Νέα προνόμια σε αστυνομικούς, όσα “ψήνει” ο Βορίδης και οι ανεξάρτητες αρχες

Μεταξυ γιατρών και αστυνομικών η κυβέρνηση διαλέγει πάλι τους δεύτερους, με προσλήψεις θα ασχοληθεί την νέα χρονια ο υπουργός Εσωτερικών, ενω διαφαίνεται μεγάλο σχέδιο για ΑΔΑΕ, ΡΑΕ και άλλα ενοχλητικά φαινόμενα.

Μέγα σχέδιο για τις ανεξάρτητες αρχές;

Πολλά ακούγονται για κυβερνητικό σχέδιο δομικών αλλαγών στις ανεξάρτητες αρχές από την νέα χρονιά. Το Μέγαρο Μαξίμου πιθανότατα θα παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες αυτές αναβάθμιση των αρχών εναρμόνιση με όσα ισχύουν σε άλλες χώρες. Όμως οι φήμες λένε πως στόχος αυτής της ιστορίας είναι να απαλλαγεί από «ενοχλητικούς» προέδρους ή να «εκβιάσει» άλλους ώστε να «προσαρμοστούν» περισσότερο στην κυβερνητική πολιτική.

Εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς ότι …πρώτος στην λίστα είναι ο Χρήστος Ράμμος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, καθότι ο εν λόγω πρώην δικαστικός αποτελεί το μεγάλο αγκάθι στην υπόθεση των υποκλοπών. Φήμες όμως ακούγονται και για τον Αθανάσιο Δαγούμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ο οποίος άλλωστε δημοσίως μιλά για «κυοφορούμενες αλλαγές» που θα υπάρξουν μέσω της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της αρχής που εποπτεύει.

Πάντως – όπως ακούγεται- ουδεμία αλλαγή θα υπάρξει για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Εκεί η κυβέρνηση εκτιμά ότι δε απαιτούνται «βελτιώσεις».

Πάλι διαλέγουν μεταξύ γιατρών και αστυνομικών;

Κοντά σε λύση προκειμένου να ενταχθεί στα «επικίνδυνα» επαγγέλματα αυτό του αστυνομικού φαίνεται πώς βρίσκονται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Οικονομικών. Έτσι ώστε στον συγκεκριμένο κλάδο να δοθούν επιπλέον ασφαλιστικά (ίσως και μισθολογικά) προνόμια. Τα αποτελέσματα –λέγεται- πως ίσως φανούν τους δύο πρώτους μήνες του 2023. Μια τέτοια εξέλιξη θα «κουμπώσει» άλλωστε μια χαρά με το επίδομα των 600 ευρώ που πρόσφατα δόθηκε στον ίδιο κλάδο, προκαλώντας αντιδράσεις από τους υπόλοιπους «ένστολους».

Οι φήμες αυτές πάντως δεν μπορούν παρά να εγείρουν και άλλες σκέψεις. Όπως για παράδειγμα με το ότι εδώ και 2 χρόνια η το οικονομικό επιτελείο –υποτίθεται πως- αναζητά λύση για την ένταξη των γιατρών, νοσοκόμων και γενικότερα των εργαζομένων στο ΕΣΥ στα «βαρέα και ανθυγιεινά» επαγγέλματα, δίχως να την βρίσκει. Το τελευταίο διάστημα ο Θανάσης Πλεύρης πέρασε δύο νομοσχέδια και σε κανένα από αυτά δεν υπήρξε τέτοια πρόβλεψη, ενώ η ίδια εικόνα θα υπάρξει και για τα υπόλοιπα που ετοιμάζει στις αρχές του χρόνου.

Χρήσιμα πράγματα

Κάπως «στα ψιλά» πέρασε μια απόφαση του τελευταίου υπουργικού Συμβουλίου. Αυτή που περιγράφεται στην κυβερνητική ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, για παράταση ισχύος της υπ’ αρ. 33/2006 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου ως προς διορισμούς και προσλήψεις στον δημόσιο τομέα».

Έτσι για να ξέρουμε τι προβλέπει αυτή περίφημη πράξη να σας πληροφορήσουμε ότι προβλέπει «κατ’ εξαίρεση προσλήψεις, διορισμούς και σύναψη συμβάσεων έργου». Αναφέρει μάλιστα ότι «συνιστάται Τριμελής Επιτροπή που αποτελείται από τον Υπουργό Εσωτερικών, ως Πρόεδρο, τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και το Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης». Επίσης για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης «αρμόδιος είναι ο Γενικός Γραμματέας της οικείας Περιφέρειας».

Νομικοί δεν είμαστε, όμως όλα αυτά δεν μπορεί παρά να είναι …. «χρήσιμα πράγματα» για μια κυβέρνηση. Ιδίως όταν διανύει μια χρονιά εκλογών.

Φίλια πυρά για την Γκάγκα

«Τα άκουσε» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα τις προάλλες στην Βουλή από τον βουλευτή της Ν.Δ στην Μεσσηνία, Περικλή Μαντά. Όπως ανέφερε ο βουλευτής «πρόσφατα επισκέφθηκε τον Νομό η Αναπληρώτρια Υπουργός κ. Γκάγκα και έκανε μια επίσκεψη στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας» παρατηρώντας πως «προτίμησε να μην προκαλέσει κάποια σύσκεψη με όλους τους τοπικούς Βουλευτές και τους τοπικούς φορείς στην περιφέρεια και στην αυτοδιοίκηση για να συζητήσουμε τα ζητήματα της περιοχής».

Αποτέλεσμα ήταν – όπως είπε- να μην συζητηθεί τίποτε για τα προβλήματα με τα κέντρα υγείας του νομού. Χαρακτηριστικά ανέφερε το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών όπου «είναι ένας (γιατρός) και αυτός οδοντίατρος» ενώ «δεν συζητήθηκαν τα ζητήματα του Κέντρου Υγείας της Κορώνης» και η απουσία ενός σταθμού του ΕΚΑΒ στη περιοχή.

Ίσως η αναπληρώτρια υπουργός πρέπει να είναι πιο προσεκτική σε αυτά τα θέματα. Όχι μόνον γιατί φωνάζουν οι βουλευτές, άλλα και γιατί είναι γνωστό ποιού είναι ιδιαίτερη πατρίδα η Μεσσηνία.

Αναβαθμισμένοι

Αναβαθμισμένη – όπως παρατηρούμε- τελευταία η πολιτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απευθύνονται κατά κύριο λόγο στις νεώτερες (έως …νεώτατες) ηλικίες.

Στο instagram π.χ -ένα μέσο με την εικόνα απολύτως κυρίαρχη έναντι του λόγου- η Κουμουνδούρου επιχειρεί τελευταία να κωδικοποιήσει τις θέσεις της. Κυρίως στα ζητήματα της ακρίβειας που απασχολούν εξίσου «μικρούς και μεγάλους». Λογικό μια και οι νεώτερες ηλικίες θα είναι καθοριστικές από ότι φαίνεται για το εκλογικό αποτέλεσμα στις αναμετρήσεις του 2023.

Προφανώς θα δούμε πολύ περισσότερα επ’ αυτού τους επόμενους μήνες.

Πρώτα στην Κρήτη;

Σίγουρα κάποιος έχει χιούμορ, εκεί στο Μέρα 25. Το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη κατέθεσε τροπολογία στην Βουλή προκειμένου να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για την οπλοκατοχή. Με ειδικές προβλέψεις για όσους υπηρετούν στην ΕΛ.ΑΣ, πράγμα λογικό μετά από όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα αλλά και γενικότερα.

Όμως η συγκεκριμένη τροπολογία προβλέπει και την δημιουργία «Εθνικού Μητρώου Κατόχων Όπλου». Μάλιστα προτείνει να υπάρξει πριν την πλήρη ισχύ του πιλοτική εφαρμογή. Όπως αναφέρεται «με κοινή απόφαση των Υπουργών Δημόσιας Τάξης και Υγείας, δύναται να προβλεφθεί η πιλοτική εφαρμογή για περίοδο είκοσι τεσσάρων μηνών στην περιφέρεια της Κρήτης, σε συνεργασία και υπό τον συντονισμό των τεσσάρων Ιατρικών Συλλόγων [Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χανίων]».

Δεν το λες και το πιο εύκολο πράγμα, με βάση τουλάχιστον τις συνήθειες και τα ήθη του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα