Η ταραχή μιας δικογραφίας και ο φορτσάτος Κυρανάκης

Διαβάζεται σε 4'

Όταν στην Βουλή αποσυντονίζονται λόγω των Τεμπών κι ο υπουργός Μεταφορών εκμεταλλεύεται μια ευκαιρία.

Ταραχή

Μια δικογραφία για τα Τέμπη δεν είναι κι ότι πιο εύκολο να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Πόσο μάλλον αν αυτή έχει φύγει από τον Άρειο Πάγο κι έχει φτάσει στην Βουλή. Ε, φάνηκε «με το καλημέρα».

Το μεσημέρι πληροφορίες από κύκλους του Προέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, ανέφεραν πως θα ανακοινωθεί (όπως προβλέπει ο κανονισμός) την επόμενη εβδομάδα. Λίγες ώρες αργότερα προέκυψε ότι τελικά θα ανακοινωθεί την Τετάρτη οπότε και είναι η πρώτη μέρα της συνεδρίασης της Ολομέλειας μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Όχι πως το τυπικό χρόνος ανακοίνωσης έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Το μόνο που καθορίζει είναι το πότε θα είναι η δικογραφία διαθέσιμη για ανάγνωση στους βουλευτές, έτσι ώστε να δρομολογηθούν οι όποιες εξελίξεις. Όμως μια …ταραχή φάνηκε στο ευρύτερο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η θέση που κανείς δεν ήθελε

«Φορτσάτος» έχει μπει στον ρόλο του υπουργού Μεταφορών ο Κώστας Κυρανάκης που προσπάθησε να πείσει με το νομοσχέδιό του για τον σιδηρόδρομο πως σε σημαντικό λύνεται το θέμα της ασφάλειας.

Την αντιπολίτευση σίγουρα δεν την έπεισε. Ούτε και τους εργαζόμενους στον χώρο των σιδηροδρόμων. Το Κέντρου Εποπτείας της κυκλοφορίας στο δίκτυο θεωρείται αυτονόητο αλλά όχι επαρκές μέτρο. Ο πομποδέκτης θεωρείται επισφαλής γιατί δεν υπάρχουν αισθητήρες εδάφους, ενώ υπάρχουν κίνδυνοι απώλειας το δορυφορικού σήματος.

Αυτά σε έναν σιδηρόδρομο που δεν λειτουργεί πλήρως ούτε η τηλεδιοίκηση, ούτε η σηματοδότηση ούτε φυσικά το περίφημο σύστημα ETCS.

Είναι φανερό ότι ο νέος υπουργός Μεταφορών θέλει να αξιοποιήσει τον συγκεκριμένο θώκο για να «μπει ξανά» στην πολιτική σκηνή. Από την οποία θυμίζουμε τον είχε για καιρό εξοβελίσει το ίδιο το κόμμα του λόγω δηλώσεων και χειρισμών του.

Αυτό που δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί είναι πως του έχει παρασχεθεί μια υπουργική θέση που κανείς δεν επιθυμούσε. Και υπάρχει λόγος γι αυτό…

Μπλακ άουτ

Άκρη δεν έχουν βγάλει ακόμη στην Ισπανία για τους λόγους που οδηγήθηκαν σε γενικό «μπλακ άουτ». Όπως φαίνεται η εξήγηση του φαινομένου θα πάρει αρκετό καιρό μια και για την ώρα προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση.

Είναι αναπόφευκτο όμως να οποιοσδήποτε στην Ελλάδα να κάνει την …σχεδόν αυτόματη σκέψη: «Θα μπορούσε να συμβεί κι εδώ»; Δίχως να βρίσκει κάποιον πειστικό τρόπο να αποκλείσει αυτή την πιθανότητα.

Βλέπετε με τα κράτη της Ιβηρικής Χερσονήσου δεν έχουμε ως μόνο κοινό χαρακτηριστικό την Μεσόγειο Θάλασσα και το αντίστοιχο «μεσογειακό ταμπεραμέντο» μας. Έχουμε κι άλλα. Όπως για παράδειγμα τα …μνημόνια.

Αυτά που οδήγησαν την Ισπανία (όπως και την Ιταλία και την Ελλάδα) στην υποχρέωση να ιδιωτικοποιήσουν μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου τους δημόσιους οργανισμούς διαχείρισης του ρεύματος. Στην Ισπανία, έτσι για να ξέρετε, το ποσοστό ιδιωτικοποίησης έφθασε στο 80%…

ΚΝΕ εναντίον tik-tok

Σε …πόλεμο με το tik-tok βρίσκεται – όπως διαβάζουμε- η ΚΝΕ! Όπως καταγγέλλει η νεολαία του κομμουνιστικού κόμματος η εν λόγω πλατφόρμα έχει «κατεβάσει» έως τώρα 3 αναρτήσεις της και κατάφερε να «αποκαταστήσει» μόνον την μία μετά από ένσταση που υπέβαλλε.

Αυτή αφορούσε το επίσημο σπoτ της ΚΝΕ που – σύμφωνα με την οργάνωση- αφαιρέθηκε με το αιτιολογικό πως  περιλάμβανε «επικίνδυνες δραστηριότητες και προκλήσεις» (υποθέτουμε κάποια πορεία διαμαρτυρίας η κάτι συναφές).

Επίσης η Νεολαία του ΚΚΕ αναφέρει ότι έχουν αφαιρεθεί δίχως να αποκατασταθούν δύο αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για τα 80 χρόνια από την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Εκεί το σκεπτικό του tik-tok φέρεται να ήταν πως περιλαμβάνονταν «γυμνά πλάνα και σεξουαλική δραστηριότητα με συμμετοχή ανηλίκων» όπως και βίντεο με «βίαιο εξτρεμισμό».

Όπως φαίνεται πάντως η ΚΝΕ δεν φαίνεται διατεθειμένη να σταματήσει την παρουσία της στην εν λόγω πλατφόρμα. Τουναντίον θα λέγαμε…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα