Η Θεσμών που θα μοιάζει με Εξεταστική και η απόσχιση Μπακαδήμα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρεθεί σήμερα το βράδυ σε «φίλια ύδατα».
- 25 Οκτωβρίου 2022 06:11
Μια Επιτροπή Θεσμών που θα μοιάζει με ….Εξεταστική
Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής συνεδριάζει σήμερα για τις υποκλοπές, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δίνουν συνέχεια στην Εξεταστική Επιτροπή που ολοκλήρωσε τις εργασίες της δίχως να κληθούν ουσιώδεις μάρτυρες. Όπως άλλωστε έχει δηλώσει τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν σκοπεύουν να «αφήσουν να σβήσει» η υπόθεση και θα εξαντλήσουν κάθε κοινοβουλευτική δυνατότητα. Άλλωστε η κοινοβουλευτική μειοψηφία έχει το δικαίωμα μία φορά το μήνα (με βάση τον κανονισμό της Βουλής) να εξετάζει μάρτυρες, αφού αρκεί να το ζητήσουν τα 2/5.
Η συγκυρία μάλιστα τα έφερε έτσι ώστε όχι απλά η σημερινή συνεδρίαση να είναι συνέχεια της Εξεταστικής αλλά να συμμετέχουν και τα …ίδια πρόσωπα. Βλέπετε δύο μέλη της Επιτροπής Θεσμών από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα αντικατασταθούν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος (βρίσκεται σε ταξίδι στην Αμερική) θα αντικατασταθεί από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο που είχε την κεντρική πολιτική ευθύνη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική. Ο Σπύρος Λάππας που επίσης δεν μπορεί να παραβρίσκεται θα αντικατασταθεί από τον Γιάννη Ραγκούση που επίσης συμμετείχε στην εξεταστική και έχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιες καταστάσεις. Το «σκηνικό» θα συμπληρώσει το ΠΑΣΟΚ αφού η Ευαγγελία Λιακούλη (ήταν στην Εξεταστική) θα αντικαταστήσει τον Χάρη Καστανίδη που κωλύεται επίσης να συμμετάσχει.
Ο Τσίπρας στον ΣΚΑΙ
Από μόνη της η φράση «ο Τσίπρας στον Σκάι» μπορεί πλέον να μην αποτελεί είδηση, είναι όμως προαναγγελία που ιντριγκάρει. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρεθεί σήμερα το βράδυ σε «φίλια ύδατα» αφού το κανάλι του Φαλήρου παραμένει ακλόνητο ως προς το πολιτικό του στίγμα.
Άλλωστε γενικά στο τηλεοπτικό τοπίο δεν μπορεί κανείς να πει ότι υφίσταται κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται «σαν στο σπίτι τους». Πόσο μάλλον ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το μόνο βέβαιο είναι πως η σημερινή συγκυρία (δείτε και το προηγούμενο σχόλιο) δημιουργεί μια ατζέντα εξόχως πολιτική κι ως εκ τούτου τις προϋποθέσεις για μία ενδιαφέρουσα πολιτική συζήτηση. Άλλωστε αυτό αναμένεται να φανεί και στις ακροαματικότητες μια και η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στην Σία Κοσιώνη (ίσως και άλλους;) θα «τραβήξει» κόσμο από όλο το πολιτικό φάσμα.
Η απόσχιση της Φωτεινής Μπακαδήμα
Η αλήθεια είναι πως αιφνιδιάστηκαν εκεί στο Μέρα 25 με την απόφαση της Φωτεινής Μπακαδήμα να στείλει επιστολή ανεξαρτητοποίησης στον Πρόεδρο της Βουλής. Μάλιστα δίχως αιτιολογικό και σε «νεκρό πολιτικό χρόνο».
Όχι ότι δεν υπήρχαν σημάδια, όπως λέγεται στο κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη. Κάποιες απροθυμίες για ανάληψη καθηκόντων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, η επίκληση ασθένειας για την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής όπου η Φ.Μπακαδήμα μίλησε μέσω διαδικτύου. Κάνεις όμως δεν πίστευε ότι το πράγμα θα έφτανε έως εκεί.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η από το 2015 συνεργάτιδα του γραμματέα του Μέρα 25, δηλαδή από τότε που ήταν υπουργός Οικονομικών, δεν είχε ποτέ της στόχο να εκλεγεί βουλευτής. Όταν προέκυψε βέβαια κάτι τέτοιο ανταποκρίθηκε. Πλην όμως στο τέλος το όλο πράγμα αποδείχθηκε ίσως πιο δύσκολο από όσο περίμενε.
Επειδή βέβαια ζούμε σε ύποπτους και προεκλογικούς καιρούς πολλά μπορεί να σκεφτεί κανείς. Όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η βουλευτής Πειραιά του Μέρα 25 κοιτάζει προς την Κουμουνδούρου. Όσο για την Χαριλάου Τρικούπη, υπάρχουν σχέσεις καταβολών με τον χώρο. Όμως αυτό δεν λέει και πολλά.
Είναι βέβαιο ότι μια δημόσια τοποθέτησή της Φωτεινής Μπακαδήμα, θα λύσει απορίες. Δεν είναι βέβαιο όμως ότι θα υπάρξει τέτοια.
Αγροτική Οικονομία: Ενισχύσεις αλλά το “κόστος” παραγωγής πετάει
Η στήριξη των αγροτών μας και κατά τη διάρκεια της Ουκρανικής κρίσης είναι συνεχής, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Θεοδώρας Τζάκρη.
Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς, έχουν δοθεί συνολικά ενισχύσεις στους αγρότες που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ επίσης από τον ΕΛΓΑ από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι σήμερα έχουν δοθεί σε αποζημιώσεις 490 εκατ. Ευρώ Ωστόσο όπως φαίνεται δε φτάνουν μια και τα μηνύματα για σφαγή ζωικού κεφαλαίου και εγκατάλειψη καλλιεργειών είναι συνεχή.
Πριν λίγες μέρες πάντως υπήρξε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το σχεδιασμό “θωράκισης” ενός προϊόντος “σημαία” της διατροφής και των εξαγωγών της χώρας, της φέτας, από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΕΔΟΦ). Να σημειωθεί ότι η φέτα αντιπροσωπεύει το 85% των εξαγωγών τυριών με ύψος πωλήσεων άνω των 300 εκατ. ευρώ. “ Ζητήσαμε εδώ και καιρό από το ΥΠΑΑΤ να αντιληφθεί την ανάγκη της έγκαιρης συμβολής του πριν την θερινή προμήθεια ζωοτροφών και να ενισχύσει τους κτηνοτρόφους και παράλληλα να αντιληφθεί την ανάγκη της στήριξης της τιμής του γάλακτος υποδεικνύοντάς τους ακόμα και τον τρόπο. Φωνή βοώντος από πλευράς του Υπουργού, όχι για να συζητάμε ασκόπως αλλά για να πράττουμε. Κανένα από τα αιτήματα δεν έχει λάβει απάντηση παρά τις συνεχείς επαφές” ανέφερε η ΕΔΟΦ
Από το χωράφι στο ράφι…
Εντωμεταξύ νέες καταγγελίες για αισχροκέρδεια κάνει το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας. “Λαμβάνουμε καθημερινά καταγγελίες εκατοντάδων πολιτών Καταναλωτών και παράπονα για την ακρίβεια στην αγορά. Στις ειδήσεις ακούσαμε επί τέλους τον αναπληρωτή υπουργό ανάπτυξης και επενδύσεων κύριο Παπαθανάση να λέει πως διαπιστώθηκε αισχροκέρδεια της τάξεως του 6 έως 8 % . Εμείς ως ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας λέμε πως το ποσοστό μπορεί να είναι και 50 %” αναφέρει το ΙΝΚΑ που σημειώνει ότι σε πολλά αγροτικά προϊόντα η απάτη δεν έχει τέλος.Βαφτίζουν εισαγόμενες πατάτες, ελιές, Όσπρια, ντομάτες και άλλα τέτοια προϊόντα ως Ελληνικά. Τοποθετούν σε μπανάνες, μήλα, ροδάκινα και δεν ξέρω που αλλού ταμπέλες με επώνυμες μάρκες. Το 50 % της πατάτας που κυκλοφορεί στην Ελλάδα κυρίως στις Λαϊκές αγορές είναι Νάξου”. Μάλιστα αναφέρει ενδεικτικά: “Δεν μπορεί ένα προϊόν στο χωράφι να το πουλά ο παραγωγός 0,40 -0,50-0,60 το κιλό και μιλάμε για πράσινες ελιές Αγρινίου και να φτάνουν στον καταναλωτή στα 6 ευρώ και άνω..”
Απεργίες σε όλη την Ευρώπη
Μαχητικές είναι οι διαδηλώσεις και οι απεργίες στην Ευρώπη σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Οι εργαζόμενοι ζητούν κάλυψη του χαμένου “εδάφους” στους μισθούς λόγω πληθωρισμού κατεβάζοντας διακόπτες. Στις συγκοινωνίες στη Μ. Βρετανία πριν λίγους μήνες, στα λιμάνια της βόρειας Γερμανία, από το Αμβούργο, το Mπρέμερχαφεν και τη Βρέμη έως το Όλντενμπουργκ και το Βίλελμσχάφεν, όπου πέτυχαν σημαντικές αυξήσεις, μέχρι το Λίβερπουλ τώρα οι εργαζόμενοι ζητούν αυξήσεις που θα βάλουν φρένο στην πτώση της αγοραστικής τους δύναμης. Μάλιστα στο Merseyside προχωρούν σε 14 ημέρες απεργία στο λιμάνι, καθώς συνεχίζεται η διαφωνία του συνδικάτου Unite με τη διαχειρίστρια Peel Ports για τις αμοιβές του προσωπικού.
Σήμερα υπάρχει και απεργία στην Ελλάδα που έχουν κηρύξει τα ναυτεργατικά σωματεία ενώ σε λίγες μέρες υπάρχει και η πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ στις 9 Νοεμβρίου. Για να δούμε εάν και στην Ελλάδα σηκωθούμε από τους καναπέδες ζητώντας ουσιαστικές αυξήσεις.
Για τα 12 ναυτικά μίλια
«Στην Κεντρική Επιτροπή υπήρξε μία πρόταση η οποία έλεγε να μην τοποθετηθούμε επ’ αυτού στην παρούσα συγκυρία, αλλά άμεσα, σε μία επόμενη συζήτηση, να δούμε συνολικά το πακέτο των εθνικών, ελληνοτουρκικών ζητημάτων, κάτω από τη σκιά και του εξελισσόμενου πολέμου. Αυτή η πρόταση ήταν διαδικαστική, για να συζητηθεί το όλο θέμα τις επόμενες ημέρες».
Με αυτή την φράση ο Πάνος Σκουρλέτης περιέγραψε την πρόταση που και ο ίδιος στήριξε στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την θέση του κόμματος για την επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στην περιοχή της Κρήτης στα 12 ν.μ. Όπως εύκολα διακρίνει κανείς δεν εκφράζει διαφωνία (όπως γράφθηκε) με την άποψη που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά μια διαφορετική διαδικασία που θα μπορούσε να ακολουθηθεί. Όχι ότι δεν υπάρχουν μέλη της Κ.Ε που διαφωνούν. Όμως δεν φαίνεται όλα τα στελέχη που απαρτίζουν την «Ομπρέλα» έχουν την ίδια γνώμη.
Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι η τελική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ήταν τελικά ομόφωνη με μόλις 2 λευκά. Κι αυτό είναι ένα δεδομένο που δύσκολα μπορεί κανείς να «προσπεράσει».