Χριστόφορος Κολόμβος: Σήμερα οι αποκαλύψεις για την καταγωγή του – Τι έδειξε το DNA

Διαβάζεται σε 5'
Άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου στην Plaza de las Monjas στη Ουέλβα της Ανδαλουσίας
Άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου στην Plaza de las Monjas στη Ουέλβα της Ανδαλουσίας ISTOCK

Σε ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί από τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Ισπανίας RTVE σήμερα Σάββατο (12/10) στις 22:30 τοπική ώρα  (23:30 ώρα Ελλάδος) θα αποκαλυφθούν τα αποτελέσματα της έρευνας για την καταγωγή του εξερευνητή.

Έτοιμοι να αποκαλύψουν την αλήθεια σχετικά με τις ρίζες του Χριστόφορου Κολόμβου δηλώνουν οι επιστήμονες, περίπου 5 αιώνες από την ημέρα που ξεκίνησε να εξερευνά τον κόσμο.

Παρ’ ότι οι περισσότερες ιστορικές πηγές αναφέρουν ως τόπο καταγωγής του την Γένοβα, πολλοί επιστήμονες έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες του ενώ δεν είναι λίγες οι περιοχές που κατά καιρούς τον έχουν διεκδικήσει.

Πλέον, έπειτα από πάνω από δύο δεκαετίες ερευνών, οι επιστήμονες δηλώνουν ότι έχουν αρκετά στοιχεία για να βάλουν τέλος στην αντιπαράθεση σχετικά με τον τόπο γέννησης του Κολόμβου.

Το 2003, ο Χοσέ Αντόνιο Λορέντε, καθηγητής ιατρικής στη Granada, και ο ιστορικός Μαρσιάλ Κάστρο, πήραν δείγμα DNA από τα λείψανα που πιστευόταν ότι άνηκαν στον Κολόμβο και τα οποία ήταν θαμμένα στον Καθεδρικό ναό της Σεβίλλης αλλά και από τα λείψανα του γιου του, Ερνάντο, και του αδελφού του, Ντιέγκο.

Έπειτα ακολούθησε αντιπαράθεση του DNA με αυτό ιστορικών προσώπων από διαφορετικές χώρες και περιοχές χρησιμοποιώντας ειδική τεχνολογία προκειμένου να εξαχθεί ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα.

Η απάντηση αναμένεται να αποκαλυφθεί σε ένα ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί από τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Ισπανίας RTVE σήμερα Σάββατο (12/10) στις 22:30 τοπική ώρα  (23:30 ώρα Ελλάδος), καθώς η 12η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί εθνική αργία στην χώρα προς τιμήν της άφιξης του Κολόμβου στην Αμερική.

Η πρώτη αποκάλυψη πριν την προβολή του ντοκιμαντέρ

Πριν από την προβολή της ταινίας, η εγκληματολογική ομάδα αποκάλυψε ένα επίσημο αποτέλεσμα της έρευνάς της σύμφωνα με το οποίο τα λείψανα που εξήχθησαν από τη Σεβίλλη ήταν πράγματι του εξερευνητή.

Σημειώνεται πως η Δομινικανή Δημοκρατία ισχυριζόταν ότι φιλοξενούσε το σώμα του και ότι υπάρχει ένα μαυσωλείο αφιερωμένο σε αυτόν στην πόλη Σάντο Ντομίνγκο.

Παρουσιάζοντας αυτό το εύρημα, ο καθηγητής Λορέντε δήλωσε ότι “έχουμε μπορέσει να αποδείξουμε πέρα από κάθε αμφιβολία, με τη βοήθεια της νέας τεχνολογία, ότι τα λείψανα στη Σεβίλλη ανήκουν στον Χριστόφορο Κολόμβο”.

Ωστόσο, η ομάδα δήλωσε ότι είναι πιθανό κάποια λείψανα του εξερευνητή να βρίσκονται στη Δομινικανή Δημοκρατία, η οποία δεν συνεργάστηκε στην έρευνα.

Απεικόνιση του Χριστόφορου Κολόμβου να φτάνει στις Μπαχάμες
Απεικόνιση του Χριστόφορου Κολόμβου να φτάνει στις Μπαχάμες ISTOCK

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για την καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου

Ωστόσο, ο τόπος γέννησης του Κολόμβου είναι το μεγαλύτερο αίνιγμα. Η ευρέως αποδεκτή θεωρία είναι ότι γεννήθηκε στη Γένοβα το 1451 και ήταν παιδί οικογένειας κλωστοϋφαντουργών .

Το 1492, ηγήθηκε μιας αποστολής που υποστηριζόταν από τους Καθολικούς Μοναρχίες της Ισπανίας, αναζητώντας μια νέα διαδρομή προς την Άπω Ανατολή.

Αντίθετα, έφτασε στην Καραϊβική, σημειώνοντας την αρχή μιας περιόδου επαφής της Ευρώπης με την Αμερική, που θα οδηγούσε στη συνέχεια σε κατακτήσεις και αποικισμό αλλά και στους θανάτους πολλών εκατομμυρίων αυτοχθόνων.

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι ο Κολόμβος πέθανε το 1506 στην βόρεια ισπανική πόλη Βαγιαδολίδ.

Υπάρχουν περίπου 25 ξεχωριστοί ισχυρισμοί σχετικά με τον τόπο γέννησής του, που περιλαμβάνουν την Πολωνία, τη Σκωτία, την Ουγγαρία και τη Σκανδιναβία.

Ωστόσο, η ομάδα του καθηγητή Λορέντε περιόρισε τους υποψήφιους σε οκτώ πιθανούς τόπους γέννησης, σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία. Η διαδικασία περιλάμβανε τη σύγκριση του DNA του Κολόμβου με αυτό ατόμων που πιστεύεται ότι είναι συγγενείς του σε αυτές τις τοποθεσίες.

Η βορειοδυτική ισπανική περιοχή της Γαλικίας είναι επίσης στη λίστα. Το ίδιο και το νησί της Μαγιόρκας, με τη θεωρία ότι ο Κολόμβος ήταν ο νόθος γιος του πρίγκιπα της Βιάννα, αδελφού του βασιλιά Φερδινάνδου.

Μια άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι ο Κολόμβος ήταν Εβραίος από την Βαλένθια. Οι ελλιπείς πληροφορίες για τα νεανικά του χρόνια, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι προσπαθούσε να κρύψει τις εβραϊκές του ρίζες για να αποφύγει τους διωγμούς από τους Καθολικούς Ισπανούς μονάρχες.

Επιπλέον στις πόλεις της Ισπανίας που διεκδικούν την καταγωγή του Κολόμβου συγκαταλέγεται και η περιοχή της Ναβάρρας αλλά και της Καστίλης-Λα Μάντσα. Στην Πορτογαλία, μια θεωρία δηλώνει ότι ο εξερευνητής ήταν ένας ευγενής-πειρατής του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Πέδρο ντε Αταΐντε.

Η RTVE έχει προαναγγείλει πως τα αποτελέσματα “θα φέρουν επανάσταση σε όλα όσα έχουμε μελετηθεί” σχετικά με τον Κολόμβο. Ωστόσο, ο Μαρσιάλ Κάστρο, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε σε ένα βίντεο ότι θεωρούσε την “παραδοσιακή γενοβέζικη θεωρία” ως την πιο προφανή για να υποστηρίξει ως ιστορικός.

Σε δήλωσή του, ο καθηγητής Λορέντε ανέφερε ότι η ομάδα του “αναλύει ακόμα πολύ σημαντικά πρόσφατα δεδομένα”, τα οποία δεν θα επηρεάσουν το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ, αλλά θα έχουν επιστημονική σημασία και θα παρουσιαστούν τον Νοέμβριο μαζί με τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας της ομάδας του.

Το ντοκιμαντέρ “Colón ADN. Su verdadero origen” (Το DNA του Κολόμβου: Οι πραγματικές του ρίζες) θα προβληθεί από την τηλεόραση TVE 1 της Ισπανίας σήμερα Σάββατο στις 22:30 (23:30 ώρα Ελλάδος).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα