Η μέση των αρχηγών και πώς εκτέθηκε η Κεραμέως
Διαβάζεται σε 4'Όταν τρείς επικεφαλής κομμάτων υποφέρουν και η υπουργός Εργασίας δεν πέρασε καλά στο κοινοβούλιο.
- 06 Δεκεμβρίου 2024 06:33
Τρείς με μέση
Τελικά όχι ούτε ένας, ούτε δύο αλλά …τρείς είναι οι πολιτικοί αρχηγοί που έχουν πρόβλημα με την μέση τους.
Ο πρώτος είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας που είχε ένα σχετικό επεισόδιο τον Ιούλιο του 2023. Στην λίστα προστέθηκε πλέον και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που κατά δήλωση του Κώστα Τασούλα είχε οξύ επεισόδιο στην χθεσινή ομιλία του.
Στην τριάδα περιλαμβάνεται πλέον και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δεν έπαθε κάτι κατά την διάρκεια της ομιλίας της. Όπως δήλωσε όμως από το βήμα «και εγώ έχω προβλήματα με την μέση μου».
Εμείς να ευχηθούμε καλή ανάρρωση σε όλους και να συμβουλεύσουμε προσοχή και να ακούνε τους γιατρούς τους.
Ανησυχητικό
Πάντως Δημήτρης Κουτσούμπας στην χθεσινή παρέμβασή του στο εργασιακό νομοσχέδιο (το οποίο και αναμενόμενα κατήγγειλε) δεν ασχολήθηκε με την μέση του. Είπε όμως κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό.
Αναφέρθηκε στην πιθανότητα μίας νέας οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη ως ορατό ενδεχόμενο. Αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Αλήθεια, πόσο μακριά είμαστε από ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Τι σας λένε οι σύμβουλοί και οι σύμμαχοί σας; Με βάση τα σύννεφα που έχουν μαζευτεί σε μια σειρά κράτη, όπως στη Γερμανία αλλά και στη Γαλλία, που ήδη έχουν μπει ήδη σε κυβερνητική κρίση με αφορμή τον κρατικό προϋπολογισμό του νέου έτους, μάλλον δεν είναι και τόσο μακριά όλα αυτά».
Αντισυνταγματικά
Εντωμεταξύ από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ακούγονται …φοβερά πράγματα στην Βουλή. Παρότι μέσα στον γενικό χαμό κανείς δεν δίνει σημασία.
Έτσι λοιπόν ακούσαμε τον «γαλάζιο» Γιάννη Λοβέρδο να μας λέει πως τυχόν επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες είναι μέτρο …αντισυνταγματικό!
Όπως δήλωσε «έκτακτη εισφορά, όποτε έχει ανάγκη το κράτος σε όποιον έχει κέρδη θα του κάνει μια έκτακτη εισφορά. Δεν είναι ούτε φιλελεύθερο ούτε σοσιαλιστικό. Είναι καθαρά κατάσχεση των κερδών μιας επιχείρησης». Προσθέτοντας πως «αυτές είναι μερικές νοοτροπίες, οι οποίες είναι ξεπερασμένες και δεν υπάρχουν και δεν στέκονται και στα δικαστήρια και δεν στέκονται και συνταγματικά αν θέλετε. Είναι στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας».
Ομολογουμένως αυτή είναι μια πολύ …προχωρημένη ερμηνεία του Συντάγματος σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Ας την κρατήσουμε στα υπόψη γιατί η αναθεώρηση δεν είναι μακριά και ίσως η κυβέρνηση να μας εκπλήξει.
Εκτέθηκε
Και σαν υπουργός Εργασίας και σαν δικηγόρος φαίνεται πως εκτέθηκε χθες στην Βουλή η Νίκη Κεραμέως. Φρόντισε γι αυτό η προκάτοχος της επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Έφη Αχτσιόγλου.
Αφορμή αποτέλεσε η δήλωση της Νίκης Κεραμέως ότι το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής σε διαιτησία για τους εργαζόμενους αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Παίρνοντας τον λόγο η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε πως η μονομερής προσφυγή «είναι συνταγματικό δικαίωμα των εργαζομένων και το λένε τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας ήδη από την 10ετία του ΄90». Τόνισε μάλιστα πως «είναι αντισυνταγματική η κατάργηση του» αφού «ήταν το μόνο ζήτημα από όλο το 2ο μνημόνιο που το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό».
Επίσης η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς αποκάλεσε ψέμα τον ισχυρισμό ότι αν νομοθετήθεί ο αλγόριθμος υπολογισμού του κατώτατου μισθού θα μπορούν εργοδότες κι εργαζόμενοι να υπογράφουν καλύτερους μισθούς με συλλογικές συμβάσεις. Υπενθύμισε πως με νομοθεσί της Ν.Δημοκρατίας «η ΕΓΣΕΕ εδώ και 10 χρόνια απαγορεύεται να ρυθμίζει μισθολογικούς όρους» και «δεν το έχετε αλλάξει» ενώ το ίδιο ισχύει και για τις κλαδικές συμβάσεις.
Δεν βγήκε σε καλό
Η χθεσινή προσπάθεια της Ζωής Κωνσταντοπούλου να εμπλέξει την Βουλή στην υπόθεση του αστυνομικού που κακοποιούσε σεξουαλικά τα παιδιά του ήταν εμφανές ότι …δεν θα βγεί σε καλό. Ιδίως όταν συνοδεύεται με αναφορές σε «κάλυψη» και «συγκάλυψη».
Το θέμα προφανώς εγείρει – δικαίως- το κοινωνικό ενδιαφέρον λόγω της ακρότητας και της αγριότητάς του. Όμως η απολίτικη προσέγγιση είναι προνομιακό πεδίο της …Νέας Δημοκρατίας όπως αποδείχθηκε.
Έτσι λοιπόν κάποια στιγμή εμφανίστηκε ο Θάνος Πλεύρης για να ισχυριστεί δημόσια ότι ο αστυνομικός ήταν οδηγός του Φρούραρχου της Βουλής που είχε διοριστεί όταν πρόεδρος ήταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο ίδιος από την πλευρά του δεν φαίνεται να το επιβεβαιώνει και να δηλώνει άγνοια. Αλλά …άντε βρες άκρη στο κουβάρι….