Μεγάλη νύχτα στη Βουλή, οι απολογισμοί του Σκέρτσου και οι αντιδράσεις για την Μπακαδήμα
Το τελευταίο νομοσχέδιο της χρονιάς ψηφίστηκε την μεγαλύτερη νύχτα του 2022 κι αυτό λέει πολλά, ο Άκης Σκέρτσος δεν "μετράει τ' άστρα" αλλά τα νομοσχέδια και στο Μέρα 25 δεν λένε και τα καλύτερα για την Φ.Μπακαδήμα που πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ.
- 22 Δεκεμβρίου 2022 06:08
Η μεγάλη νύχτα
Σε περίπτωση που δεν το ξέρετε, η χθεσινή νύχτα ήταν η μεγαλύτερη του χρόνου. Μαύρο σκότος! Δηλαδή οι κατάλληλες συνθήκες για να συζητηθεί στην Βουλή το τελευταίο νομοσχέδιο της χρονιάς το οποίο ήταν …ανάλογο.
Έτσι για να έχετε εικόνα συζητήθηκε ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με 95 άρθρα που αφορούσε την «Ανακουφιστική Φροντίδα». Από αυτά μόνον τα πρώτα 15 είχαν σχέση με το αντικείμενο. Τα υπόλοιπα 80 άρθρα ήταν από σχετικά έως εντελώς άσχετα. Είτε αφορούσαν άλλα θέματα του υπουργείου Υγείας, είτε ζητήματα πολεοδομίας, θέματα που σχετίζονται με τα αγροτικά και βέβαια την τροπολογία για το «market pass». Μάλιστα 21 άρθρα δεν τέθηκαν καν σε δημόσια διαβούλευση και εμφανίστηκαν ουσιαστικά την τελευταία στιγμή. Χώρια άλλες τροπολογίες που εμφανίστηκαν.
Την αρνητική αυτή εικόνα παραδέχθηκαν άλλωστε ακόμη και οι κυβερνητικοί βουλευτές. Ορισμένοι από αυτούς, όπως ο Γιάννης Λοβέρδος, επισήμαναν ότι «έχουμε πρόβλημα» και πως «η κατάσταση αυτή πρέπει να σταματήσει».
Δεν καταψήφισαν
Ανάμεσα στις ρυθμίσεις που προαναφέραμε ξεχώρισε το άρθρο 88 που έφερε ο Κώστας Σκρέκας που δημιούργησε … εγκεφαλικά στους βουλευτές της Ν.Δ που εκλέγονται σε ευαίσθητες περιοχές για τέτοια ζητήματα. Ιδίως στον Γιώργο Βλάχο (Α’ Ανατολικής Αττικής), Περικλή Μαντά (Μεσσηνίας) και Ιωάννη Παππά (Δωδεκάνησα) που δεν έκρυψαν καθόλου τον αιφνιδιασμό τους. Αντιθέτως εξαπέλυσαν …κυνήγι κατά του υπουργού Περιβάλλοντος κατηγορώντας των ότι δημιουργεί ουσιαστικά «δύο ταχύτητες» στις οικοδομικές άδειες.
Τελικά στον σύντομο αυτό νεοδημοκρατικό εμφύλιο πρέπει να… βρέθηκε κάποια άκρη. Γι αυτό και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 88 άπαντες οι βουλευτές που εξέφρασαν την διαφωνία τους, έσπευσαν να διαρρεύσουν πώς δεν θα το καταψηφίσουν.
Ούτε ένα, ούτε δύο. Τετρακόσια
Μια και το πιάσαμε το θέμα της νομοθέτησης ας το δούμε λίγο σε …όλο του το μεγαλείο. Σύμφωνα με τον απολογισμό που παρουσίασε στο χθεσινό υπουργικό Συμβούλιο ο «παρα τω πρωθυπουργώ» Άκης Σκέρτσος η κυβέρνηση από τον Ιούλιο του 2019 έχει ψηφίσει στην Βουλή 398 νομοσχέδια! Για την ακρίβεια έχει «περάσει» 387 νομοθετήματα και 11 κωδικοποιήσεις νομοθεσίας, που ουσιαστικά είναι νομοσχέδια μια και παρεμβαίνουν αποφασιστικά στο τι ισχύει και τι όχι. Δεν την λες και μικρή επίδοση αφού πάνω κάτω σημαίνει 132 νομοσχέδια τον χρόνο.
Τώρα το γιατί η κυβέρνηση κάνει τέτοιους απολογισμούς είναι μια άλλη. Πάντως προσπάθησε να το παρουσιάσει αισιόδοξα λέγοντας πως για το 2023 έχει προγραμματίσει την ψήφιση άλλων 111 νομοσχεδίων από 17 διαφορετικά υπουργεία.
Αυτά φυσικά αν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να βρεθεί ξανά στην κυβέρνηση. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να αρχίσουμε να ψάχνουμε το πόσα νομοσχέδια έχει δηλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταργήσει. Γιατί κι αυτός είναι ένας μεγάλος αριθμός.
Επιβεβαιώσεις
Φαίνεται επιβεβαιώνονται από πολλές πλευρές οι ισχυρισμοί της Χαριλάου Τρικούπη σύμφωνα με τους οποίους ο Νίκος Ανδρουλάκης, είχε ενημερώσει τους Ευρω-σοσιαλιστές από τον Ιούλιο σχετικά με την πρόθεσή του να μην συμπεριλάβει την Εύα Καϊλή στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές. Όπως και γενικότερα η αίσθηση ότι η πρώην αντιπρόεδρος είναι «ξένο σώμα» στο ΠΑΣΟΚ.
Η τελευταία επιβεβαίωση έρχεται από το δίκτυο Euractiv που επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε ενημερώσει την συντονίστρια των ευρωσοσιαλιστών Ιράτσε Γκαρσία Πέρες για τις προθέσεις του. Η αιτιολογία που πρόβαλε τότε ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν η στάση της Εύας Καϊλή, που αποστασιοποιήθηκε από τις καταγγελίες του για παρακολούθηση των επικοινωνιών του. Πολύ αργότερα εμφανίστηκαν όλα όσα σήμερα γνωρίζουμε και που τότε φαίνεται πως κανείς δεν είχε αντιληφθεί το εύρος τους.
Αντιδράσεις για την Μπακαδήμα
Η προσχώρηση (και) της Φωτεινής Μπακαδήμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πέρασε στο Μέρα 25 τόσο «χαλαρά» όσο αυτή της Αγγελικής Αδαμοπούλου. Ίσως γιατί την δεύτερη «την περίμεναν» την πρώτη όχι και τόσο. Ίσως πάλι γιατί η Φωτεινή Μπακαδήμα υπήρξε στενή συνεργάτιδα του Γιάνη Βαρουφάκη.
Σε κάθε περίπτωση στα social media εμφανίστηκε μία παλιότερη συνέντευξη της Φ.Μπακαδήμα στην οποία ανέφερε ότι «ένιωσα προδομένη μετά την συνθηκολόγηση του Ιουλίου του 2015» με το σχόλιο «ξεπροδόθηκε». Μάλιστα η συγκεκριμένη ανάρτηση είχε την επιδοκιμασία του ίδιου του γραμματέα του Μέρα 25.