Η “καβάτζα” της Μενδώνη και η “πόρτα” που έφαγε ο Σπυρόπουλος
Ο πρωθυπουργός αν συνεχίσει έτσι θα κάνει συλλογή απο "σαρδάμ" μέχρι τις κάλπες, ενώ η υπουργός Πολιτισμού δηλώνει έτοιμη να δεχθεί μηνύσεις για αρχαιοκαπηλία, αφού όμως έχει φροντίσει να καλύφθεί
- 14 Φεβρουαρίου 2023 06:30
Η Μενδώνη θέλει μήνυση
Φαίνεται πως βρήκε νέο “μότο” η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για να απαντά, όποτε δέχεται κριτική για την περίφημη συλλογή Στέρν και την νομοθετική ρύθμιση που απεμπόλησε ουσιαστικά τα δικαιώματα του δημοσίου στις συγκεκριμένες αρχαιότητες. Έτσι την ακούσαμε στην Βουλή να δηλώνει απαντώντας σε επικρίσεις της Σίας Αναγνωστοπούλου: “Εάν η κυρία Αναγνωστοπούλου θεωρεί ότι υποθάλπουμε αρχαιοκάπηλους να καταθέσει προσωπικά μήνυση αύριο το πρωί η ίδια, όχι να καλύπτεται πίσω από πομφόλυγες. Να μηνύσει εμένα!”.
Δεν λέμε εντυπωσιακή η ατάκα, όμως η απάντηση ήρθε λίγο αργότερα από τον Πάνο Σκουρλέτη: “Γι’ αυτό φέρατε εδώ την σύμβαση με το μουσείο της Νέας Υόρκης για την περίφημη κυκλαδική συλλογή, τη συλλογή Στερν. Ακριβώς για να κατοχυρώσετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αλλιώς πρέπει να πάμε σε Εξεταστική και Ειδικό Δικαστήριο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Το γνωρίζετε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αφήστε, λοιπόν, τους λεονταρισμούς”.
Να σημειωθεί πάντως ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέκλεισε για το μέλλον αυτόν τον …”άλλο τρόπο”.
Υπήρχε σχέδιο…
Μια ενδιαφέρουσα επισήμανση έκανε χθές στην Βουλή και στην συζήτηση του νομοσχεδίου για την αποκλοπή των Μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία της χώρας, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου. Όπως είπε η λειτουργία των μουσείων καλύπτεται από “το άρθρο 24 του Συντάγματος, κατά το οποίο η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός”.
Εμείς να θυμίσουμε ότι στην συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση του 2018-2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης (αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε) είχε ζητήσε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ της εξής ανταλλαγή: Να στηρίξει η Ν.Δ την αναθεώρηση δύο οποιονδήποτε συνταγματικών άρθρων, αρκεί ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την αναθεώρηση του άρθρου 16 (για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων) και του άρθρου 24!
Τότε όλοι είχαν πιστέψει ότι ο σημερινός πρωθυπουργός ήθελε να άρει τα συνταγματικά εμπόδια στην καταπάτηση δασικών εκτάσεων, σε περίπτωση που έρχονταν ποτέ στην κυβέρνηση. Όμως μάλλον είχε και άλλη πλευρά η υπόθεση αυτή. Προφανώς πολύ σχετική με το νομοσχέδιο της Λίνα Μενδώνη το οποίο μετατρέπει τα Μουσεία σε ΝΠΔΔ με διορισμένες από το υπουργείο διοικήσεις; Οι -ιδεατοί- σχεδιασμοί φαίνεται πως ήταν ακόμη χειρότεροι…
Ψάχτηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Σπυρόπουλος
Δεν λέμε, θερμό το καλοσώρισμα της Νέας Δημορκρατίας, στο πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Απόστολο Σπυρόπουλο. Τον οποιο άλλωστε και ανακοίνωσε ως υποψήφιο στην Αρκαδία. Προφανώς ώς …έμπρακτη απόδειξη του ότι ο πολιτικός λόγος του Κ.Μητσοτάκη “αγγίζει” τον χώρο του κέντρου.
Αναρωτιέται κανείς όμως τι θα σκέφτονταν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ, αν ήξεραν αυτό που ευρέως κυκλοφορεί στην πολιτική πιάτσα και διασταυρώνεται από πολλές πηγές: Πως ο Απόστολος Σπυρόπουλος πρίν “δεί το φώς το αληθινό” στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε “ψαχτεί’ προκειμένου να κατέβει υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στον ίδιο νομό.
Όπως αναφέρουν οι (διασταυρούμενες όπως προαναφέραμε) πληροφοφορίες, ο νυν “γαλάζιος” υποψήφιος “βολιδοσκόπησε” με επιμονή για την πιθανότητα να μετέχει στα ψηφοδέλτια της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αρκαδία. Όμως μετά απο αρκετές κρούσεις και περιφερειακές συνομιλίες συνειδητοποίησε πως δεν υπήρχε ούτε χώρος αλλά ούτε και διάθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ για μια τέτοια συνεργασία.
Οπότε άλλαξε γραμμή πλεύσης…
Πολύ σαρδάμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θεωρείται και …μάγος του προφορικού λόγου. Τουναντίον θα λέγαμε, οποτεδήποτε μιλά σε μή “προστατευμένο” περιβάλλον και δίχως κείμενο, βρίσκεται αντιμέτωπος με αρκετές αστοχίες. Όμως τελευταία έχει αποκτήσει μια έφεση στα “σαρδάμ”.
Το τελευταίο καταγράφθηκε στην περιοδεία του στην Κοζάνη και στην φράση του “τηρήσαμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Μειώσαμε τους μισθούς”. Μια φράση που παρότι είναι αληθής (μια και από την μία το νομοσχέδιο Χατζηδάκη από την άλλη η ακρίβεια, είχαμε συρρίκνωση εισοδημάτων) δεν ήταν στις προθέσεις του πρωθυπουργού. Προφανώς ήθελε να πεί “μειώσαμε τους φόρους”.
Όμως και πρίν μερικές ημέρες στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ένα ακόμη σαρδάμ. Είχε ρωτήσει – θυμίζουμε- την εθνική αντιπροσωπεία αν “θέλουμε πρωθυπουργό τον Τσίπρα σε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ή πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη»”.
Όχι τίποτε άλλο μα η προεκλογική περίοδος, όπου θα πυκνώσουν οι δημόσιες εμφανίσεις και αντιστοίχως οι ομιλίες χωρίς κείμενο, δεν έχει κάν αρχίσει…
Γκρίνια ξενοδόχων
Πυρά εξαπολύουν στελέχη της ξενοδοχειακής αγοράς για το ότι έχει καθυστερήσει το πρόγραμμα “Εξοικονομώ” για τις ΜμΕ. Εκτιμούν ότι αυτό θα ήταν μια ουσιαστική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του ενεργειακού που αποτελεί “βόμβα” για τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων. Εκτιμάται, δε, ότι λόγω του ότι επελέγη η “οριζόντια” επιδότηση επαγγελματικών τιμολογίων για το Φεβρουάριο υπάρχει η σχετική καθυστέρηση. Μένει να φανεί πάντως πότε θα “τρέξει” η διαδικασία, πρώτο βήμα της οποίας είναι η δημοσίευση του σχετικου Οδηγού του προγράμματος.
Υπενθυμίζεται ότι προδημοσιεύθηκε την, Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, ο οδηγός του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Επιχειρώ»,στο site του ΥΠΕΝ με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ. Με βάση σχετική ανακοίνωση, του ΥΠΕΝ, το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ο προϋπολογισμός του θα κατανεμηθεί ως εξής: Εκατό εκατομμύρια ευρώ για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών και 100 εκατ. ευρώ για τον Κλάδο του Τουρισμού.
Το πολιτικό κόστος “φρενάρει” τις μετακλήσεις εργαζομένων
Για άλλο έναν χρόνο φαίνεται, με βάση ξενοδοχειακές πηγές, θα ισχύσει η υπ’αρ. 5269/139/05.02.2021 κοινής υπουργικής απόφασης με τίτλο «Καθορισμός ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2021 και 2022». Έτσι, όπως αναφέρεται, και το φετινό καλοκαίρι θα προβλέπονται οι ίδιοι μικροί αριθμοί μετακλήσεων εργαζομένων, που θα κληθούν να καλύψουν κενά, που π.χ. στον τουρισμό φτάνουν τις 60- 80.000 ή στην οικοδομή τις 200.000 250.000.