Η κατάλληλη Κεραμέως και ο “γάμος” ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Διαβάζεται σε 3'

Μάλλον “βιαστική” η φιλολογία των ημερών για σύγκλιση Χ.Τρικούπη και Κουμουνδούρου ενώ η υπουργός Εσωτερικών ετοιμάζει μια ακόμη “επέλαση αξιοκρατίας”

Όχι βιασύνες

Πολλά και ποικίλα σχόλια προκάλεσε η συνάντηση του διεκδικητή του Δήμου Αθήνας Χάρη Δούκα, με τον υποψήφιο Δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο. Κάποια από αυτά αφορούσαν βέβαια την πιθανότητα σύγκλισης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.

Προφανώς όσοι κάνουν τέτοιες αναφορές μάλλον δεν ακούνε τις δηλώσεις του …προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Ιδίως στα σημεία που τονίζει ότι ζητήματα τέτοιου είδους επιλύονται στην πράξη, στις πολιτικές προτάσεις και στην Βουλή. Εκεί δηλαδή που μέχρι στιγμής κάθε άλλο παρά διαφαίνονται τέτοια δείγματα.

Άλλωστε το πνεύμα που αποπνέει αυτόν τον καιρό η Χαριλάου Τρικούπη κάθε άλλο παρά προδίδει ανυπομονησία για εξέταση του ζητήματος των πολιτικών συμμαχιών και συμπράξεων. Όπως λέγεται … όποιος «ανεβαίνει» δεν βιάζεται…

Η κατάλληλη

Το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση. Ο λόγος για την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως που παρουσίασε το νομοσχέδιο της για την ανάδειξη των στελεχών του δημοσίου τομέα.

Στην εισηγητική του έκθεση υποστηρίζεται – φυσικά – πώς στόχος του είναι «η ενίσχυση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας». Μόνο που και το νέο νομοσχέδιο περιέχει την περίφημη «συνέντευξη». Δηλαδή τον κατ’ εξοχήν τρόπο για να «κόβονται» οι μη αρεστοι.

Άλλωστε η Νίκη Κεραμέως έχει δείξει σαφή δείγματα στα ζητήματα αυτά. Θυμίζουμε ότι μόλις λίγους μήνες πρίν, τον περασμένο Απρίλιο όταν ήταν Υπουργός Παιδείας έκαναν συγκεκριμένες καταγγελίες για τις ανάλογες διαδικασίες της εκπαίδευσης. Αναφέροντας πως διευθυντές «που δεν ήταν πολιτικά αρεστοί ή φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση, καρατομήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες κατρακυλώντας αρκετές θέσεις παρακάτω στον πίνακα από τις θέσεις που είχαν με βάση τα μετρήσιμα – αντικειμενικά κριτήρια, ύστερα από την διαδικασία της προσωπικής τους συνέντευξης».

Γνωστά πράγματα…

Αναμενόμενη

Αναμενόμενη αν μη τι άλλο η αντίδραση του ΚΚΕ στην ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ. Η αλήθεια είναι πως στον Περισσό εκτιμούσαν πως ήταν θέμα χρόνου να διαφανούν αντιλήψεις περί «συμμάχου ΣΕΒ» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η εξέλιξη αυτή βοηθά το ΚΚΕ να ανταπεξέλθει ακόμη πιο εύκολα στις «επιθέσεις» που δέχεται για την στάση που θα τηρήσει στον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών. Για τις περιφέρειες και τους δήμους στους οποίους κατεβαίνει υποψήφιος που στηρίζει (και) ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όχι πως υπήρχε βέβαια θέμα να αλλάξει άποψη.

Αμφιβολίες

Μια και αναφερθήκαμε στο ΚΚΕ επιδιώκει να ενισχύσει την ούτως η άλλως καλή πορεία του στις αυτοδιοικητικές εκλογές με την νίκη σε 6 δήμους όπου οι υποψήφιοι του έχουν περάσει στον δεύτερο γύρο. Με έμφαση μάλιστα στον ιστορικό δήμο της Καισαριανής και βέβαια στην Πάτρα όπου διεκδικεί την επανεκλογή το Κώστα Πελετίδη.

Αν και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη δηλώσει πως το κόμμα τους θα στηρίξει την υποψηφιότητα Πελετίδη, το ΚΚΕ έχει τις …αμφιβολίες του. Ιδίως επειδή εκτιμά πως δεν είναι απίθανη μια άτυπη σύμπραξη των υποψηφίων της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αλλάξει χέρια ο δήμος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα