Μια ερώτηση στην Μενδώνη και οι πόροι του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάζεται σε 3'

Η υπουργός Πολιτισμού καλείται να απαντήσει σε γαλάζιο βουλευτή για φωτογραφικούς διαγωνισμούς ενώ στην Κουμουνδούρου προβληματίζει οι πηγές χρηματοδότησης

Πόροι

«Πάντα οι μόνοι μας πόροι είναι η κρατική χρηματοδότηση,  οι συνδρομές των μελών μας και η στήριξη που λαμβάνουμε από τους βουλευτές». Αυτό δήλωσε – μεταξύ άλλων- η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, απαντώντας σε ερώτηση για τα περί «μαύρου χρήματος» που κυριαρχούν στην «συριζαίικη» και όχι μόνον επικαιρότητα.

Ενδιαφέρουσα τοποθέτηση. Όμως όπως φαίνεται ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης έχει άλλη άποψη. Αφού υποστήριξε σε δικές του δηλώσεις πως αν κάποιοι (προφανώς σε «μεγάλα πορτοφόλια» αναφέρονταν) δίνουν χρήματα στα κόμματα αυτό «θα έπρεπε να να γίνεται με θεσμοθετημένο τρόπο, να μπορεί να κάνει κάποιος χορηγία με διαδικασία να φαίνεται αυτός που τα δίνει και αυτός που τα παίρνει».

Βεβαίως η Ράνια Σβίγκου γραμματέας του κόμματος. Όμως ο Ευάγγελος Αποστολάκης είναι στον στενό κύκλο του Στέφανου Κασσελάκη και μέχρι στιγμής δεν έχει «πιαστεί» να μην απηχεί κατά γράμμα (η και λίγο περισσότερο) τις απόψεις του προέδρου

Ερώτηση

Και μόνον …από τον τίτλο της αποτελεί «θέμα» για την Νέα Δημοκρατία η ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας Μάριος Σαλμάς, με αποδέκτη την υπουργό Πολιτισμού, Λινα Μενδώνη.

Πρόκειται για την ερώτηση με αύξοντα αριθμό 1167/25-6-2024 με το εξής αντικείμενο: «Αδιαφανείς φωτογραφικοί διαγωνισμοί για την εκμετάλλευση των κυλικείων και εστιατορίων των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων της χώρας».

Να σημειώσουμε απλά πως ο Μάριος Σαλμάς, μαζί με τον Νικήτα Κακλαμάνη ήταν από τους  βουλευτές που ζητούσαν επίμονα να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Κάτι που έγινε τελικά την Τετάρτη και διήρκεσε 4,5 ώρες με πολλά παράπονα για τους υπουργούς. Ιδίως  αυτούς που φέρονται να κινούνται στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού και δεν τους επηρεάζει κανένας ανασχηματισμός.

Καμήλες και καμπούρες

Τον «θόρυβο» που έχει σηκώσει η αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή το ότι δεν συζητείται στην Βουλή η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει για το φορολογικό, δεν άφησε ασχολίαστη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Μάλιστα θυμήθηκε ανάλογες καταστάσεις επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε «για το νομοθετικό δικαίωμα που έχει Αντιπολίτευση. Συμφωνούμε. Τι έκανε, όμως, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Καταθέσαμε πρόταση νόμου πεντακοσίων εξήντα πέντε σωματείων και μέσα σε πέντε χρόνια δεν ήρθε ποτέ για συζήτηση στη Βουλή. Τώρα συνεχίζει και η Νέα Δημοκρατία. Άρα η καμήλα να κοιτάει και την καμπούρα της, όχι των άλλων μόνο, για να μην έχουμε τέτοιες δημαγωγίες».

Παρών

«Παρών» επέλεξε να ψηφίσει η Πλεύση Ελευθερίας, στην πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας να φέρει για έγκριση στην Βουλή την λεγόμενο «σύμβαση της Λισαβόνας». Δηλαδή μια απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αναγνώριση τίτλων σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που λήφθηκε το …1997!

Τα κόμματα της αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ,ΚΚΕ,Νέα Αριστερά) την καταψήφισαν. Κάνοντας λόγο για μια κύρωση σύμβασης που έρχεται με καθυστέρηση 27 χρόνων. Μόνο και μόνο για να ενισχύσει το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ που πέρασε η κυβέρνηση φέτος το χειμώνα.

Έτσι για την ιστορία πάντως να θυμίσουμε ότι η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχε δηλώσει τότε στην ομιλία της πως για το νομοσχέδιο των ιδιωτικών πανεπιστημίων είχε ταλαντευθεί για το αν θα ψηφίσει το κόμμα της «παρών» η «κατά». Καταλήγοντας τελικά στην πρώτη εκδοχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα