Η προφητεία του Μηταράκη και η νευρικότητα των εξοπλισμών

Διαβάζεται σε 4'

Όταν οι αμυντικές δαπάνες αποδεικνύεται θέμα που προκαλεί απώλεια ψυχραιμίας ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ κάνει μαντεψιές

Προφητεία

«Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει στοχοποιηθεί μια φορά τις τελευταίες δεκαετίες. Βατοπαίδι, Novartis, παράνομα φορτία. Αλλά στο τέλος η αλήθεια πάντα λάμπει». Η φράση ανήκει στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας Νότη Μηταράκη και την είπε τις προάλλες στην Βουλή.

Προκύπτει όμως ένα ερώτημα: Αν η σύνδεση τριών διαφορετικών υποθέσεων που εκτείνονται από την διακυβέρνηση Καραμανλή, στην διακυβέρνηση Σαμαρά και μετά σε αυτή την του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί ιστορικό απολογισμό ή …προφητεία.

Θυμίζουμε ότι για την υπόθεση του Βατοπεδίου τελικά αθωώθηκαν οι πάντες, πολιτικά και μη πολιτικά πρόσωπα. Για την υπόθεση της Novartis επίσης. Να υποθέσουμε πως κάτι εικάζει ο Νότης Μηταράκης και για την παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου που συζητείται σήμερα;

Στο αεροπλάνο

Από την Βουλή …στο αεροπλάνο. Κάπως έτσι θα είναι σημερινή μέρα για τον Νίκο Ανδρουλάκη που θα βρεθεί φυσικά στην Βουλή όπου θα συζητηθεί – όπως είπαμε και παραπάνω- το πόρισμα της «γαλάζιας» πλειοψηφίας στην προανακριτική επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο.

Όπως μάθαμε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να βρίσκεται το απόγευμα της Παρασκευής στην Νάξο. Εκεί όπου θα γίνει η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του κόμματος για τις Κυκλάδες. Η τελευταία πτήση για το νησί είναι στις 6.15, οπότε αμέσως μετά την ομιλία του, που υπολογίζεται κάποια στιγμή το μεσημερί, θα σπεύσει στο αεροδρόμιο.

Οι περιφερειακές συνδιασκέψεις που διεξάγονται σε όλη την χώρα και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο είναι για το ΠΑΣΟΚ θέμα πρώτης προτεραιότητας. Η Χαριλάου Τρικούπη «ποντάρει» πολύ στην άμεση επαφή με τον κόσμο της περιφέρειας και ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι βασικό στοιχείο αυτής της διαδικασίας.

Όσο για την ψήφο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ (που θα ψηφίσει υπέρ αλλα θα είναι αντίθετο με την εσπευσμένη λήξη των εργασιών της προανακριτικής) αυτή θα γίνει επιστολικά.

Δίχως απάντηση

Μια και αναφερθήκαμε στα νησιά του Αιγαίου, αξίζει να αναφέρουμε την πρωτοβουλία ενός βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας που λίγο «έπαιξε» στα ΜΜΕ, παρά την πολιτική (και ουσιαστική) σημασία της.

Πρόκειται για τον εκλεγμένο στο νόμο Δωδεκανήσων, Μάνο Κόνσολα. Που αυτή την εβδομάδα κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Βασίλη Κικίλια. Ρώτησε τους υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας αν πρόκειται να πάρουν κάποιο μέτρο για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που φέτος το καλοκαίρι αναμένεται να πάρουν νέες αυξήσεις. Ενώ ήταν ήδη πολύ ακριβά.

Οι αυξήσεις – λέει στην ερώτηση- θα προκύψουν από τους νέους περιβαλλοντικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν τα καύσιμα των πλοίων. Έτσι ο έξτρα φόρος αναμένεται να «μεταφερθεί» κατευθείαν στους καταναλωτές. Ανάμεσα στους οποίους φυσικά περιλαμβάνονται και οι νησιώτες ψηφοφόροι του βουλευτή.

Προτείνει είτε επιδοτήσεις στους πλοιοκτήτες, είτε επιδοτήσεις στους κατοίκους των νησιών. Ενώ ζητάει και μείωση του ΦΠΑ που είναι σήμερα στο 13% ενώ – όπως αναφέρει- σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι 10% ή 5%.

Απάντηση πάντως για την ώρα δεν έχει πάρει…

Νευρικότητα

Το να υπάρξει μια πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε μία επιτροπή της Βουλής δεν είναι κάτι σπάνιο. Ούτε ξενίζει κανέναν. Όμως όταν πρωταγωνιστής είναι ο Νίκος Δένδιας το πράγμα αλλάζει…

Βλέπετε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και τώρα και τότε που ήταν στο υπουργείο Εξωτερικών έχει καλλιεργήσει ένα διαφορετικό προφίλ. Μεθοδικά και υπομονετικά. Αυτό ενός συναινετικού υπουργού που αποφεύγει τις εντάσεις και κοπιάζει για να ψάξει τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις. «Ακόμη και όταν δεν υπάρχουν» όπως λένε άσπονδοι φίλοι του.

Έτσι λοιπόν «ήχησε» παράξενα η αντιπαράθεση που υπήρξε στην έναρξη της συνεδρίασης της επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Κατρίνη και Συμεών Κεδίκογλου.

Αιτία το ότι η γραπτή ενημέρωση του υπουργείου για τα εξοπλιστικά προγράμματα της επόμενης δεκαετίας ήταν μόλις 5 σελίδες. Με τον υπουργό να αντιτείνει πως ήταν παρούσα η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και πώς η επιτροπή καλείται να συζητήσει για  διαπραγματευτικές κατευθύνσεις και όχι να εγκρίνει κονδύλια.

Το θέμα δεν ακούγεται μείζον. Άλλωστε σπάνια μοιράζονται πολλά έγγραφα σε τέτοιες επιτροπές για ευνόητους λόγους. Το μόνον σίγουρο όμως είναι πως το θέμα των εξοπλισμών προκαλεί στους πάντες μια νευρικότητα..

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα