Ένα κρίσιμο ΚΥΣΕΑ και μια μουγκή ιδιωτικοποίηση

Διαβάζεται σε 3'

Η κυβέρνηση μιλά πολύ για νομοσχέδια που δεν έχουν έρθει στην Βουλή, ενώ κάποια άλλα έρχονται και ψηφίζονται δίχως να πάρει κανείς χαμπάρι, ενώ αλλαγές κυοφορούνται στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

ΚΥΣΕΑ

Θέμα ημερών ίσως και ωρών, όπως μαθαίνουμε, το να υπάρξει συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ προκειμένου να γίνουν αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως όλα δείχνουν ό μέχρι σήμερα αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος θα αντικατασταθεί μια και οι φήμες λένε ότι δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια.

Πιθανότερος αντικαταστάτης ο Αντιστράτηγος Δημήτρης Χούμπης. Ιδίως αν πρόκειται να τηρηθούν οι παραδόσεις που θέλουν τον Α ΓΕΕΘΑ να προέρχεται δύο φορές από τον Στρατό Ξηράς και μία από τα άλλα όπλα. Παρόλα αυτά «ακούγονται» και τα ονόματα του Αντιναύαρχου Φραγκίσκου Λελούδα, του επίσης Αντιναύαρχου Δημήτρη Κατάρα αλλά και του Αντιπτέραρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά.

Στα μουγκά

Μια … ιδιωτικοποίηση «στα μουγκά» κατάφερε να περάσει χθες από την Βουλή η κυβέρνηση.

Ενώ όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια η τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που δεν έχουν έρθει ακόμη στην Βουλή, κανείς δεν πρόσεξε το νομοσχέδιο για την παραχώρηση του 30% του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» που όχι μόνον ήρθε αλλά ψηφίστηκε και με συνοπτικές διαδικασίες.

Για την πρακτική αυτή διαμαρτυρήθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Από τον Χρήστο Γιαννούλη του ΣΥΡΙΖΑ και τον Παύλο Γερουλάνο του ΠΑΣΟΚ μέχρι την Διαμάντω Μανωλάκου του ΚΚΕ και την Πέτη Πέρκα από την Νέα Αριστερά.

Μάλιστα δεν έλειψαν και τα πυρά στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα. Αφού όπως αναφέρθηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων είχε αναφέρει πως αυτή την εβδομάδα θα έρθει για ψήφιση μια σύμβαση ήσσονος σημασίας.

Τελικά εμφανίστηκε νομοσχέδιο που εκτός από την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου περιλάμβανε και την διευθέτηση της ενίσχυσης των 120 εκατομμυρίων που δόθηκε στην Aegean την περίοδο την πανδημίας. Ψηφίστηκε όμως με την συντομευμένη διαδικασία μίας σύμβασης.

Καινοφανή

Επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό πως κάνει πράγματα «καινοφανή» για τις πολιτικές συνήθεις στην χώρα ο Στέφανος Κασσελάκης. Και δεν μιλάμε για την περίφημη σύναξη των Σπετσών που έχει προαναγγείλει.

Μπορεί πλέον να καταγράψει στο ενεργητικό του πως είναι ο πρώτος αρχηγός κόμματος που έθεσε θέμα «κομματικής πειθαρχίας» στην κοινοβουλευτική του ομάδα για ένα νομοσχέδιο του οποίου το περιεχόμενο δεν γνωρίζει!

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ξεκάθαρα ότι κανείς βουλευτής του κόμματος δεν μπορεί να καταψηφίσει το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση. Παρότι μερικά δευτερόλεπτα αργότερα παραδέχθηκε πως δεν γνωρίζει «ούτε μία λέξη» από όσα θα προβλέπονται στην νομοθετική πρωτοβουλία.

Το πώς όλα αυτά ισχύουν ταυτοχρόνως υποθέτουμε θα τα εξηγήσει το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος της Κ.Ο Σωκράτης Φάμελλος. Έχει πλέον αποκτήσει, άλλωστε, ειδικότητα στην ερμηνεία των λεγομένων του Στέφανου Κασσελάκη.

Γκάφα

Πάνω από 10 φορές ανέφερε τον Σύμβουλο Διοίκησης του ΟΣΕ Παναγιώτη Τερεζάκη ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, που παραβρέθηκε σαν μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Μάλιστα χρησιμοποίησε το όνομά του προκειμένου να στοιχειοθετήσει τον ισχυρισμό πως το επίμαχο βράδυ υπήρχε σύστημα τηλεδιοίκησης στον μοιραίο σταθμό. Προκρίνοντας την θεωρία πως την βασική ευθύνη έχει ο σταθμάρχης βάρδιας την νύχτα εκείνη.

Μόνο που η πρωτοβουλία αυτή του νυν υπουργού Οικονομικών έφερε σε δύσκολη θέση την γαλάζια πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής. Ιδίως από την στιγμή που ο Παναγιώτης Τερεζάκης δεν ήταν στον κατάλογο των μαρτύρων που έχει προτείνει η Νέα Δημοκρατία.

Μάλιστα όταν ο Κωστής Χατζηδάκης ρωτήθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης αν πρέπει να κληθεί ο Π.Τερεζάκης στην Εξεταστική ως μάρτυρας, ο υπουργός Οικονομικών μάλλον κατάλαβε την …γκάφα του και αρκέστηκε να δηλώσει πως «αυτά είναι θέματα λειτουργίας της Επιτροπής».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα