Η Βουλή των θεοσεβούμενων και ο ΣΥΡΙΖΑ που περιμένει υποψήφιους

Ράσα παντού σήμερα στο Κοινοβούλιο ενώ στην Κουμουνδούρου μετράνε μέρες για να μάθουν ποιοι ή ποιές θέλουν την θέση του προέδρου

Οθόνες

Για 17η φορά από την Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε της ομοιότητες της Ελλάδας με ένα «θεοκρατικό κράτος». Η γνωστή εικόνα των ρασοφόρων που ορκίζουν το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα κυριαρχήσει σε όλες τις οθόνες. Τηλεοράσεων, υπολογιστών, tablet και κινητών.

Για να μας θυμίζει πώς ότι είδους οθόνη και να έχουμε στο μέλλον (αόρατες, υποδόριες η ότι άλλο μπορέσει να μας δώσει η τεχνολογία) είναι πιθανόν να βλέπουμε σε αυτές την ίδια διαδικασία «αγκύλωσης» στο παρελθόν. Όσο για την πολιτική αξία του εν λόγω θρησκευτικού όρκου οι γενιές επι γενεών «κοψοχέρηδες» την έχουν αντιληφθεί πολύ καλά.

Σαν στο σπίτι τους

Οφείλουμε πάντως να αναγνωρίσουμε πως αυτή την φορά οι ιερείς που θα τελέσουν την ορκωμοσία θα νοιώθουν …σαν στο σπίτι τους. Από «θεοσεβούμενους» άλλο τίποτε αυτή η Βουλή.

Κάθε κομματικός σχηματισμός θα έχει τουλάχιστον έναν βουλευτή που «θα κάνει τον σταυρό του». Μέχρι και κόμμα προερχόμενο από τις παραεκκλησιαστικές οργανώσεις διαθέτει. Πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, παρούσα την «Δεξιά του Κυρίου», και τουλάχιστον 5 υπουργούς γνωστούς για τις διασυνδέσεις τους με την Εκκλησία. Βοήθειά μας.

Δυό βδομάδες μείνανε

Δύο εβδομάδες «σκάρτες» μείνανε ώστε να μάθουμε ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία πρέπει να μας το αποκαλύψουν έως και τις 15 Ιουλίου που θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή.

Αν μην τι άλλο κανείς δεν μπορεί να «γκρινιάξει» για το ότι δεν θα υπάρξει άπλετος χρόνος ώστε τα στελέχη αυτά να δώσουν το πολιτικό στίγμα τους. Μια και η εκλογή από την βάση θα γίνει στις αρχές Σεπτέμβρη. Ακόμη και αν αφήσει κανείς κατά μέρος το ότι σε μια τόσο μικρή «πολιτική πιάτσα» όλοι είναι – λίγο, πολύ – γνωστοί.

Κατηγορίες

Θα είχε ενδιαφέρον αν επιχειρούσε να χωρίσει κανείς σε κατηγορίες τις πιθανές υποψηφιότητες. Έτσι για να υπάρχει καλύτερη αίσθηση του τι μπορεί να συμβεί.

Είναι οι «αυτονόητες»: Δηλαδή τα πρόσωπα που όλοι σιγοψιθυρίζουν ότι θα μπορούσαν να αναλάβουν τα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ και να διαμορφώσουν ένα νέο και ελκτικό πρόσωπο για την αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι οι «νοητές»: Δηλαδή υποψηφιότητες που κάποιες εκ των τάσεων θέλουν, η κάποιοι που θέλουν και δεν τους θέλουν οι τάσεις τους. Τέλος είναι και οι «ανόητες»: Υποψηφιότητες που θέλουν απλά να κάνουν ντόρο και απλά να καταγραφούν. Μπορεί και για λόγους μελλοντικής διαπραγμάτευσης ρόλων.

Αυτό το είδαμε να πετυχαίνει με κάποιους στο ΠΑΣΟΚ. Όχι με όλους όμως…

Τι άλλο;

Μια και αναφερθήκαμε νωρίτερα στην Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει πάντα μία απορία: Τι άλλο θα σκαρφιστεί ο Ανδρέας Λοβέρδος προκειμένου να προκαλέσει το …βλέμμα (η ακόμη καλύτερα την αντίδραση) του Νίκου Ανδρουλάκη.

Θυμίζουμε ότι ήταν ο μόνος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που θεώρησε σωστό να δώσει συγχαρητήρια στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την εκλογή της. Επίσης έσπευσε από τους πρώτους στο κάλεσμα του Άδωνι Γεωργιάδη που θέλησε να συναντηθεί με τους προκατόχους του στο υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα του ευχήθηκε «να είναι αποτελεσματικός».

Τι άλλο άραγε μπορεί να κάνει; Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου…

Συμβουλές

Πολύτιμες οι συμβουλές που μας δίνουν οι «ειδικοί» του τουρισμού. Πρέπει – λέει – να μπούμε στην λογική των τουριστών από την Γερμανία ή την Σκανδιναβία και να κάνουμε προ-κρατήσεις καταλυμάτων από τον προηγούμενο χειμώνα ή και τον προηγούμενο …χρόνο. Τότε είναι – λένε- οι τιμές «υπό διαμόρφωση».

Δεν λέμε εποικοδομητική συμβουλή. Μόνο που θα δυσκολευθούν λίγο όσοι από τους εγχώριους μισθωτούς δεν διαθέτουν τις αποδοχές των Γερμανών, των Δανών, των Σουηδών και των Νορβηγών. Επίσης όσοι δουλεύουν με υπο-απασχόληση και δεν ξέρουν αν θα έχουν δουλειά το επόμενο εξάμηνο. Δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία.

Ίσως αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μια προ-κράτηση για το 2027. Τότε θυμίζουμε, στο τέλος της 4ετίας, έχει υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως ο μέσος μισθός της χώρα θα είναι στα 1500 ευρώ. Δίχως να μας έχει πει βέβαια πόσο θα είναι τότε ο …μέσος λογαριασμός της ΔΕΗ και το μέσο κόστος ενός δωματίου σε νησί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα