Η τεχνογνωσία που χρειάζεται ο Κασσελάκης και ο “ατιθάσευτοι” οπαδοί
Διαβάζεται σε 3'Όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συγκρατήσει του κλακαδόρους του ενώ χρειάζεται επειγόντως μαθήματα από μία πολιτική αρχηγό
- 13 Νοεμβρίου 2023 06:22
Τεχνογνωσία
Κρίνεται μάλλον απαραίτητη το επόμενο διάστημα μια συνάντηση ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μην φανταστείτε κάποια πολιτική προσέγγιση. (Άλλωστε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δεν φαίνεται διαθέσιμη για κάτι τέτοιο). Αντικείμενο θα είναι η …ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Όπως είπε στην ομιλία με την οποία έκλεισε τις εργασίες της Κ.Ε ο Στέφανος Κασσελάκης για τους δύο βουλευτές της Ομπρέλας που αποχώρησαν (Ε.Τσακαλώτος και Π.Περκα) «τους θυμίζω το άρθρο 2β του κώδικα δεοντολογίας, στον οποίο έχουν συμφωνήσει, που λέει: «Όλοι και όλες οι βουλευτές που εκλέγονται με ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους ίδιους και στις ίδιες».
Θυμίζει σαφώς την επιχειρηματολογία της Ζωής Κωνσταντοπούλου για του δύο βουλευτές που αποχώρησαν από το δικό της κόμμα. Αφού δήλωνε πως έχουν υπογράψει υπεύθυνη δήλωση επιστροφής των εδρών.
Επίσης οι δύο πρόεδροι θα μπορούσαν κάλλιστα να συζητήσουν για τον τρόπο ανάπτυξης κομμάτων με μονοψήφια ποσοστά. Αφού – όπως αναφέρθηκε σε αρκετές ομιλίες στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ – πιθανόν αυτό να είναι το άμεσο μέλλον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δυσκολίες
Ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να έχει …δυσκολίες να τιθασεύσει τους οπαδούς του. Αυτούς που έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην αίθουσα που συνεδρίαζε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι δεν ήταν μέλη του οργάνου.
Άπαντες πρόσεξαν την έκκληση του προς αυτούς να μην χειροκροτούν την αποχώρηση των στελεχών της Ομπρέλας. Προκειμένου να σταματήσουν τα ειρωνικά «στο καλό» και τα «να μας γράφετε» που ακούγονταν ανάμεσα σε ειρωνικά σχόλια και γελάκια.
Οι «κακές γλώσσες» πάλι λένε ότι αυτό το παιχνιδάκι των «αγανακτισμένων» και «ασυγκράτητων» οπαδών που επιχειρεί να συγκρατήσει ο Κασσελάκης θα το δούμε αρκετές φορές ακόμα.
Όπως επίσης και το ότι είναι στημένο όσο δεν παίρνει.
Κάτι ξέρει
Ο Νίκος Παππάς ίσως αποδειχθεί ο «αστάθμητος παράγοντας» στις εσωτερικές ισορροπίες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τείνουν να διαμορφωθούν. Αυτό πλέον λένε αρκετοί γνωρίζοντες την εσωκομματική γεωγραφία και τα «χούγια» των στελεχών.
Τα τελευταία 24ωρα ο πρώην υπουργός έδειξε αξιοσημείωτη «ταλάντωση» στο θέμα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές. Εκφράζοντας αρχικά δυσαρέσκεια και στην συνέχεια κατεβάζοντας του τόνους.
Όσοι πάντως πρόσεξαν τις ομιλίες στην Κεντρική Επιτροή στελεχών που θεωρούνται στο πυρήνα της επιρροής του, διαπίστωσαν ότι ήταν «ένα – δυό κλίκ παραπάνω» στην κριτική τους προς τον Στέφανο Κασσελάκη. Αν και συμφωνούσαν «στα βασικά».
Πάντως ο Νίκος Παππάς θεωρείται πλέον εξαιρετικά έμπειρος στο να διακρίνει τους εσωκομματικούς κινδύνους. Είτε προέρχονται από τους ομότιμούς του, είτε από …ψηλότερα.
Η πιο άγρια
Τελικά η πιο …άγρια διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν η αποχώρηση της Ομπρέλας. Όπως φάνηκε στην Κεντρική Επιτροπή ήταν της Ριζοσπαστικής Εναλλακτικής Ενότητας. Αν θυμάστε επρόκειτο για μία τάση στην οποία συνυπήρχαν ο Αντώνη Κοτσακάς, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Πάνος Ρήγας και ο Νίκος Σκορίνης.
Κατά την διάρκεια της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ οι δύο τελευταίοι βρέθηκαν έντονα «απέναντι» στους δύο πρώτους. Ο Π.Ρήγας ήταν αυτός που «κατέβασε» από το βήμα τον Δ.Τεμπονέρα όταν ανέβηκε μαζί με την Έφη Αχτσιόγλου για να καταθέσουν πρόταση για ψηφοφορία.
Ο Νίκος Σκορίνης επιτέθηκε στον Αντώνη Κοτσακά και τον Διονύση Τεμπονέρα κατηγορώντας τους για μεθοδεύσεις κατάληψης αξιωμάτων, όταν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.
Ζόρικα πράγματα.