Ο υπουργός της εβδομάδας και τα νούμερα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κώστας Σκρέκας μας λέει ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και στην αξιωματική αντιπολίτευση βγήκαν χθες τα τελικά νούμερα της κάλπης της Κυριακής

Ο υπουργός της εβδομάδας

Ό,τι κι αν βλέπετε πηγαίνοντας στο σούπερ-μάρκετ, όσο κι αν μετράτε και ξαναμετράτε τον μισθό που δεν φθάνει, ένα είναι βέβαιο: Κάθε εβδομάδα θα βρεθεί ένας υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη να …σας «βγάλει τρελλούς». Ενίοτε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Για την εβδομάδα 18 έως 24 Σεπτεμβρίου φαίνεται πως το καθήκον έχει πέσει στον (αρμόδιο εδώ που τα λέμε) υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκας. Έτσι λοιπόν χθες δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση του ΠΑΣΟΚ πως «ο ελληνικός πληθωρισμός στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 5,3%, η Ελλάδα είναι μεταξύ των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών με τον χαμηλότερο πληθωρισμό. Στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2023 είναι στο 3,4%, τον Ιούνιο ήταν στο 3,5% , τον Μάιο ήταν στο 4,1%, τον Μάρτιο ήταν στο 5,4%. Άρα, βλέπουμε ότι υπάρχει μια ελαφρά αποκλιμάκωση».

Τα νούμερα

Στην δημοσιότητα δόθηκαν τελικά χθες το μεσημέρι τα τελικά νούμερα των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ. Δίχως όμως η τελική μέτρηση να αλλάζει την συνολική εικόνα που υπήρξε και τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί.

Αυτό που φαίνεται να πιστοποιούν, με ακρίβεια πλέον, είναι πως την επόμενη Κυριακή έχουμε «ντέρμπι» με προβάδισμα Κασελλάκη. Ο ομογενής υποψήφιος πρόεδρος έλαβε 66.156 ψήφους έναντι 53.292 ψήφων που σημαίνει πως η διαφορά τους είναι 12.864. Μια διαφορά που πολιτικά θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς με ασφάλεια ότι καλύπτονται από τους 13.156 ψήφους του Ευκλείδη Τσακαλώτου η οποίοι εκτιμάται πώς θα πάνε «μονομπλόκ» στην Έφη Αχτσιόγλου στον δεύτερο γύρο.

Έτσι λοιπόν ο καθοριστικός παράγοντας φαίνεται να είναι οι 12.787 ψήφοι του Νίκου Παππά και οι 1.917 ψήφοι του Στέφανου Τζουμάκα. Το ερώτημα είναι αν αυτοί οι ψηφοφόροι μπορούν να επηρεαστούν από την οποιαδήποτε πολιτική δήλωση των υποψηφίων που τους έλαβαν. Αυτά χωρίς να υπολογίσουμε βέβαια τις δεκάδες χιλιάδες μελών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν πήγαν να ψηφίσουν. Ένας παράγοντας που αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό και την μεγάλη πρόκληση για τους δύο υποψηφίους.

Ταξικά

Ταξικά… ξεκάθαρα τα πράγματα στο εργασιακό νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη η συζήτηση του οποίου ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Δίχως – όπως αναμένονταν – να απασχολήσει ιδιαίτερα την πλειοψηφία των ΜΜΕ.

Η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, Κατερίνα Δασκαλάκη, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το περιεχόμενο του νομοθετήματος. Έθεσε μάλιστα και μερικά ακόμη αιτήματα για την βελτίωσή του περιεχομένου του, που δεν είναι απίθανο να τα δούμε με την μορφή διορθώσεων όταν το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Αντιθέτως, την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο εξέθεσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων που παραβρέθηκαν στο πλαίσιο της ακρόασης φορέων. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι παρούσα ήταν η ΓΣΕΕ δια του αναπληρωτή γραμματέα της, Δημήτρη Καραγεωργόπουλου, όχι όμως δια του προέδρου της Γιάννη Παναγόπουλου. Φαίνεται πως ο επικεφαλής της τριτοβάθμιας συνομοσπονδίας της χώρας δεν θεώρησε σημαντικό να παραβρεθεί στην συζήτηση ενός νομοσχεδίου που – όπως λέει η ΓΣΕΕ- ποινικοποιεί την απεργία και υπονομεύει βασικά εργασιακά δικαιώματα.

Διαφοροποίηση

Την… προανήγγειλε την διαφοροποίηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρει στην Βουλή για ψήφιση το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ο Θάνος Πλεύρης.

Όταν ρωτήθηκε τηλεοπτικά στο κανάλι Kontra μνημόνευσε ότι ο γάμος ομόφυλων δεν έχει θεσμοθετηθεί στην Ιταλία (της Μελόνι) ενώ σημείωσε πως όταν το συντηρητικό κόμμα στην Γερμανία το έφερε για ψήφιση μόνο «το 20% του συντηρητικού κόμματος το ψήφισε». Επισήμανε πως «προφανώς θα συζητηθεί στα δικά μας όργανα θα το δούμε…». Αυτά, ενώ στην ΔΕΘ απαντώντας σε ερώτηση του News 24/7 o Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η σχετική ρύθμιση θα έρθει «μέσα στην 4ετία». Κάποια στιγμή…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα