Η τηλε-λογοκρισία της Νίκης και το καρφί του Μάξιμου

Διαβάζεται σε 4'

Όταν ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ αφήνει αιχμές για τον Αυγενάκη ενώ το το κόμμα του Δ.Νατσιού ζητά να απαγορευθεί η προβολή τηλεοπτικής σειράς

Παρέμβαση ΕΣΡ

Το είδαμε κι αυτό: Το κόμμα ΝΙΚΗ ζητά τη παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης προκειμένου να σταματήσει η προβολή της κωμικής σειράς «Φόνοι στο Καμπαναριό», από τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA.

Πρόκειται για μία σειρά που αφορά την διερεύνηση μιας δολοφονίας σε ένα μοναστήρι, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς από τον τίτλο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΙΚΗ σημειώνει: «Με την επίφαση μιας δήθεν ελευθερίας έκφρασης, απροκάλυπτα προσβάλλεται, υβρίζεται και διαπομπεύεται ο μοναστικός βίος. Η μοναστική μας παράδοση, δεν είναι απλώς ένα κόσμημα του ελληνορθόδοξου πολιτισμού μας. Αποτελεί τη δοκιμασμένη ανά τους αιώνες παλαίστρα, από την οποία αναδεικνύονται Άγιοι σε κάθε εποχή. Στέκεται πηγή για το πνευματικό ξεδίψασμα εκατομμυρίων Ελλήνων, που εκεί βρίσκουν αποκούμπι, παρηγοριά, δύναμη, πίστη, τον ίδιο τον εαυτό τους, ώστε να επιβιώσουν και να σταθούν ως άνθρωποι, ως οικογενειάρχες και ως πολίτες, μέσα στον κόσμο».

Καρφί

Κανονικότατα … «κάρφωσε» τον Λευτέρη Αυγενάκη ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο λόγος σχετικά με την περίφημη δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές σχετικά με το ότι η πορεία καταβολής των αποζημιώσεων θα σχετιστεί με το εκλογικό αποτέλεσμα. (Που βέβαια ήταν αρνητικό για την Ν.Δ, μια και εξελέγει ο Δ.Κουρέτας έναντι του Κώστα Αγοραστού.

Ερωτώμενος σχετικά σε τηλεοπτική εκπομπή ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είπε ότι οι δηλώσεις Αυγενάκη «εξελήφθησαν ως μπούλινγκ στους ψηφοφόρους. Αυτό είναι αλήθεια. Φαντάζομαι ότι ο στόχος του ήταν να συμβάλει θετικά, το αποτέλεσμα, όμως δεν ήτανε αυτό. Σε έναν πληγωμένο κόσμο, σε έναν κόσμο ο οποίος είναι μέσα στις λάσπες, αντιμετωπίζει προβλήματα καθημερινής ποιότητας ζωής, έχει ερωτηματικά για την επόμενη μέρα: Εάν ξαναβρέξει, θα ξαναλασπώσει τρίτη φορά το σπίτι μου στο Σωτήριο; θα ξαναβρεθώ πάλι στις λάσπες, στο Ευύδριο; Σε αυτούς τους πολίτες, λοιπόν, χρειάζεται να είσαι πάρα πολύ προσεκτικός και στον δημόσιο λόγο σου, πόσο δε μάλλον όταν ιδιωτικά τους προσεγγίζεις και πρέπει να τους προσεγγίσεις με απόλυτη κατανόηση, γιατί δικαιολογούνται να πουν και μια κουβέντα παραπάνω».

Με πόσο μεγαλύτερη σαφήνεια να το πεί; Σχετικά εκ του ασφαλούς βέβαια μια και την αποδοκιμασία του για την δήλωση έχει εκφράσει έμμεσα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νομικό πλαίσιο

Λογικό ήταν να επικριθεί από την αντιπολίτευση η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να επισκεφθεί τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και να εκφράσει την στήριξή του στις ενέργειες του Ισραήλ. Ιδίως όταν η κίνηση αυτή «έσπασε» (για μία ακόμη φορά) το πρωτόκολλο που θέλει παράλληλη συνάντηση και με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Αυτό το ανατριχιαστικό «ό,τι και αν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος» που απεύθυνε στον πρωθυπουργό το Ισραήλ ο Έλληνας ομόλογός του, θα το θυμόμαστε για πολύ καιρό.

Το ερώτημα πάντως είναι αν η στήριξη στο Ισραήλ θα μείνει στα λόγια ή θα εκφραστεί και με έργα. Μάλιστα την απάντηση ίσως και να μην την μάθουμε. Δυστυχώς το νομοθετικό πλαίσιο (Νόμος 4398/2016) δίνει την δυνατότητα σε Ελλάδα και Ισραήλ να έχουν «στρατιωτικές δραστηριότητες» δίχως να απαιτείται γι’ αυτό η έγκριση της Βουλής.

Πολλά λεφτά

Κάθε άλλο παρά …πενιχρός ο λογαριασμός των εξοπλιστικών συμβάσεων που εγκρίθηκαν χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. (Η οποία ως γνωστόν συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών).

Έφτασε τα 1,6 δις ευρώ. Με την «μερίδα του Λέοντος», περίπου 1 δις, να πηγαίνει στην αναβάθμιση και την αγορά βλημάτων για τα συστήματα MLRS που διαθέτει το πυροβολικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις συμβάσεις υπήρξε μια σχετική ομοθυμία, βασισμένη στην θετική εισήγηση από την πλευρά των επιτελείων.  Με τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίζει την πλειοψηφία και το ΠΑΣΟΚ το σύνολο των εξοπλιστικών συμβάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως υπήρξαν και αρκετές ενστάσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Κυρίως εστιασμένες στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και στο κατά πόσο υπάρχει σχεδιασμός. Γιατί γενικώς η αίσθηση είναι ότι η κυβέρνηση λειτουργεί αποσπασματικά στα ζητήματα των εξοπλισμών παρότι είναι πολυδάπανη υπόθεση.

Για την ιστορία πάντως από την συνεδρίαση έλειπε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας. Ήταν παρών ο αρμόδιος για τα εξοπλιστικά Γιάννης Κεφαλογιάννης. Αν αυτό έχει και κάποια πολιτική σημασία θα το μάθουμε, ίσως, στο μέλλον.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα