Η τρομοκρατία της 28ης και το όνομα που δεν λέγεται
Διαβάζεται σε 4'Όταν τα κυβερνητικά στελέχη ξεχνούν τον ηγέτη της Ουκρανίας που εξυμνούσαν και η εκστρατεία εκφοβισμού για τα Τέμπη
- 21 Φεβρουαρίου 2025 06:38
Τρέμουν
Το ότι στην κυβέρνηση τρέμουν την επόμενη Παρασκευή είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο. Στην θλιβερή επέτειο της 28ης Φεβρουαρίου, τα δύο χρόνια από το «Έγκλημα των Πρεσπών» έχουν στρέψει όλη τους την προσοχή. Και χρησιμοποιούν τα πιο παλιά κόλπα…
Πρώτο και καλύτερο η επίκληση στον «φιλήσυχο νοικοκυραίο». Με τα κυβερνητικά στελέχη να μιλούν για προσπάθεια «αποσταθεροποίησης» και «ανατροπής». Ύστερα η κινδυνολογία για «επεισόδια» (αυτό το ανέλαβε ο Άδωνις Γεωργιάδης). Τρίτο η επίκληση των «θεσμών» αφού οι συγκεντρώσεις για τα Τέμπη παρουσιάζονται σαν «λαϊκά δικαστήρια» που θέλουν να υποκαταστήσουν την δικαιοσύνη.
Αν θελήσει πάντως να παρατηρήσει κανείς ένα κοινό στοιχείο σε αυτά είναι πως απευθύνονται μάλλον σε συγκεκριμένο κοινό: Τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Αυτούς πρωτίστως προσπαθούν να φοβίσουν.
Κάτι που κάνει ξεκάθαρο το πόσο μεγάλο πρόβλημα έχουν…
Άσκηση
Σε γλωσσική… άσκηση υψηλών απαιτήσεων έχει πλέον αναχθεί η πολυήμερη προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη να απαντήσει στο εξής απλό ερώτημα: Αν λειτουργούν τα πρέποντα συστήματα ασφαλείας στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας…
Κάθε φορά που ερωτάται απαντά περίπου με μία… διδακτορική διατριβή για την σχέση αλληλεπίδρασης διαφορετικών επιπέδων ασφάλειας, για τα ευρωπαϊκά και τα εγχώρια συστήματα, για την καταστροφή που δημιούργησε στο δίκτυο η κακοκαιρία Daniel.
Χρησιμοποιεί κυρίες προτάσεις, δευτερεύουσες προτάσεις, συμπληρωματικές προτάσεις εντός των δευτερευουσών προτάσεων, παρενθέσεις, αγκύλες, εισαγωγικά, υποσημειώσεις και ότι άλλο – τέλος πάντων – διαθέτει η ελληνική γλώσσα.
Για να καταλήξει τελικά στο ότι σήμερα ο σιδηρόδρομος είναι πιο ασφαλής από ότι ήταν το βράδυ του δυστυχήματος στα Τέμπη. Αυτό δα έλλειπε…
Το όνομα
Είναι ιδέα μας ή κανένα κυβερνητικό στέλεχος, από τον πρωθυπουργό και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο μέχρι τον τελευταίο βουλευτή δεν περιλαμβάνει πλέον στις δημόσιες παρεμβάσεις του το όνομα «Βολοντιμίρ Ζελένσκυ»;
Για την Ουκρανία λένε, για τον ρόλο της Ευρώπης λένε αλλά οι αναφορές στον Ουκρανό πρόεδρό έχουν εκλείψει εντελώς.
Πράγμα προφανώς καθόλου άσχετο με τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τράμπ που πλέον – ως γνωστόν – τον αποκάλεσε δικτάτορα και ευθέως… τρωκτικό των κονδυλίων που έστελναν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία επί διακυβέρνησης Μπάιντεν.
Που είναι οι αναφορές για «ηγέτη με ευρύτερη ακτινοβολία» που ακούγαμε στις συναντήσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Που είναι οι στίχοι του «εθνικού ποιητή Ταράς Σεβτσένκο» που είχε μάθει απέξω ο πρωθυπουργός;
Ρόδα είναι και γυρίζει από ότι φαίνεται. Έλα όμως που κάποιοι «ηγέτες του ελεύθερου κόσμου» πρέπει να πάρουν την στροφή …με χειρόφρενο.
Μειώσεις
Τροπολογία για νέες μειώσεις εισφορών φέρνει όπως μάθαμε η Νίκη Κεραμέως. Αυτή την φορά σχετίζονται με τις υπερωρίες και την απασχόληση τα Σαββατοκύριακα. Μια και ως γνωστόν επί υπουργίας της κάτι 5νθήμερα και 8ωρα έχουν πάει περίπατο.
Όπως μάθαμε λοιπόν οι εργοδότες δεν θα πληρώνουν παραπάνω εισφορές για αυτά τα μεροκάματα. Παρότι έχουν κάποιες προσαυξήσεις. Αντιθέτως οι παρακρατήσεις θα γίνονται με βάση τον κανονικό μισθό.
Μάλιστα η υπουργός φρόντισε να δηλώσει πως αυτό είναι προς το συμφέρον και του εργοδότη και του εργαζόμενου. Ο πρώτος θα πληρώνει λιγότερα και στον δεύτερο θα παρακρατούνται λιγότερα.
Αυτό που ξέχασε να πει βέβαια είναι πως οι εισφορές αυτές χρηματοδοτούν την κοινωνική ασφάλιση. Άρα τα νοσοκομεία, τις εξετάσεις, τα νοσήλεια και τα φάρμακα. Αυτά δηλαδή που θα κληθεί μετά να πληρώσει ο εργαζόμενος που υποτίθεται πως «γλύτωσε» από τις εισφορές…