Η δυσεύρετη λύση για το σκάνδαλο Πάτση και η αστυνομία στα Λύκεια

Θέλουν αλλαγές στο "Πόθεν Έσχες" μετά το σκάνδαλο Πάτση αλλά φοβούνται ότι θα μπλέξουν χειρότερα, στο υπουργείο Παιδείας πάντως "ψήνονται" για αστυνομία στα Λύκεια, ενώ οι υπουργοί κοιτούν με καχυποψία τα κινητά τους

Δύσκολος γρίφος η «θεσμική απάντηση» στην υπόθεση Πάτση.

Μια «θεσμική απάντηση» στην υπόθεση Πάτση αναζητείται εναγωνίως στην κυβέρνηση. Αλλά …δεν βρίσκεται. Θυμάστε πως στην υπόθεση των υποκλοπών άλλαξαν την νομοθεσία ώστε να απαιτούνται δύο υπογραφές εισαγγελέων για μία «νόμιμη επισύνδεση»; Κάτι τέτοιο.

Έλα όμως που η αλλαγή της νομοθεσίας στο «Πόθεν Έσχες», δηλαδή η μόνη θεσμική απάντηση που μπορεί να υπάρξει, δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Εδώ το αντικείμενο δεν είναι η ΕΥΠ, δηλαδή η λειτουργία μιας κρατικής υπηρεσίας. Είναι τα «βαλάντια» του πολιτικού προσωπικού, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των συγγενών. Απαιτούνται λεπτοί, ενίοτε λεπτεπίλεπτοι χειρισμοί.

Κάτι ακούγεται για καταφυγή στην γνωστή συνταγή της δημιουργίας μίας ακόμη «Ανεξάρτητης Αρχής». Πολλοί όμως στο κυβερνητικό στρατόπεδο φοβούνται για χειρότερα μπερδέματα. Οπότε το πράγμα έχει κολλήσει.

Σας τα ‘χαμε πεί για το Predator

Σας τα είπαμε κι εμείς από αυτή την στήλη προσφάτως, έστω και υπαινικτικά. Αλλά ομολογουμένως όταν τα γράφουν τα ΝΕΑ και το Βήμα …έχει άλλη χάρη. Για τα δημοσιεύματα που αφορούν παρακολουθήσεις με Predator (και) κυβερνητικών στελεχών μιλάμε. Όπως καταλαβαίνετε πάμε για έναν ακόμη γύρο. Καλύτερο (δημοσιογραφικά μιλώντας) από τον προηγούμενο.

Αστυνομία και στα λύκεια;

Να υποθέσουμε ότι μετά τα πανεπιστήμια είναι θέμα χρόνου να δούμε και την αστυνομία μέσα στα Λύκεια; Γιατί τα σημάδια τα «διαβάζουμε».

Η επιστολή ενός καθηγητή των ΕΠΑΛ η που μίλησε για μαθητική παραβατικότητα στα επαγγελματικά λύκεια κυκλοφόρησε ευρέως στο διαδίκτυο. Δημιούργησε (δικαίως ίσως) έναν σοβαρό προβληματισμό στην εκπαιδευτική κοινότητα. Η αύξηση της εγκληματικότητας στην ελληνική κοινωνία συνολικά, δεν «αφήνει εκτός» και τους χώρους της εκπαίδευσης. Επίσης αρχίζουν και «βγάζουν μάτι» αρθρογράφοι που καλούν την Νίκη Κεραμέως να …αναλάβει δράση με την συνταγές που έχει ήδη εφαρμόσει. Εκτός από τα ΜΑΤ στα πανεπιστήμια αξίζει να θυμίσουμε πώς η υπουργός Παιδείας έχει αντιμετωπίσει τις καταλήψεις:Με αστυνομικούς που εκφόβιζαν μαθητές και εισαγγελείς που επενέβαιναν αυτεπαγγέλτως.

Όλα αυτά θα είχαν ίσως μικρότερη σημασία, αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ή τουλάχιστον τα …2/3 αυτής, δεν ήταν «έτοιμοι από καιρό» για αυταρχικές παρεμβάσεις. Άλλωστε εκλογές έρχονται και το συντηρητικό –ακροδεξιό κοινό είναι μια επαρκώς βαθιά δεξαμενή άντλησης ψήφων. Εδώ θα είμαστε και θα παρακολουθούμε.

Δεύτερες σκέψεις στους δημοσκόπους

Προβληματισμός – όπως ακούμε- έχει πέσει σε πολλές εταιρίες δημοσκοπήσεων. Κυρίως αυτές που αναπαράγουν το αφήγημα της δημοσκοπικής πρωτιάς της Νέας Δημοκρατίας. Αυτές που θέλουν την κυβέρνηση να πλήττεται από τα κατά καιρούς από διάφορα (υποκλοπές, ακρίβεια κ.λ.π) αλλά να μην χάνει την πρωτοκαθεδρία. Δεν αμφισβητούν κατ’ ανάγκη τα αποτελέσματα που δίνουν, αλλά έχουν αρχίσει να κάνουν δεύτερες σκέψεις. «Κάτι λείπει από το πάζλ» φέρεται να έλεγε σε συζητήσεις στέλεχος μεγάλης εταιρίας του χώρου.

Αν προσέξετε – επίσης- έχουν κοπάσει κάπως και οι επικρίσεις των στελεχών της Ν.Δ όταν από τον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για τις δημοσκοπήσεις. Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν που οποιοσδήποτε από την αξιωματική αντιπολίτευση τις αμφισβητούσε «έπεφταν να τον φάνε». Ενδεικτικό το ότι στην τελευταία του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ ο Αλέξης Τσίπρας μιλησε – για πολλοστή φορά- για υποτίμηση της δυναμικής του κόμματος του και δεν υπήρξε κανένα σχόλιο.

Τι να κάνουν με τον Ανδρουλάκη;

«Ενώ η γειτονική Ιταλία κατευθύνει το 10% των πόρων, που λαμβάνει, για επενδύσεις και εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας, η Νέα Δημοκρατία διαθέτει μόνο το 4,8%». Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Ανδρουλάκης στο άρθρο του για την ανάγκη ανασυγκρότησης του ΕΣΥ.

Ξέρετε τι απάντησε ο αρμόδιος υπουργός Θάνος Πλεύρης; Ότι είναι «καλοδεχούμενες» οι προτάσεις της αντιπολίτευσης και πως αυτά που προτείνονται εφαρμόζονται. Πράγμα που …προφανώς δεν ισχύει αφού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά διπλασιασμό των δαπανών για την υγεία.

Είναι σαφές ότι οι υπουργοί έχουν «πάρει γραμμή» να είναι πολύ προσεκτικοί με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Το γιατί – μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών- δεν χρειάζεται να το εξηγήσουμε.

Μειώσεις δημοτικών τελών; Ενδιαφέρον αλλά…

Πρόταση για μείωση των δημοτικών τελών κατά 5% αναμένεται να προταθεί στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων. Η πρόταση αναμένεται με ενδιαφέρον βεβαίως. Όχι μόνον γιατί κάθε συζήτηση για μείωση επιβαρύνσεων σε περιόδους ακραίας ακρίβειας τραβά την προσοχή, αλλά και γιατί τέτοιες προτάσεις έχουν αξία όταν παρουσιάζονται συγκεκριμένα και όχι γενικόλογα.

Πάντως η πρωτοβουλία του Κώστα Μπακογιάννη δεν είναι ακριβώς δική του. Θυμίζουμε ότι πριν λίγο καιρό και συγκεκριμένα στις 24 Ιουλίου οι Νάσος Ηλιόπουλος και Παύλος Γερουλάνος κατέθεσαν μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση μείωσης των δημοτικών τελών η οποία και δημοσιεύθηκε στο News 24/7. Έκαναν κοστολογημένες προτάσεις ανά κατηγορία οικονομικής επιβάρυνσης καταλήγοντας στο ότι «το συνολικό κόστος της πρότασής μας για το Δήμο Αθηναίων ανέρχεται στα 12 εκατ. ευρώ και ο προϋπολογισμός του 2022 μπορεί να το αντέξει χωρίς προβλήματα».

Για τις βαφές μαλλιών;

Θα τσακωθούν ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Θάνος Τζήμερος για τις …βαφές μαλλιών; Αν αυτό συμβεί, απλά αγοράζουμε ποπ-κορν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα