Η …ιπτάμενη Ράπτη και ο ασυγκράτητος των Σφακίων

Να έρχεται χρήμα στον Τουρισμό βλέπει η υφυπουργός Εσωτερικών ενώ ο Παύλος Πολλάκης ειδοποιεί ότι "έρχεται" στην Κουμουνδούρου

Πετάμε

Στον τουρισμό …πετάμε! Αν πιστέψουμε τουλάχιστον αυτά που είπε χθες η αρμόδια υφυπουργός Έλενα Ράπτη σχετικά με τις επιδόσεις του φετινού καλοκαιριού. Κι όπως προέβλεψε πάμε για νέα ρεκόρ του χρόνου.

Σύμφωνα με δηλώσεις της «οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, το πρώτο εξάμηνο, φέτος, διαμορφώθηκαν στα 6,17 δις ευρώ. Πέρυσι, το ίδιο διάστημα, είχαν διαμορφωθεί σε 4,98 δις ευρώ και το 2019 ήταν 5,41 δις ευρώ. Δηλαδή, σημείωσαν αύξηση της τάξης του 15% ή 760 εκατομμυρίων ευρώ περίπου από το 2019». Επίσης σημείωσε ότι «σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022 οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών στο εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 26% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 23,9%». Μάλιστα για το κλείσιμο του τρέχοντος τριμήνου προβλέπει ότι τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν «θα εκτινάξουν τις ταξιδιωτικές εισπράξεις πάνω από τα επίπεδα των 20 δις ευρώ έναντι 18,7 δις ευρώ το 2019, το μέχρι στιγμής ρεκόρ».

Το μόνο ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Αφού είναι τόσο καλά τα πράγματα γιατί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι τόσο «τσιγκούνικο» στις κοινωνικές παροχές του; Ιδίως για το επερχόμενο 2024;

Ασυγκράτητος

Είναι – με βάση τα πολιτικά «μαθηματικά»- βέβαιο πως κάποιος από το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη έχει συμβουλεύσει τον Παύλο Πολάκη να είναι συγκρατημένος τα επόμενα 24ωρα. Να περιμένει δηλαδή να επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις για το επόμενο γύρο των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ που υπάρχουν στα γραφεία της οδού Ακαδημίας. Όπως ακριβώς κάνει ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης που ζητά από τους οπαδούς του να μην τον αποκαλούν «πρόεδρο».

Είναι όμως επίσης βέβαιο πώς η συμβουλή μπήκε από το ένα αυτί του βουλευτή Χανίων και από το άλλο βγήκε. Ως εκ τούτου μας προέκυψε το διαδικτυακό «δικάβαλο» με την Θεοδώρα Τζάκρη και η φράση «ερχόμαστε». Που σίγουρα δεν συνάδει με κάποια διάθεση «περιορισμού της τοξικότητας». Μια φράση δηλαδή που συχνά ακούς στον συγκεκριμένο «στρατόπεδο» ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα.

Ίσως πάντως η αδημονία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας να οφείλεται στις αρμοδιότητες που εικάζεται ότι θα αναλάβει αν κι εφόσον ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα έχουν – όπως μαθαίνουμε- ευρεία πολιτική σημασία, θα είναι όμως ιδιαίτερα …διασκεδαστικές για τον ίδιο τον Παύλο Πολάκη.

Συζητήσεις

Στην «πλευρά Κασσελάκη» διαπιστώνεται πάντως πως εκτυλίσσεται μία συζήτηση ελαφρώς αντιφατική. Από την μία κάποιοι αναζητούν κάποια νομική φόρμουλα να μπει στην Βουλή αν εκλεγεί. Από την άλλη κάποιοι αναζητούν το πρόσωπο που θα μπορούσε να είναι πλάϊ του πρόεδρος της Κ.Ο. Τουλάχιστον για ένα (σημαντικό) χρονικό διάστημα.

Να υποθέσουμε ότι εδώ διακρίνονται (εκτός από την δυσκολία ανεύρεσης της νομικής οδού) και δύο διαφορετικές προσεγγίσεις; Μία που λέει πως αν βγει πρόεδρος ο Κασσελάκης εσπευσμένα θα ριχτεί και στον κοινοβουλευτικό στίβο και μία άλλη που εκτιμά ότι καλύτερα αυτό να το αφήσουμε για αργότερα; Σύντομα θα μάθουμε.

Ο Τσακαλώτος

Αργά χθές το βράδυ τελικά ο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε το αναμενόμενο. Να εκφράσει δηλαδή με ανάρτησή του την υποστήριξη του στη Έφη Αχτσιόγλου αν και δεν την ανέφερε ονομαστικά. Όπως και δεν ανέφερε ονομαστικά ούτε τον Στέφανο Κασσελάκη φροντίζοντας όμως να περιγράψει έναν υποψήφιο που δεν έχει σχέδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ζητά να τον εμπιστευτούν.

Την ανάρτηση την λες και λίγο παγίδα. Καθότι οποιοσδήποτε την σχολιάσει στα social media θα πρέπει να εξηγήσει γιατί θεώρησε ότι οι συγκεκριμένες περιγραφές ταιριάζουν σε συγκεκριμένους υποψήφιους. Όσον αφορά τον χρόνο που δημοσιοποιήθηκε είναι γνωστό πως στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο είναι γνωστό ότι οι συζητήσεις και οι αναλύσεις κρατάνε λίγο περισσότερο από τις υπόλοιπες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλή διαφήμιση

Πολύ την διαφημίζουν από την Νέα Δημοκρατία αυτή την «απελευθέρωση των 3ετιών» στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Όχι τίποτε άλλο μα έχουν καλλιεργήσει ψηλές προσδοκίες σε εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς που ταλαιπωρούνται κάθε μήνα από την ακρίβεια. Σε νοικοκυριά που τα 10, 20 ή 50 ευρώ το μήνα μετράνε πολύ.

Μόνο που το μέτρο αυτό θα δώσει κάποιες μικρές αυξήσεις μόνον στους (ελάχιστους) κλάδους που έχουν συλλογικές συμβάσεις. Σε όλο τον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα η απελευθέρωση των 3ετιών θα «πνιγεί» από όποιαδήποτε προσάυξηση υπάρχει στις αποδοχές πάνω από τον κατώτατο μισθό. Αυτό που σήμερα είναι στα 780 ευρώ μεικτά.

Μια καλή συμβουλή για το Μέγαρο Μαξίμου θα ήταν να μην επιμένουν σε τέτοια παιχνιδάκια. Ιδίως αυτή την περίοδο που η κοινωνία δεν έχει και την καλύτερη γνώμη για τον τρόπο που κυβερνιέται η χώρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα