Η “επιστράτευση” Μητσοτάκη και η προειδοποίηση Χαρακόπουλου
Διαβάζεται σε 4'Όταν ο βουλευτής Λαρισας της Ν.Δ “βλέπει” άνοδο της ακροδεξιάς και ο πρωθυπουργός “καθαρίζει” για την εξεταστική των Τεμπών
- 13 Μαρτίου 2024 06:50
Επιστράτευση
Η «επιστράτευση» του Κυριάκου Μητσοτάκη, χθές, μια μέρα μετά την λήξη των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, μόνον τυχαία δεν είναι. Βλέπετε η κυβέρνηση – ότι κι αν λέει- τις δημοσκοπήσεις τις διαβάζει και είναι βέβαιο πως τις φοβάται.
Όταν λοιπόν αυτές λένε ότι 8 στους 10 πολίτες πιστεύουν πως υπάρχει συγκάλυψη για τις αιτίες του δυστυχήματος των Τεμπών κανείς δεν μπορεί να τις αγνοήσει. Πόσο μάλλον ένας πρωθυπουργός που πορεύεται πάντα με βάση το επικοινωνιακό του επιτελείο. Έτσι λοιπόν εμφανίστηκε συνεντευξιαζόμενος.
Ας μην ξεχνάμε πως η κυβέρνηση έχει μπροστά της και μια κοινοβουλευτική συζήτηση. Γιατί το πόρισμα της εξεταστικής πρέπει να επικυρωθεί και από την Βουλή. Όχι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν ιδιαιτέρως για φραστικές διαφοροποιήσεις. Αλλά σε τέτοια ζητήματα …ποτέ δεν ξέρεις.
Το είπε
Πολλοί βουλευτές της Ν.Δ το λένε σε «πηγαδάκια» ένας όμως το είπε δημοσίως, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας προέβλεψε άνοδο της ακροδεξιάς στις επικείμενες ευρωεκλογές.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε σε συνέντευξή του στο κανάλι της Βουλής «μην εκπλαγούμε αν δούμε και δυσάρεστα αποτελέσματα στις επικείμενες ευρωεκλογές που όλοι προδικάζουν ότι θα έχουμε μια αύξηση της αντισυστημικής ψήφου και ακραίων επιλογών σε όλη την Ευρώπη».
Αυτά ενώ νωρίτερα είχε επισημάνει πως υπάρχει «μια απόσταση που χωρίζει πια τις ευρωπαϊκές ελίτ, πολλές φορές παχυλά αμειβόμενες γραφειοκρατίες των Βρυξελλών, από τις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών».
Αυτά από έναν βουλευτή που η εκλογή του κάθε φορά εξαρτάται από τον βαθμό ικανοποίησης των αγροτών του νόμου του. Κάτι θα ξέρει παραπάνω και ή δήλωσή του ίσως ήταν προειδοποίηση για την κυβέρνηση του όσο και εκτίμηση του αποτελεσματος.
Ενστάσεις
Ως μέτρο αποσυμφόρησης των δικαστηρίων και πιο γρήγορης απονομής της δικαιοσύνης παρουσιάζει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο που προωθεί ώστε διάφορες πράξεις (υποθήκες, ένορκες βεβαιώσεις, κληρονομητήρια) να μην γίνονται πλέον από δικαστές αλλά από δικηγόρους. Επ αμοιβή φυσικά.
Λογικό ακούγεται εκ πρώτης όψεως, όμως καταγράφθηκαν και κάποιες ενδιαφέρουσες ενστάσεις. Η πρώτη προέρχεται από την Νέα Αριστερά. Αφού όπως είπε ο βουλευτής της Δ.Τζανακόπουλος στην επιτροπή ου συζητήθηκε το νομοσχέδιο μάλλον ο στόχος ήταν να …ισοσκελίσει η κυβέρνηση την ζημία που έκανε στους δικηγόρους με το φορολογικο νομοσχέδιο. Σημείωσε όμως πως «η δικηγορική ύλη, με την οποία ενισχύονται, θα κατευθυνθεί προς τα μεγάλα και πολύ μεγάλα δικηγορικά γραφεία και τις ιδιωτικές εταιρείες, ενώ η μέθοδος αυτή των ανταλλαγμάτων και της αποσταθεροποίησης των δικονομικών κειμένων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση δεν αποτελούν λύση».
Μια εξίσου σημαντική ένσταση έχει και το ΚΚΕ. Αφού στις πράξεις που ανατίθενται στους δικηγόρους είναι και η σύσταση σωματείων. Μάλιστα όπως ανέφερε η βουλεύτης Μαρία Κομνηνάκα οι σχετικές διατάξεις αν και υπήρχαν στην διαβούλευση του νομοσχεδίου αποσύρθηκαν και θα επανέλθουν. Με άγνωστο περιεχόμενο.
Για να δουμε, τι θα δούμε
Σφιχτο ροτέϊσον
Μάλλον …σφιχτό το «ροτέϊσον» (για να μιλήσουμε με μπασκετικούς όρους) των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα στα τηλεοπτικά πανέλς.
Όπως ίσως έχετε παρατηρήσει λείπουν αναγνωρίσιμα πρόσωπα που μέχρι τώρα είχαν έντονη παρουσία στα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αντιθέτως μία – σχετικά μικρή- ομάδα στελεχών φαίνεται να έχει «αναδυθεί» μετά το συνέδριο του κόμματος.
Δίχως πάντως να φαίνεται ικανή να «σταθεί» όταν τα πράγματα ζορίζουν και σίγουρα όχι απέναντι στα έμπειρα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και των άλλων κομμάτων. Το «φαινόμενο» έχει καταγραφεί στην Κουμουνδούρου και προβληματίζει.
Όσο για την απάντηση στο γιατί είναι μάλλον πολύπλοκη. Σχετίζεται τόσο με την θεματολογία των ημερών όσο και με την τήρηση αποστάσεων στην οποία πολλοί έχουν επιδοθεί μέχρι τις ευρωεκλογές. Σαφές δείγμα του τι πρόκειται να ακολουθήσει.
Πάντως στην χθεσινή εκδήλωση στο Γκάζι για το «Ελληνικό Όνειρο» το στελεχιακό δυναμικό παραβρέθηκε σύσσωμο. Αν και οι σκεπτικές εκφράσεις ήταν κυρίαρχες.