Γιατί πρέπει να προσέχει κανείς την Κεραμέως και ένα νομοσχέδιο με ουρές
Πιο εύκολα θα περάσει μια καμήλα από την τρύπα της βελόνας παρά θα βάλει βέτο η Νίκη Κεραμέως ώστε να μην μετατραπούν σχολικοί χώροι σε κατηχητικά.
- 19 Οκτωβρίου 2022 06:31
Ας προσέχει την Κεραμέως ο Μπακογιάννης
Κάποιος έχει …χιούμορ εκεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν κατατίθεται ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας με το ερώτημα του αν πρόκειται να έρθει σε επαφή με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη προκειμένου «να του επιστήσει την προσοχή για την παράνομη προσπάθεια εκ μέρους συγκεκριμένων Σχολικών Επιτροπών του Δήμου του να προχωρήσουν σε δράσεις προσηλυτισμού μέσα στα σχολεία», μόνον ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί.
Ας θυμηθούμε εδώ και το «Κατά Λουκάν» Ευαγγέλιο. Πιο εύκολα θα περάσει μια καμήλα από την τρύπα της βελόνας παρά …θα βάλει βέτο η Νίκη Κεραμέως ώστε να μην μετατραπούν σχολικοί χώροι σε κατηχητικά.
Πάντως ας μην …παραξενευτεί ο Κώστας Μπακογιάννης εάν όταν θα συζητηθεί η ερώτηση στην Βουλή η υπουργός Παιδείας δηλώσει ότι δεν γνώριζε τίποτε για το θέμα των και τα φορτώσει όλα στον δήμο Αθηναίων. Δεν θα είναι μια τακτική χωρίς προηγούμενο. Το 2019 η Νίκη Κεραμέως είχε ωραιότατα «κρεμάσει» τον (τότε) υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, δηλώνοντας για την εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ ότι το θέμα δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά της.
Ο Θεοδωρικάκος δεν βλέπει τηλεόραση
Δεν βλέπει τηλεόραση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε χθες στην Βουλή και σε συζήτηση σύμβασης του υπουργείου του, όταν βουλευτές άρχισαν να αναφέρονται στην υπόθεση του Κολωνού. Μάλιστα απόρησε όσα εξιστορούσαν ορισμένοι αναρωτώμενος που τα γνωρίζουν. Όταν του απάντησαν πως αυτά λέγονται στην τηλεόραση, την οποία θα έπρεπε να παρακολουθεί, ο υπουργός ήταν μάλλον απαξιωτικός: «Έχω καλύτερα πράγματα να κάνω». Πάντως οφείλουμε να παρατηρήσουμε πως για υπουργό που δεν ασχολείται με την τηλεόραση το «μιντιακό» παιχνίδι το παίζει αρκετά καλά.
Από την χθεσινή του παρουσία πάντως θα κρατήσουμε μια ατάκα για το Α.Τ Ομόνοιας. Δήλωσε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολούν συμβάντα που λαμβάνουν χώρα στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας, έχω ζητήσει από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και είναι θέμα ελάχιστου χρονικού διαστήματος, ένα σύνολο παρεμβάσεων, στο Τμήμα, προκειμένου να βελτιωθούν οι υποδομές και να βελτιωθεί και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, γιατί, κακά τα ψέματα, είναι ένα αστυνομικό τμήμα, πολύ δύσκολο».
Εμείς να προειδοποιήσουμε ότι εμπειρία ετών λέει πως είναι …θέμα χρόνου να υπάρξει και επόμενη καταγγελία.
Καλά τα δικαιώματα αλλά…
Σεβαστά τα ατομικά δικαιώματα στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, αρκεί όμως να μην γίνεται η επίκλησή τους με καθολικό τρόπο. Αυτή την περίεργη αντίληψη φαίνεται πώς έχει ο γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, που μετά από απανωτές καταδίκες της χώρας από Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δέησε να νομοθετήσει έτσι ώστε ο κρατούμενοι να μπορούν να κάνουν καταγγελίες εφόσον θεωρούν ότι υπάρχει εναντίον τους παράτυπη ή παράνομη συμπεριφορά. Μέχρι εδώ καλά.
Μόνον που για να το ασκήσουν αυτό το δικαίωμα, σύμφωνα με την διάταξη που προωθείται, πρέπει πρώτα να αποδείξουν ότι έχουν υποστεί σημαντική σωματική η ψυχική βλάβη. Πράγμα λίγο …δύσκολο όταν είσαι πίσω από τα κάγκελα. Ενδιαφέρον όμως έχει το σκεπτικό της Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής που οδήγησε σε αυτή διαπίστωση.
Όπως είπε ο Κωνσταντίνος Παπαθανασίου πρέπει να αποθαρρυνθεί η …καθολική χρήση αυτού του δικαιώματος. Αυτό διότι είναι πιθανό να υπάρξουν πολλές προσφυγές που θα δημιουργήσουν φόρτο εργασίας. Άλλωστε όπως δήλωσε «εμείς έχουμε ένα δεδομένο και δημοσιονομικό πλαίσιο σαν Πολιτεία, σαν Κράτος και δεδομένο το σύστημα των φυλακών. Δηλαδή, αυτές οι 35 φυλακές, 35 καταστήματα κράτησης, στα οποία συνωστίζονται περίπου 11.000 κρατούμενοι συνάνθρωποί μας από διάφορες εθνικότητες, θρησκείες, φυλές κ.λπ.Γενικά, μιλάμε για ένα περιβάλλον, το οποίο θα χαρακτηρίζαμε στα όριά του…».
Αν δεν έχεις επώνυμο…
Μια και αναφερθήκαμε τους γενικούς γραμματείς της κυβέρνησης, ας θυμηθούμε κι αυτούς που πέρυσι αποχώρησαν για να πολιτευτούν. Κάποιοι ίσως να τα πάνε και καλά. Για κάποιους άλλους θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Ιδίως για εκείνους/ες που πολιτεύονται σε νομούς όπου για να βγείς πρέπει να έχεις ένα …συγκεκριμένο επώνυμο.
Νομοσχέδιο ηλεκτρισμένο και με ουρές
Νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες κατά τις βραδυνές ώρες και μάλιστα αφορά την εσωτερική αγορά ενέργειας και την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας. Λόγω του θέματος είναι σαφές ότι ήδη πρέπει να έχουν ξεκινήσει να το κάνουν «φύλο και φτερό» τα επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Όπως και κυβερνητικοί βουλευτές με ειδικά ενδιαφέροντα, δεν είναι λίγοι αυτοί.
Πάντως από τώρα σας λέμε ότι έχει μέσα διατάξεις που θα συζητηθούν. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έχει προβλέψεις για αναδασωτέες εκτάσεις που «εξαιρούνται υποχρεωτικά της αναδάσωσης», όπως και για ΑΠΕ που μπορούν να διευθετήσουν ζητήματα δασικών γαιών με αυξημένο τίμημα.
Για να το …χαλαρώσουμε πάντως να σας πληροφορήσουμε ότι στο νομοθέτημα θεσμοθετείται και η «Εθνική Στρατηγική για το Περπάτημα». Αλίμονο! Και πολύ καθυστέρησε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού ειναι γνωστή η έφεση του πρωθυπουργού στην φυσική άσκηση.
Εκτός πια αν κάτι θέλει να μας πεί ο νομοθέτης, σχετικά με το πού θα φτάσουν οι τιμές των καυσίμων…