Η κυβέρνηση τρέμει, αλλά όχι γιατί κρυώνει

Χαλαρή πολιτική προστασία εν μέσω κακοκαιρίας αλλά και χαλαρή ψήφος στην επόμενη κι αναλογική κάλπη φοβίζουν το Μέγαρο Μαξίμου

Τρέμουν (όχι από το κρύο)

Το ότι στο Μέγαρο Μαξίμου «τρέμει το φυλλοκάρδι τους» λόγω της τρέχουσας κακοκαιρίας, δεν χρειάζονται μαντικές ικανότητες για να το αντιληφθεί κανείς. Τα απανωτά και θορυβώδη μηνύματα στα κινητά, όπως και σπασμωδικές κινήσεις με αιφνιδιαστικές ανακοινώσεις για κλεισίματα σχολείων, καταστημάτων, δρόμων και περιοχών το αποδεικνύουν περίτρανα. Οι μνήμες του 2022 με τους εκατοντάδες οδηγούς να έχουν αποκλειστεί στην Αττική Οδό προφανώς έχουν «ξυπνήσει» για τα καλά. Όπως και η συνειδητοποίηση των επιπτώσεων τυχόν ανάλογων φαινομένων σε μία προεκλογική χρονιά.

Το πραγματικό ερώτημα όμως δεν είναι τι φοβάται η κυβέρνηση, αλλά το τι μπορεί να κάνει. Κι όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα αντιδράσεις της, δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από πέρσι. Η διαχείριση της κακοκαιρίας και η έκβαση των επόμενων ημερών, μάλλον επαφίεται στην τύχη.

«Άκυρη» εκδήλωση για το ΝΑΤΟ

Η πρώτη θεσμική επίπτωση πάντως από τη κακοκαιρία εμφανίστηκε πάντως. Η Βουλή ανακοίνωσε πως αναβάλει την επετειακή εκδήλωση που είχε προγραμματίσει για σήμερα στις 18.00 το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής με τίτλο «70 χρόνια της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ – Νέες γεωπολιτικές προκλήσεις για την Ελλάδα και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Μια εκδήλωση σημειώνουμε που δεν επρόκειτο να γίνει σε κάποιο μακρινό προάστιο στα βόρεια της Αττικής, αλλά στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα από την Αμερικανική Πρεσβεία.

Υποθέτουμε πως η ματαίωση στενοχώρησε τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα πού έχει ιδιαίτερη αδυναμία στις ιστορικές αποτιμήσεις που αφορούν την ένταξη της Ελλάδα στο ΝΑΤΟ. Θυμίζουμε πως ήταν αυτός που πρίν 2 χρόνια, στις 10 Δεκεμβρίου του 2019, μιλώντας σε σπουδαστές σχολής του ΝΑΤΟ που επισκέφθηκαν την Βουλή, είχε υποστηρίξει πως το 1962, στην κρίση της Κούβας, η ΕΣΣΔ ήταν έτοιμη να …βομβαρδίσει την Θράκη στο πλαίσιο των αντιδράσεών της για την διεθνή κρίση.

Καλοθελητές

Επιβεβαίωσε πλήρως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το πόσο η Ν.Δ φοβάται την «χαλαρή ψήφο» της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, που ως γνωστόν θα γίνει με αναλογικό εκλογικό σύστημα. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του στον ΣΚΑΙ: «Υπάρχει το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν διάφοροι καλοθελητές στην πρώτη κάλπη και να πουν στον κόσμο ότι τώρα μιας και δεν πρόκειται να βγει κυβέρνηση, είναι μια ευκαιρία να στείλεις ένα μήνυμα για μια πικρία, για μια αστοχία, για κάποια πράγματα που δεν έγιναν σωστά, για κάτι που δεν δικαιώθηκε». Μην κάνει το λάθος ο κόσμος και τους ακούσει».

Βέβαια στους «καλοθελητές» ο Γιάννης Οικονόμου δεν συμπεριλαμβάνει – υποθέτουμε- τον πρωθυπουργό. Γιατί είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτός που επί μήνες έχει απαξιώσει την επόμενη κάλπη, προδιαθέτοντας για δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Μια και το αναλογικό σύστημα είναι «βόμβα στα θεμέλια» όπως συχνά λέει.

Ελληνικός στρατός στην Ουκρανία;

Η ιδέα της αποστολής ελληνικών στρατευμάτων στην εμπόλεμη Ουκρανία δεν φεύγει από το μυαλό του ΚΚΕ. Γεγονός που αξίζει να σημειωθεί μια και στον Περισσό έχουν αρκετές φορές «πέσει μέσα» στις προβλέψεις τους για τέτοια θέματα. Άλλωστε όπως έχει παρατηρήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στο παρελθόν, έχουν πληροφόρηση που δεν θα επιθυμούσε να έχουν.

Έτσι λοιπόν ο γενικός γραμματέας, Δημήτρης Κουτσούμπας, «πέταξε» μία σχετική ατάκα σε εκδήλωση του ΚΚΕ για τις ένοπλες δυνάμεις. Όπως δήλωσε «δεν πρέπει να ξεχνάμε τις 18 υπάρχουσες σήμερα αποστολές -στρατιωτικές και πολιτικές- που έχει αναπτύξει και η ΕΕ σε όλο τον κόσμο με ελληνική συμμετοχή. Θα δούμε αν, και τι ετοιμάζει, για την περίπτωση της Ουκρανίας.u0009Για το ΚΚΕ, όπως και για κάθε λαϊκό άνθρωπο και πατριώτη, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμιά δουλειά εκτός συνόρων».

Δεν κατεβαίνει με άλλα κόμματα το Μέρα 25

Συμμαχίες όχι, άνοιγμα ναι. Κάπως έτσι περιγράφεται η απάντηση που έδωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο προεκλογικής σύμπλευσης με την ΛΑΕ (στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν το 2015). Σημείωσε πως «όταν προκύψει μίνιμουμ προγραμματική συμφωνία, με πολλούς διαφορετικούς χώρους και φορείς, θα δώσουμε χώρο στα ψηφοδέλτια του ΜέΡΑ25 στους εκπροσώπους αυτών των χώρων και φορέων».

Διευκρίνισε πως «το ΜέΡΑ25 δεν κατεβαίνει με άλλα κόμματα, αλλά θα δώσει χώρο στα ψηφοδέλτιά του σε εκπροσώπους φορέων, κινημάτων και κομμάτων στο πλαίσιο προγραμματικής σύγκλισης και συστράτευσης». Σαφές και ξεκάθαρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα