Ο Άδωνις σε νέο πόστο και οι “έμφυλοι ρόλοι” στο νέο υπουργικό

Οι αντιλήψεις περί ισότητας που δείχνουν οι υπουργικές επιλογές του Κ.Μητσοτάκη και ένας ακόμη αντιπρόεδρος της Ν.Δ στο Εργασίας

Νέο πόστο για τον Άδωνι

Η επιλογή του Άδωνι Γεωργιάδη για το υπουργείο Εργασίας είναι ίσως η πλέον αξιοπρόσεκτη από όσες έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το καινούργιο του υπουργικό Συμβούλιο. Τόσο για τα κριτήρια όσο και την σκοπιμότητά της.

Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να δίνει μεγάλη σημασία στο συγκεκριμένο υπουργείο. Για μία φορά ακόμη βάζει επικεφαλής έναν από τους δύο αντιπροέδρους της Ν.Δ. Ο προηγούμενος μάλιστα (Κωστής Χατζηδάκης) είχε ως στόχο να αλλάξει ριζικά την εργατική νομοθεσία. Πράγμα που έκανε. Ποια άραγε θα είναι η «αποστολή» αυτή την φορά.

Πάντως όσοι είναι παλιοί στον χώρο του υπουργείου Εργασίας θυμούνται ότι σε κυβερνήσεις της Ν.Δ υπήρξαν υπουργοί ανάλογου στυλ με τον Άδωνι. Μνημονεύοντας τον Γεράσιμο Γιακουμάτο επί Κώστα Καραμανλή.

(Ενδιαφέρουν σίγουρα θα παρουσιάσει η συγκατοίκηση του Α.Γεωργιάδη με τον χαμηλών τόνων Πάνο Τσακλόγλου. Οι κακές γλώσσες θα προέβλεπαν ίσως και προβλήματα).

Μεγάλο

Το ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο είναι … τεράστιο δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Στους 63 αριθμού υπουργοί και υφυπουργοί και θα φανεί αυτό στην …τραπεζαρία της πρώτης συνεδρίασης.

Έτσι για να θυμόμαστε παλιότερες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που επέκρινε ένα υπουργικό συμβούλιο με 47 μέλη που είχε φτιάξει ο Αλέξης Τσίπρας. Με φράσεις απέχθειας για την «εικόνα των τεράστιων υπουργικών σχημάτων όπου ο καθένας παίρνει μια καρέκλα μόνο και μόνο για να κρατηθούν κάποιες κομματικές ισορροπίες».

Γυναικείο

Προφανώς και δεν ανταποκρίθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δέσμευσή του για εμφατική συμμετοχή των γυναικών στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Εκτός πια αν θεωρείται εντυπωσιακό να υπάρχουν συνολικά 15 γυναίκες σε μια κυβέρνηση 63 μελών.

Για να μην τον αδικούμε πάντως την δέσμευση την ανέλαβε κυρίως απέναντι στον …εαυτό του. Κυρίως φοβούμενος την διεθνή εικόνα του. Άσε που με την πλειοψηφία που έχει ουδείς μπορεί να του ζητήσει «τον λογαριασμό».

Να σημειώσουμε πάντως ότι το πρόβλημα εκτός από ποσοτικό είναι και ποιοτικό. Το μόνο υπουργείο που ο υφυπουργός και ο υπουργός είναι γυναίκες αυτό της «Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής». Όπου βρίσκεται επικεφαλής η Σοφία Ζαχαράκη με την Μαρία Κεφάλα.

Μοιάζει να δείχνει μια αντίληψη αυτό σχετικά με τους έμφυλους ρόλους; Δεν νομίζετε;

Έξυπνα

Προφανώς και λειτούργησε έξυπνα ο Νίκος Ανδρουλάκης αγνοώντας πλήρως τον Ανδρέα Λοβέρδο. Τον πρώην βουλευτή (αφού δεν εξελέγη στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις) του ΠΑΣΟΚ που έσπευσε να δώσει συγχαρητήρια στην νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο της νέας κυβέρνησης. Για το καλό της πατρίδας μας πάνω απ’ όλα». Αυτό έλεγε η επίμαχη ανάρτησή του στα social media ο Ανδρέας Λοβέρδος και βέβαια μόνον κάποιος αφελής θα μπορούσε να την χρεώσει σε «αστική ευγένεια».

Μάλιστα μια τόσο προκλητική ενέργεια θα μπορούσε να εγείρει υποψίες για το εσκεμμένο του χαρακτήρα της. Σε μια περίοδο που η Ν.Δ «μαζεύει» εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ είναι σαφές πως αν ο Ανδρέας Λοβέρδος μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη θα «ανέβαζε» τις μετοχές του.

Φαντασία

Στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην έχουν τα ποσοστά που θα επιθυμούσαν στις τελευταίες εκλογές (το αντίθετο προφανώς συμβαίνει). Έχουν όμως – όπως πάντα- περίσσευμα φαντασίας και συνθετικής σκέψης.

Τα σενάρια για το τι πρόκειται να γίνει το επόμενο διάστημα που διαρρέονται είναι πολύ περισσότερα από τις τάσεις, τις συνιστώσες, τις προσωπικότητες, τα κέντρα και τα παράκεντρα μαζεμένα. Τα κοινωνικά δίκτυα – ιδίως για όποιον ξέρει να «κοιτάξει» – έχουν μια εκδοχή για κάθε γούστο. Ίσως και δύο.

Φυσικά υπάρχουν κι αυτοί που θέλουν να προκαταλάβουν τις εξελίξεις και ήδη έχουν εμφανίσει συγκροτημένα τις προθέσεις τους. Ορισμένες εξ αυτών με έντονα επιθετική ρητορική που δεν δείχνει να συμβάλλει στον «συγκροτημένο» και «συντροφικό» διάλογο.

Τρίτο κόμμα

Μόνον τυχαίο δεν είναι πως το ΚΚΕ προβάλλει με έμφαση τα ποσοστά που συγκέντρωσε στην Αττική. Αυτά που το θέλουν 3ο κόμμα στις 8 από τις 9 περιφέρειες ενώ σε όλες έχει αυξήσει τις δυνάμεις του. Όχι μόνον από το 2029 αλλά ακόμη και από τις εκλογές του περασμένου Μαϊου.

Μάλιστα στις Β’ Πειραιά και στην Β’ Δυτικής Αττικής αλλά και τον Β2 Δυτικό Τομέα το ΚΚΕ συγκεντρώνει 11,4%, 10,1% και 12,1% αντίστοιχα. Εμφατικά ποσοστά και το κυριότερο σε περιοχές που κατοικεί κατά κύριο λόγο η εργατική τάξη της χώρας. Όσοι γνωρίζουν τα εκλογικά κριτήρια στον Περισσό, ξέρουν πως αυτό αποτιμάται ως ιδιαίτερα σημαντικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα