Μια συνάντηση στο Μαξίμου, ο καθησυχαστικός Τσιάρας και η “ξινίλα” για την πορεία
Η υπόθεση των υποκλοπών και οι παραφυάδες της συνεχίζουν να ζορίζουν την κυβέρνηση και μια πορεία με πολύ κόσμο για το Πολυτεχνείο δεν βοήθησε για να "φτιάξει" η διάθεσή της.
- 18 Νοεμβρίου 2022 06:38
Είχε κόσμο
Ναι, είχε κόσμο, πολύ κόσμο η χθεσινή πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Εκτός από κόσμο όμως είχε «διάθεση», «παλμό» και γενικώς στοιχεία που έλειπαν σε προηγούμενα χρόνια. Επ’ αυτού μάλιστα συμφωνούν όλες οι πτέρυγες των συμμετεχόντων και των … μη συμμετεχόντων (δηλαδή της ΕΛ.ΑΣ).
Αυτό είναι πάντα ένα πολιτικό στοιχείο και δείχνει αρκετά. Σίγουρα όχι ενθαρρυντικά για το κυβερνητικό στρατόπεδο. Παρότι η “επίσημη γραμμή” για τα γαλάζια στελέχη ήταν να τηρηθούν τα προσχήματα η “ξινίλα” φάνηκε επαρκώς. Άλλωστε υπάρχουν δυνάμεις εντός της Ν.Δ που “δεν συγκρατούνται” με το συγκεκριμένο θέμα και το έχουν αποδείξει.
Μην ανησυχείτε
Να μην υπάρχει ανησυχία περί προσπάθειας συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών διεμήνυσε προς τα κόμματα ο Κώστας Τσιάρας με αφορμή την δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις. Όπως είπε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης «όταν ένα νομοσχέδιο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση αυτή τη στιγμή, είναι απλά η ευκαιρία όλων να συμμετέχουν στη διαμόρφωσή».
Πολύ δημοκρατικό ακούγεται αυτό. Όμως υπάρχουν και μερικές λεπτομέρειες: Όπως για παράδειγμα ότι – σύμφωνα όσα έγιναν γνωστά – το νομοσχέδιο θα μείνει σε διαβούλευση μόλις μία εβδομάδα ενώ ο συνήθης χρόνος είναι πολλαπλάσιος. Επίσης – και πολύ σημαντικότερο – η διατεθειμένη για συναινέσεις κυβέρνηση έχει αγνοήσει για την σύνταξη του νομοσχεδίου την … ΑΔΑΕ. Δηλαδή την ανεξάρτητη αρχή με την οποία κατά βάση θα έπρεπε να διαβουλευθεί.
Αλήθεια όμως θεωρεί ό υπουργός ότι ειδικά σε αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση θα δεχθεί αλλαγές στα ουσιώδη σημεία του; Δηλαδή στο αν θα πληροφορηθούμε το «πώς» και το «γιατί» έγιναν οι παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων; Αυτό έχει αποδειχθεί τόσους μήνες.
Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση
Γενικά το να συναντιέται ο πρωθυπουργός με τους βουλευτές του κόμματος του, ιδιαίτερα από μεγάλες περιφέρειες, δεν είναι κάτι ασύνηθες. Όμως μια συνάντηση που έγινε την περασμένη Τετάρτη ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον βουλευτή της Α’Πειραιά Χριστόφορο Μπουτσικάκη, ίσως είχε ξεχωριστή σημασία.
Αρχικά γιατί οι υποθέσεις που σχετίζονται με τον Πειραιά, πάντα είχαν την σημασία τους, όμως πλέον διαθέτουν …προστιθέμενη αξία. Μια και το τελευταίο διάστημα η περιοχή του Μεγάλου Λιμανιού «μυρίζει (πολιτικό) μπαρούτι». Επίσης να θυμίσουμε ότι εν λόγω βουλευτής ήταν μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές. Αν συνδυάσουμε αμφότερες της ιδιότητές του, πιθανόν να έγινε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Αφήνουμε το ότι η περιφέρεια της Α’ Πειραιά, ειδικά, καταγράφει μεγάλο συνωστισμό υποψηφίων…
Δίχως απάντηση
Υποθέτουμε ότι …δεν περιμένουν απάντηση οι 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, σχετικά με τα δημοσιεύματα που θέλουν να βρίσκεται «υπο παρακολούθηση» τόσο ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, όσο και ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), αντιναύαρχος Α. Αλεξόπουλος.
Περισσότερο το έκαναν για να θυμίσουν στον Νίκο Παναγιωτόπουλο, τις ατάκες του όταν ασκούσε κριτική στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνου και στο ΚΚΕ, για δημόσιες δηλώσεις που αφορούν τα «μυστικά» της αμυντικής θωράκισης των νησιών. Όπως λένε απευθυνόμενοι στον υπουργό «εσείς ο ίδιος πρόσφατα, αναφερόμενος προσβλητικά προς το στελεχικό δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων, κάνατε λόγο για «ελβετικό τυρί» και ότι «δεν έχει νόημα η αντικατασκοπεία»»…
ΣΔΙΤ το panic button
Αποτέλεσμα ΣΔΙΤ (σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) ήταν το πιλοτικό σύστημα panic buttον. Η εφαρμογή που ειδοποιεί την αστυνομία μέσω κινητού σε περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας. Όπως δήλωσε η Μαρία Συρέγγελα πρόκειται για «δείγμα συντονισμένης προσπάθειας και επίπεδης συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα». Πρόσθεσε μάλιστα πως «θέλω να ευχαριστήσω θερμά και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και φυσικά από τον ιδιωτικό τομέα τη Vodafone καθώς, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, καταφέραμε να το υλοποιήσουμε». Μετά την πιλοτική εφαρμογή προφανώς αναμένεται η γενικευμένη χρήση του.
ΕΣΗΕΑ για το ΑΠΕ
Δεν είναι και λίγο να δέχεσαι κριτική από την ΕΣΗΕΑ για πρακτικές δημοσιοποίησης μιας κυβερνητικής απάντησης δίχως παράλληλα να παραθέτεις τον ισχυρισμό ή την δήλωση που προκάλεσε την κυβερνητική αντίδραση. Ιδίως αν είσαι το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αυτό ακριβώς όμως αναφέρεται στην επιστολή που έστειλε η Ένωση Συντακτών στο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων με αφορμή το ότι κοινοποίησε απαντήσεις της κυβέρνησης στο Documento χωρίς παραθέτει τι έλεγαν τα δημοσιεύματά του. Όπως αναφέρεται στην επιστολή της διοίκησης της ΈΣΗΕΑ προς το ΑΠΕ «είμαστε αναγκασμένοι να επανέλθουμε σε ζητήματα που αφορούν στον σεβασμό των αρχών της πολυφωνίας. Γινόμαστε συχνά αποδέκτες καταγγελιών που σχετίζονται με την προβολή θεμάτων της επικαιρότητας μόνον μέσω της δημοσιοποίησης απαντήσεων κυβερνητικών παραγόντων, χωρίς αναφορά στην είδηση που προκάλεσε την απάντηση ή σε τοποθετήσεις που συμπληρώνουν την εικόνα».