννήθηκε με την καρδιά της έξω από το στήθος. Ακολουθούν εικόνες που ορισμένοι αναγνώστες μπορεί να βρουν ενοχλητικές.
- 23 Απριλίου 2025 09:50
Η Βανέλοουπ Χόουπ Γουίλκινς (Vanellope Hope Wilkins) έγραψε ιστορία στην παγκόσμια ιατρική το 2017, όταν ήρθε στον κόσμο με την καρδιά της εκτός του θώρακά της – μια εξαιρετικά σπάνια πάθηση γνωστή ως ectopia cordis. Σήμερα, γράφει ξανά καθώς υποβλήθηκε σε μία πρωτοποριακή επέμβαση για να τοποθετηθεί ξανά στο σώμα της.
Πρόκειται σύμφωνα με τους γιατρούς για μία “μοναδική περίπτωση” και για να τοποθετηθεί η καρδιά της στη σωστή θέση, υποβλήθηκε σε τρεις λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις.
Το κοριτσάκι γεννήθηκε στο νοσοκομείο Γκλένφιλντ στο Λέστερ, και σύμφωνα με το νοσοκομείο, δεν γνωρίζει άλλη περίπτωση στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου να γεννήθηκε μωρό με το ίδιο πρόβλημα υγείας και να επέζησε.
Σήμερα, 7 ετών, η Βανέλοουπ υποβλήθηκε σε μία ακόμα πρωτοποριακή επέμβαση: οι γιατροί χρησιμοποίησαν τα πλευρά της για να δημιουργήσουν ένα προστατευτικό “κλουβί” γύρω από την καρδιά της, προσφέροντάς της επιπλέον ασφάλεια και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Όταν πραγματοποιήθηκε η επέμβαση στο East Midlands Congenital Heart Centre, που εδρεύει στο Leicester Royal Infirmary, την περασμένη Τετάρτη, η μικρή, όπως αναφέρει το BBC, που είχε αποκλειστική πρόσβαση στο χειρουργείο, εξακολουθούσε να μην έχει στέρνο, με την καρδιά της να προστατεύεται μόνο από ένα λεπτό στρώμα δέρματος.
Ο παιδοχειρουργός Νίτιν Πατγουάρνταν, ένας από την 50μελή ιατρική ομάδα που συμμετείχε στη γέννηση της Βανέλοουπ στις 22 Νοεμβρίου, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη χειρουργική επέμβαση, μία διαδικασία που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν με αυτόν τον τρόπο.
“Θα έλεγα ψέματα αν έλεγα ότι δεν αγχώνομαι“, παραδέχθηκε. “Όμως, έχοντας ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα τόσα χρόνια, ανυπομονείς για τέτοιες στιγμές, γιατί ξέρεις ότι στο τέλος της ημέρας, αλλάζεις τη ζωή κάποιου ανθρώπου“.
Θυμάται ακόμα την ημέρα της γέννησής της, όταν όλα ήταν άγνωστα – κανείς στη Βρετανία δεν είχε αντιμετωπίσει παρόμοια περίπτωση.
Η ectopia cordis, η πάθηση που αφήνει την καρδιά εκτός θώρακα, πλήττει μόνο μερικά περιστατικά ανά εκατομμύριο γεννήσεις. Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί ελάχιστες περιπτώσεις επιβίωσης.
Η πιθανότητα επιβίωσης για τη Βανέλοουπ ήταν κάτω από 10%. Κι όμως, κατάφερε να επιστρέψει στο σπίτι της μετά από 14 μήνες νοσηλείας, διαψεύδοντας όλα τα προγνωστικά.
Από τότε που γεννήθηκε, η μικρή Βανέλοουπ φορά έναν ειδικό νάρθηκα γύρω από το στήθος της για να προστατεύεται. Χρειάζεται περίπλοκη, διαρκή ιατρική φροντίδα – 24 ώρες το 24ωρο, με συνεχή παρουσία ειδικού, ενώ είναι άτομο με μη λεκτικό αυτισμό.
Η μητέρα της, Ναόμι Φίντλεϊ που ζει στο Κλίφτον του Νότιγχαμσαϊρ, μιλά με τρυφερότητα για την κόρη της: “Είναι ένα χαρούμενο πλασματάκι, φέρνει χαρά και φως στη ζωή μας”.
“Νιώθω τεράστια περηφάνια όταν βλέπω πόσα έχει καταφέρει, πόσα έχει ξεπεράσει. Είναι ένα πραγματικό ταξίδι δύναμης και θάρρους… είναι απίστευτα γενναία”, λέει συγκινημένη, ενώ δεν κρύβει το άγχος και τον φόβο της για την επέμβαση. “Ο μεγαλύτερός μου φόβος είναι να την αποχωριστώ και να μην τη δω να γυρίζει πίσω”.
Σε ηλικία πλέον 7 ετών, οι χειρουργοί αποφάσισαν ότι η Βανέλοουπ είχε φτάσει στην κατάλληλη ηλικία για μια επανορθωτική χειρουργική επέμβαση που θα σχημάτιζε μια μόνιμη δομή γύρω από την καρδιά της.
Ακολουθούν εικόνες που ορισμένοι αναγνώστες μπορεί να βρουν ενοχλητικές.
Κατά την έναρξη της πολύωρης και εξαιρετικά λεπτής επέμβασης, η Βανέλοουπ συνδέθηκε αρχικά σε μηχάνημα bypass, το οποίο ανέλαβε προσωρινά τις λειτουργίες της καρδιάς και των πνευμόνων της. Αυτό επέτρεψε στην καρδιά της να αποσυμπιεστεί, ώστε οι γιατροί να προχωρήσουν στην εξαιρετικά απαιτητική διαδικασία αποκόλλησης ενός μέρους της – συγκεκριμένα της δεξιάς κοιλιακής οδού εκροής και της πνευμονικής αρτηρίας, από το σημείο όπου έχει κολλήσει στο δέρμα της.
Ακολούθησε η διμερής οστεοτομία των πλευρών, μία επώδυνη και λεπτομερής διαδικασία που περιλαμβάνει το σπάσιμο των πλευρών και από τις δύο πλευρές του θώρακα, με στόχο να αναδιαμορφωθούν και να σχηματίσουν ένα προστατευτικό κλουβί γύρω από την εκτεθειμένη καρδιά της.
Αξίζει να σημειωθεί πως όλες αυτές οι επεμβάσεις – και μάλιστα ταυτόχρονα – δεν έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ ξανά σε ασθενή με ectopia cordis στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η εξαιρετικά σύνθετη χειρουργική επέμβαση διήρκεσε περισσότερες από εννέα ώρες και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Ο καρδιοχειρουργός Ικένα Ομέτζε, ο οποίος χειρούργησε τη Βανέλοουπ μόλις 50 λεπτά μετά τη γέννησή της και συμμετείχε επίσης στην πρωτοποριακή επέμβαση, δήλωσε στο BBC με ικανοποίηση πως το χειρουργείο “πήγε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε”.
Μετά την επέμβαση, περιέγραψε πώς εξέτασε την ακτινογραφία του θώρακα της Βανέλοουπ και την χαρακτήρισε “πραγματικά όμορφη”.
Μετά την επιτυχημένη επέμβαση-ορόσημο, η μικρή Βανέλοουπ μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων, όπου θα παραμείνει για ένα διάστημα μέχρι να αναρρώσει πλήρως.
Σε λίγες εβδομάδες, θα μπορέσει να αφαιρέσει τον προστατευτικό νάρθηκα από το στήθος της και σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν θα χρειαστεί καμία επιπλέον χειρουργική επέμβαση.
Η μητέρα της, Ναόμι, ευχαρίστησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου και ανυπομονεί πια να επιστρέψει στο σπίτι μαζί με τη Βανέλοουπ, όπου την περιμένουν τα αδέλφια της.
Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον ελπίζει ότι η επέμβαση αυτή θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ήδη πολύ καλή ποιότητα ζωής της κόρης της και αυτή τη φορά, δηλώνει πιο έτοιμη από ποτέ για το ταξίδι που ακολουθεί. “Όταν γεννήθηκε η Βανέλοουπ, ήμουν γεμάτη φόβο. Ήταν πολύ τρομακτικό για μένα. Αλλά τώρα… τώρα είμαι έτοιμη. Το ‘χουμε”, είπε χαρακτηριστικά.