Η αγρύπνια για την Credit Suisse και η μεγάλη μπουκιά του Γεραπετρίτη

Ίσως ο υπουργός Επικρατείας θα έπρεπε να μήν δίνει τόσο απόλυτες διαβεβαιώσεις για σταθμάρχες και ρουσφέτια ενώ η κυβέρνηση δεν ειναι τόσο "άνετη" όσο φαίνεται με τις εξελίξεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Αγρύπνια …

Δεν φτάνουν οι “εκτροχιασμοί” έχει και τραπεζικές φουρτούνες εξ Ελβετίας να αντιμετωπισει η κυβερνηση και οι επί των τραπεζικών θεμάτων ιθύνοντες: Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο πολυπράγμων σύμβουλος του Πρωθυπουργού επί των οικονομικών ο Άλεξ Πατέλης.

Μπορεί να ξενύχτησαν χθες με το ένα μάτι στη Νέα Υόρκη και το άλλο στην Ελβετία, ωστόσο τα χθεσινοβραδινά νέα φαίνεται να είναι καθησυχαστικά. Στο κέντρο της Ευρώπης η προθυμία των αρχών εκεί να στηρίξουν τη Credit Suisse, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, δίνει μια διέξοδο. Ωστόσο εάν η “φωτιά” δε σβήσει, εξαπλωθεί και δημιουργήσει “ντόμινο” θα εξανεμίσει το success story, που χτίζεται στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο. Αυτό που “πατάει”, αφενός στο πέρασμα των “κόκκινων δανείων” σε “διπλανά δωμάτια” μέσω του σχεδίου Ηρακλής αλλά και στα spread επιτοκίων χορηγήσεων – καταθέσεων που τροφοδοτούν τα κέρδη.

Ήδη, χθες δεινοπάθησαν και οι τραπεζικές μετοχές στην Αθήνα, λόγω και των ανησυχιών για την πορεία των επιτοκίων και των επιδράσεών τους στην ανάπτυξη, οδηγώντας το οικονομικό επιτελείο σε αγωνίες, που ωστοσο μετά τις παρεμβάσεις των αρχών της Ελβετίας αλλά και την εικόνα της Wall Street κάπως κάπως “εκτονώνονται”.

Πάντως η κατάσταση με την Ελβετική Τράπεζα έχει “ουρές” καθώς έχει ιδιαίτερα βεβαρημένο παρελθόν: “Γκρίζες” υποθέσεις αλλά και πολλαπλές προσπάθειες για αυξήσεις (τέσσερις τον αριθμό) μετοχικού κεφαλαίου τα τελευταία 8 χρόνια. Οψόμεθα…

«Μεγάλη μπουκιά φάε…»

«Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην λές». Την γνωστή λαϊκή φαίνεται πως δεν την έλαβε υπόψη του ο Γιώργος Γεραπετρίτης όταν αναφέρθηκε χθές στην Βουλή στο ζήτημα του διορισμού του «μοιραίου σταθμάρχη».

Ανέλαβε ο ίδιος την ευθύνη περί του ότι δεν επρόκειτο για ρουσφέτι. Όπως είπε «εγώ σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως παρέμβαση ούτε για τον συγκεκριμένο ούτε για κανέναν».

Αυτά όταν ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη επισήμανε ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να το ψάξουν οι δημοσιογράφοι, σημειώνοντας παράλληλα πως η μετάταξη «σίγουρα έγινε παρανόμως. Διότι υπήρχε ένα όριο ηλικίας 45 έτη και για τη μετάταξη, και το όριο αυτό παραβιάστηκε. Διότι ο άνθρωπος αυτός ήταν 58 χρόνων, 5 μέρες μετά όλως παραδόξως έρχεται με Υπουργική Απόφαση και διορθώνει αυτό το όριο. 5 μέρες μετά τη μετάταξή του».

Για τον Π.Πολάκη

Μια και αναφερθήκαμε στην συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα την Τρίτη στο MEGA να επισημάνουμε και το ότι, αν αποκωδικοποιήσει κανείς τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι βέβαιο ότι δεν θα έχουμε σύντομα εξελίξεις με την υπόθεση Πολάκη.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι τώρα η ώρα -εννοώ του πένθους- όταν τελειώσουν αυτές οι δραματικές στιγμές, θα τα λύσουμε συλλογικά». Ήτοι σημαίνει ότι από την πλευρά της Κουμουνδούρου το θέμα μένει για την ώρα «στον πάγο». Θα μείνει άραγε και από την πλευρά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ;

Στο «αέρα» η συμμετοχή της Thrivest στην ΑΜΚ της Attica Bank

Νέα δεδομένα – για πολλοστή φορά – προκύπτουν για την πολύπαθη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και την εξυγίανση της Attica Bank καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς η πλευρά της Thrivest αποφάσισε να «παγώσει» ουσιαστικά την συμμετοχή της ύστερα από την άρνηση των βασικών μετόχων να συγκροτήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την «επόμενη μέρα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι σύμβουλοι και οι δικηγόροι της Thrivest έλαβαν την Παρασκευή 10 Μαρτίου εντολή να σταματήσουν – πιθανότατα προς το παρόν – το due diligence στην Attica Bank, καθώς οι μέτοχοι (το ΤΧΣ που έχει το 69,5% της τράπεζας και το ΤΜΕΔΕ με το 20,11%) επιθυμούν να καταρτιστεί το σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας μετά την Αύξηση Κεφαλαίου, όταν η βασική θέση των επενδυτών είναι η εξεύρεση οριστικής λύσης για την εξυγίανση της τράπεζας.

Μετά την στάση αυτή των βασικών μετόχων της Attica Bank, η Thrinvest άλλαξε στρατηγική και πλέον εμφανίζεται διατεθειμένη να επενδύσει μόλις 20 εκατ. ευρώ, έναντι των 100 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, καθώς εκτιμά ότι δεν εξασφαλίζεται η οριστική εξυγίανση της Attica Bank.

Σύμφωνα πάντα με την πλευρά της Thrivest ζητούμενο για την συμμετοχή στην αύξηση είναι η σύνταξη ενός business plan, που θα οδηγούσε μέσα από τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια στη δημιουργία μίας «καθαρής» τράπεζας χωρίς τα βάρη των «κόκκινων» δανείων και θα απομάκρυνε το ενδεχόμενο νέας άμεσης αύξησης κεφαλαίου.

Τα παράνομα χυτήρια

Ένα εύλογο ερώτημα απευθύνουν γνώστες των σιδηροδρομικών δεδομένων της χώρας. “Γιατί δεν ψάχνουν το δρόμο διακίνησης των μετάλλων που κλέβουν οι διάφορες συμμορίες από τον ΟΣΕ;” αναφέρουν σημειώνοντας ότι το κλειδί της όλης υπόθεσης “κρατούν” παράνομα χυτήρια περιξ των Αθηνών και βέβαια οι δρόμοι παράνομων εξαγωγών προς της Βουλγαρία.

Πρώτη Ημερίδα Ενημέρωσης του Ενεργειακού Κέντρου Ικανοτήτων

Το ΕΚΙ είναι το πρώτο Κέντρο Ικανοτήτων της χώρας με ενεργειακή εξειδίκευση, που ιδρύθηκε ως συνεργατικός σχηματισμός με πρωτοβουλία του ΕΜΠ και του ΕΠΙΣΕΥ και τη συμμετοχή των ΜΟΤΟΡΟΪΛ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, ΕΥΔΑΠ, ΔΑΝΑΟΣ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ, HYDRUS ENGINEERING, ΟΑΣΑ, ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και e-TRIKALA. Μπορεί, όπως αναφέρθηκε στην πρώτη ημερίδα ενημέρωσης που έγινε την περασμένη Παρασκευή, να υποστηρίξει και να εγγυηθεί την τεχνική επάρκεια για την περαιτέρω ανάπτυξη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα και την ανάδειξη νέων, μοχλεύοντας καινοτόμες ιδέες και τεχνολογικά μέσα από τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και εκπαιδεύοντας στοχευμένα τους επιχειρηματικούς φορείς.

Από την ημερίδα, προέκυψαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα, όπως η μεγάλη ευκαιρία να συνεισφέρει σημαντικά η ελληνική εφευρετικότητα και βιομηχανία στην ενεργειακή μετάβαση, η ανάγκη για έγκυρη επιμόρφωση των φοιτητών στα τρέχοντα θέματα ενέργειας και των καινοτόμων λύσεων γι’ αυτά και τέλος η χρηματοδοτική ευκαιρία προς τολμηρούς ερευνητές-επιχειρηματίες για την εκμετάλλευση των καινοτόμων ιδεών τους.

Επιδότηση … μέλι

Στο πλαίσιο της ουσιαστικής στήριξης και περαιτέρω ανάπτυξης της ελληνικής Μελισσοκομίας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, ανακοινώνει την ενίσχυση του κλάδου με το ποσό των 12.000.000 €, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η ενίσχυση αφορά στους Επαγγελματίες Μελισσοκόμους και στους μη κατά κύριο επάγγελμα Μελισσοκόμους. Δίνεται για πρώτη φορά ενίσχυση σε ποσοστό 50% σε σχέση με τους επαγγελματίες, στους μη κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμους.

Ειδικότερα, η απόφαση αφορά στους Μελισσοκόμους που έχουν στην κατοχή τους 110 κυψέλες & άνω και το ποσό καθορίζεται στα 8 ευρώ/ κυψέλη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα