Η φράση – κλειδί του Ράμμου και οι κυκλωμένες ημερομηνίες

Άπαντες αναμένουν το αν θα συνεχίσει και πως να διερευνά τις υποκλοπές η ΑΔΑΕ μετά την παρέμβαση Ντογιάκου, ενώ η ημερομηνία των εκλογών συνεχίζει να αποτελεί ένα μυστήριο

Δεν ήταν έκπληξη

Μπορεί να προκάλεσε πολλές και έντονες αντιδράσεις η γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου που ουσιαστικά απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να συνεχίσει να διερευνά το «Σκάνδαλο των Υποκλοπών». Εκπληξη όμως δεν προκάλεσε. Ήταν μια εξέλιξη αναμενόμενη και ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός είχε δείξει τις διαθέσεις του. Με προηγούμενες δηλώσεις του αλλά και τις …σιωπές του, κάθε φορά που επισημαίνονταν η ανάγκη για γρήγορη διαλεύκανση.

Πολλοί πάντως συνδέουν την κίνηση αυτή με το ότι τελικά δεν βρέθηκε «άκρη» ώστε να συμπράξει η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου με την κυβέρνηση και να αντικατασταθούν μέλη της ΑΔΑΕ. Γιατί η ανατροπή των ισορροπιών υπέρ της κυβέρνησης στην Ανεξάρτητη Αρχή ήταν η βασική επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου.

Ίσως και να είναι ακόμη. Θα το μάθουμε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τις επόμενες μέρες.

Η φράση του Ράμμου

Από την δήλωση του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, με την οποία αντιπαρατέθηκε στην γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου αξίζει να κρατήσει κανείς μια φράση: Όπως σημειώνει η γνωμοδότηση «νομικά δεν έχει παράγει καμία απολύτως δέσμευση (ως γνωστόν δέσμευση στην ελληνική έννομη τάξη παράγουν μόνο οι δικαιοδοτικές αποφάσεις των δικαστηρίων)». Πράγμα που μάλλον δείχνει ως ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής θα συνεχίσει να προσπαθεί να κάνει την δουλειά του. Πιο συγκεκριμένα συγκεντρώνει στοιχεία από τουης παρόχους τηλεπικοινωνιών προκειμένου να λάβει τις ενημερώσεις που οφείλουν να τηρούν σχετικά με τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ.

Αν αληθεύουν μάλιστα οι πληροφορίες που λένε πως ήδη αρκετά τέτοια στοιχεία έχουν ληφθεί από την ΑΔΑΕ, τότε το μόνο που έχουμε να περιμένουμε είναι η διαχείριση τους σύμφωνα με τον νόμο. Και -όπως λένε αυτοί που ξέρουν- προβλέπεται ενημέρωση του προέδρου της Βουλής και των πολιτικών αρχηγών.

Διάκριση

Δεν ξέρουμε πόσοι και ποιοι κυβερνητικοί βουλευτές θα βρεθούν προκειμένου να στηρίξουν την γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Πάντως ανάμεσά τους δεν θα περιλαμβάνεται η πρώην υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη.

Όταν ρωτήθηκε σε τηλεοπτική της συνέντευξη για το θέμα αρνήθηκε να σχολιάσει και επικαλέστηκε την «διάκριση των εξουσιών». Αν και εύλογα μπορεί να εικάσει κανείς τις πραγματικές απόψεις της αφού έχει ταχθεί κατά της επίκλησης του απορρήτου στην υπόθεση των υποκλοπών.

Πάντως η στάση της μάλλον θα βρει πολλούς μιμητές. Άλλοι πάλι θα ακολουθήσουν διαφορετική τακτική. Όπως για παράδειγμα το να ισχυρίζονται πως η αντιπαράθεση Ντογιακου – ΑΔΑΕ είναι μια νομική συζήτηση που δεν αφορά τους …κοινούς θνητούς, αλλά μόνον καταρτισμένους συνταγματολόγους.

Οι κυκλωμένες ημερομηνίες

Κι επειδή η εκλογολογία είναι και θα είναι στο «φόρτε» της το επόμενο διάστημα ας βάλουμε τον …οβολό μας. Οι ενδείξεις – και κάποιες πληροφορίες – συγκλίνουν σε δύο ημερομηνίες. Η πρώτη είναι η Κυριακή των Βαϊων 9 Απριλίου. Με το σκεπτικό ότι θα βοηθηθούν και οι μετακινήσεις ετεροδημοτών.

Η εναλλακτική εκδοχή είναι ένα από τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα του Μαίου με το δεύτερο να προκρίνεται. Φυσικά τίποτε ακόμη δεν έχει κλείσει και κάθε ενδεχόμενο είναι ανοιχτό. Να συνυπολογίσουμε δε, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, πώς μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης απαιτούνται περίπου 25 μέρες.

Αριθμοί

Στους 768.000 φθάνουν τα φυσικά πρόσωπα που διαμένουν στην Ελλάδα δίχως να έχουν την ελληνική υπηκοότητα. Αυτό το στοιχείο έδωσε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης.

Όπως εξήγησε απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε στην επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής: «Έχουμε 220.000 ευρωπαίους πολίτες, πολίτες κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ομογενείς, έχουμε 287.000 υπηκόους Αλβανίας, οι περισσότεροι έχουν έρθει προ δεκαετιών στην Ελλάδα και δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει την πολιτογράφηση τους και οι πολίτες τρίτων χωρών είναι 185.000 νόμιμοι πολίτες τρίτων χωρών, πλην Αλβανίας, οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα μας. Έχουμε 15.000, περίπου, αιτούντες άσυλο και έχουμε 61.000 αναγνωρισμένους πρόσφυγες».

Έτσι για να έχουμε μια σαφή εικόνα των αριθμών. Που πολύ απέχουν από αυτό που φαντάζονται διάφοροί ξενοφοβικοί.

Στα βόρεια

Στη Βόρεια Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί ο Πρωθυπουργός από την Πέμπτη. Συγκεκριμένα στη Θράκη για να παρουσιάσει στην Κομοτηνή την Παρασκευή το πρόγραμμα ανάπτυξης της περιοχής ενώ το Σάββατο θα θεμελιώσει το νέο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο τη ΔΕΗ – ΔΕΠΑ και του Ομίλου Κοπελούζου. Ενδιαφέρον θα έχουν αναμφισβήτητα τα όσα πει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενώ άγνωστο είναι εάν θα αναφερθεί στα Marder και στα ερωτηματικά για το εάν θα παραδοθούν όπως προβλεπόταν.

ΚΥΣΕΑ

Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ εντός των επομένων ημερών αφού επίκειται η απόφαση για τους αρχηγούς τόσο το ΓΕΕΘΑ, όσο και των όπλων. Με βάση τα δεδομένα του χρόνου υπηρεσίας αναμένονται αποφάσεις για τη θέση του Αρχηγού ΓΕΝ, όπου ο αντιναύαρχος Στ. Πετράκης συμπληρώνει τριετία, όπως και για τον Αρχηγό του ΓΕΣ όπου ο Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης κλείνει κι αυτός τριετία. Με δεδομένο ότι ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος -όπως έσπευσε να διαρρεύσει το Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν τις αναφορές περί παρακολουθήσεων – παραμένει, οι δύο αρχηγοί κλείνοντας το όριο υπηρεσίας θα κλείσουν και την καριέρα τους. Στη θέση του παραμένει ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολίας, που έχει άλλο ένα ακόμη χρόνο θητείας.

Το 8ο θαύμα της Attica

Στο Μέγαρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, τη Δευτέρα σε κλίμα αισιοδοξίας και ενότητας, μετά από διακοπή δύο ετών έγινε η έβδομη κοινή εκδήλωση δέκα παραγωγικών φορέων του Πειραιά, με τον αγιασμό και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν τέσσερις διακεκριμένες επιχειρήσεις της βιομηχανίας, του εμπορίου, της ναυτιλίας και των υπηρεσιών για την κοινωνική και την οικονομική τους προσφορά. Στο πλαίσιο αυτό, αναγνωρίζοντας τη μακρά και πολύτιμη προσφορά των επιχειρήσεων στο ελληνικό «επιχειρείν», το Επιμελητήριο βράβευσε τις εταιρίες ΧΡΩΤΕΧ Α.Ε., ΚΑΜΗΛΑΡΗΣ ΑΕΒΕ, Όμιλο ΑΤΤΙCA GROUP και ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.

Την τιμητική πλακέτα για την ΧΡΩΤΕΧ Α.Ε. απένειμε ο υπουργός Οικονομικών, κΧρήστος Σταϊκούρας, στην Έλλη-Μαρία Νικολογιάννη και για λογαριασμό του προέδρου της εταιρείας, Σταμάτη Νικολογιάννη, ενώ την τιμητική πλακέτα για την ΚΑΜΗΛΑΡΗΣ ΑΕΒΕ, απένειμε στην πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο, κα Άννα-Μαρία Καμηλάρη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, απένειμε τιμητικές πλακέτες στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., κ. Νικόλαο Κουρέτα, καθώς και για λογαριασμό του προέδρου, κ. Νίκου Ταχιάου, για τη συμβολή της στην αναμόρφωση του συγκοινωνιακού χάρτη της πόλης του Πειραιά.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, απένειμε τιμητική πλακέτα στον Πρόεδρο του Ομίλου ATTICA GROUP, κ. Κυριάκο Μάγειρα, ενώ ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, κΣπυρίδωνα Πασχάλη.

Στα αξιοσημείωτα πως ο Γ. Γεραπετρίτης έσπευσε να τονίσει ότι η μεγαλύτερη ακτοπλοϊκή στη χώρα είναι το 8ο θαύμα του Πειραιά. Αφού, δηλαδή, περιέγραψε τα 7 θαύματα, (μετρό, τραμ κτλ) απαντώντας ουσιαστικά στην ομιλία του Βασίλη Κορκίδη, προέδρου του ΕΒΕΠ και την αναφορά του περί 7 προκλήσεων για την οικονομία, ο υπουργός Επικρατείας ανέδειξε τον εθνικό ρόλο της εταιρείας αλλά και το επενδυτικό έργο που τρέχει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα