Η νέα οπαδός του Κασσελάκη και τα στατιστικά του Τασούλα

Διαβάζεται σε 4'

Πώς ο πρόεδρος της Βουλής μείωσε στο μισό τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής και οι προβλέψεις της Ντόρας Μπακογιάννη.

Τα γύρισε

Πως τα …γύρισε όμως χθες ο Παύλος Μαρινάκης! Το μόνο που δεν μας είπε είναι πως χάρηκε για τους 11 κυβερνητικούς βουλευτές που κατέθεσαν ερώτηση προς τον Κωστή Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια.

Δήλωσε μάλιστα ότι αυτό είναι ένα δείγμα μιας κοινοβουλευτικής ομάδας που λειτουργεί καλά. Προσθέτοντας πως οι βουλευτές της Ν.Δ την τελευταία 6ετία έχουν καταθέσει 10.000 ερωτήσεις ή αναφορές προς τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Μόνο που ανάμεσα σε αυτές τις 10.000 πρωτοβουλίες δύσκολα θα βρει κανείς μια συνάθροιση 11 πρωτοκλασσάτων βουλευτών από διαφορετικές περιφέρειες της χώρας.

Επίσης η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ερωτήσεων έχουν «διευκρινιστικό» χαρακτήρα για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος. Δεν περιλαμβάνουν επικριτικά κείμενα για μία κεντρική επιλογή της κυβέρνησης όπως είναι το ζήτημα της διευθέτησης του ιδιωτικού χρέους. Η οποία μάλιστα προβλήθηκε – θυμίζουμε- ως καθοριστική για την πορεία της οικονομίας.

Είτε το θέλει, είτε όχι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οι πιέσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων στους δανειολήπτες, με τις ευχέρεια που δίνει η ισχύουσα νομοθεσία είναι ένα θέμα που έχει ζημιώσει πολύ την κυβέρνηση. Και θα συνεχίσει να το κάνει.

Από βδομάδα

Από εβδομάδα, πιθανότατα την Δευτέρα, όπως μαθαίνουμε θα έχουμε …νέα από τον Στέφανο Κασσελάκη. Αν δηλαδή όντως θα κατέβει για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όπως έχει αφήσει να εννοηθεί.

Γενικώς πάντως ο έκπτωτος πρόεδρος αφήνει …πολλά να εννοηθούν. Όπως για παράδειγμα ότι τα μέλη των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ αδημονούν για την επιστροφή του. Πράγμα που -όλως παραδόξως- δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από πουθενά.

Μάλιστα αποτελεί ένα μεγάλο ερώτημα …πόσα είναι τα μέλη των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού η οργανωτική εικόνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους τελευταίους 11 μήνες εκτιμάται ως τραγική στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Πάντως ο Στέφανος Κασσελάκης πρόσθεσε χθες σίγουρα κάποιον σε αυτούς που πιστεύουν ότι θα επικρατήσει: Η Ντορα Μπακογιάννη δήλωσε βέβαιη ότι θα κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές αν κατέλθει. Είναι βέβαιο πώς …έχει τους λόγους της για να λέει τέτοια πράγματα.

Κάτι ξέχασε

«Ενώ την περίοδο 2019-2023, την περίοδο της προηγούμενης Βουλής, είχαμε 50% αύξηση του νομοθετικού έργου, είχαμε ταυτόχρονα 50% λιγότερες τροπολογίες, που δικαίως θεωρούνται μια παραφωνία στην καλή νομοθέτηση»!

Η δήλωση ανήκει στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και έγινε σε εκδήλωση της Βουλής. Δίχως να αμφισβητούμε την πρόθεσή του, όντως να υπάρχει καλή νομοθέτηση, οφείλουμε να παρατηρήσουμε πώς …κάτι έχει ξεχάσει: Τα ερανιστικά νομοσχέδια!

Αν δεν ξέρετε τι είναι αυτό να σας πληροφορήσουμε ότι πρόκειται για μία εφεύρεση του Μάκη Βορίδη. Πρόκειται για νομοσχέδια τα οποία περιέχουν ρυθμίσεις πολλών υπουργείων δίχως να έχουν ένα συγκεκριμένο κεντρικό θέμα.

Εκεί λοιπόν «κρύβονται» και ψηφίζονται οι άσχετες τροπολογίες που αλλιώς θα κατατίθονταν σε νομοσχέδια. Επίσης βοηθούν τον Πρόεδρο της Βουλής να είναι …. Δημιουργικός με την στατιστική και τα νούμερα.

Άλλος συνήγορος

Πάντως άλλα είναι αυτά που …ταλαιπωρούν στην πραγματικότητα τον Πρόεδρο της Βουλής. Όπως για παράδειγμα η προσπάθεια του να αλλάξει τον «Συνήγορο του Πολίτη», αφού η κυβέρνηση επιθυμεί πλέον κάποιον άλλον στην θέση του Ανδρέα Ποτάκη. Συγκεκριμένα τον καθηγητή Δημήτρη Σωτηρόπουλο.

Στην χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία των 3/5 ώστε να γίνει η αντικατάσταση. Εν πολλοίς αυτό οφείλεται στην κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ αφού ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη να πάρει μια απόφαση στην συγκεκριμένη συγκυρία. Έτσι εκπροσωπώντας την αξιωματική αντιπολίτευση στην συνεδρίαση ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος δήλωσε επιφύλαξη.

Να σημειωθεί ότι ενστάσεις έχουν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης οπότε αυτή η ιστορία φαίνεται πως θα πάει μακριά. Δεδομένο που μάλλον τσάντισε τον Κώστα Τασούλα ο οποίος δήλωσε πως θα αναζητήσει νέο υποψήφιο επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν να ταλαιπωρούνται άνθρωποι λόγω τέτοιου είδους προβλημάτων

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα