Ο περίεργος αντιναζισμός της… τελευταίας στιγμής και ο Ράμμος που έβηξε
Η κυβέρνηση θυμήθηκε προεκλογικά το κόμμα Κασιδιάρη ενώ βήχει ο Ράμμος και στο Μαξίμου κρυώνουν.
- 18 Ιανουαρίου 2023 06:14
Τα δίκια τους
Προφανώς έχουν τα δίκια τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως αυτά της αριστεράς να είναι πολύ κουμπωμένα με την περίφημη ρύθμιση για τον αποκλεισμό του κόμματος του καταδικασμένου Χρυσαυγίτη Κασιδιάρη. Μόνο από τα πρόσωπα που έχουν εμπλακεί, μπορεί κανείς να κρίνει και το πιθανό αποτέλεσμα.
Στην τροπολογία που σκέπτεται να καταθέσει η κυβέρνηση εμπλέκονται δύο (τουλάχιστον) πρόσωπα: Ο Μάκης Βορίδης (δεν λες ότι είναι και η …καλύτερη ασπίδα απέναντι στον νεοναζισμό) και ο Γιώργος Γεραπετρίτης ως συνταγματολόγος. Δηλαδή ο υπουργός που «έστησε» τον νόμο για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Ήτοι σημαίνει το νομοσχέδιο που έκανε πράξη τον προεκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης ώστε να μην μάθουμε τίποτε για τις υποκλοπές μέχρι την κάλπη.
Ο χρόνος μετράει
Προφανώς και ο χρόνος που αποφάσισε να πάρει πρωτοβουλία η κυβέρνηση είναι προβληματικός. Δηλαδή λίγο πριν τις εκλογές. Εύκολα μπορεί να σκεφτεί κανείς τον συσχετισμό μια τέτοιας κίνησης με τις ψήφους που πιθανόν θα χάσει η Ν.Δ. Όπως και με την διαμόρφωση των όρων που θα επιτευχθεί η αυτοδυναμία στην περίπτωση δεύτερης κάλπης.
Άστα για αργότερα
Έτσι για την ιστορία να θυμίσουμε ότι το Φθινόπωρο του 2020, λίγες ημέρες μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής από το Εφετείο στην Βουλή είχαν κατατεθεί τρείς προτάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ). Αφορούσαν θέματα περιορισμού της πολιτικής δράστης των νεοναζί. Όμως τότε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας είχε αρνηθεί την υιοθέτηση οποιασδήποτε νομοθετικής πρότασης.
Όπως άφηνε μάλιστα να εννοηθεί στις τοποθετήσεις του, το θέμα ήταν περίπλοκο και θα το έλυνε η κυβέρνηση με νομοθετική πρωτοβουλία αργότερα. Τότε όμως δεν είχε διευκρινίσει πως αυτό το «αργότερα» θα ήταν μερικές μέρες πριν από τις εκλογές. Τώρα το τι ήξερε ή τι δεν ήξερε δεν θα το μάθουμε ποτέ.
Έτσι που τα ‘καναν…
Έτσι που τα έχει κάνει η κυβέρνηση στο θέμα των υποκλοπών ακόμη και μια …διευκρινιστική ερώτηση από την ΑΔΑΕ μπορεί να μεταβληθεί σε μεγάλο μπελά. Αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει με την επιστολή το προέδρου της Χρήστου Ράμμου στο υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με το πώς θα διαβιβάζονται τα αιτήματα των θιγόμενων από υποκλοπές στο υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να ασχοληθεί με αυτά το περίφημο 3μελές όργανο που προβλέπεται στο τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Έτσι ο Κώστας Τσιάρας πρέπει να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Τέτοιες που θα δείχνουν τόσο το σκεπτικό του νομοσχεδίου, όσο (ίσως) και τον πρόχειρο χαρακτήρα της κατασκευής του. Αυτή μάλιστα την φορά η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει με σαφήνεια την ευθύνη της. Δεν πρόκειται για γνωμοδότηση δικαστικού λειτουργού.
Περί Φλώρου
Κεντρίζουν την περιέργεια όσα ακούγονται για την ανανέωση της θητείας του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. Το Μέγαρο Μαξίμου, με το οποίο υπάρχουν “ευαίσθητες ισορροπίες”, με βάση όσα αναφέρουν γνώστες προσώπων και πραγμάτων, είχε σπεύσει να “σφυρίξει” ανακωχή με τον Στρατηγό “διαρρέοντας”, (όντως κάτι πρωτόγνωρο, για τη σοβαρότητα των εν λόγω αποφάσεων), προ των αποκαλύψεων, την παραμονή του στο θώκο του Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ που σφραγίστηκε προχθες. Σενάρια, τώρα, περί “δεύτερου γύρου” με αλλαγές θέσεων λόγω μιας πιθανής υπηρεσιακής κυβέρνησης κρίνονται αβάσιμα προς ώρας.
Με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή
Πάντως ο κ. Φλώρος παρά τα όσα συμβαίνουν έχει έντονη κινητικότητα όλο αυτό το διάστημα, ειδικά στο φόντο της στρατηγικής συνεργασίας της χώρας με το Ισραήλ και χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ. Δε λείπουν και οι επαφές με εταιρείες υψηλής τεχνολογίας κι όχι μόνο, από την περιοχή για παροχή στήριξης για αναβάθμιση της εθνικής μας άμυνας. Μάλιστα αναφέρεται ότι η εν λόγω δραστηριότητα είναι συνεχής και έντονη και βέβαια έχει και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς μάλιστα ο Αρχηγός έχει και στα σκαριά, παρά την σοβαρή κριτική που δέχεται, τη δημιουργία ενός νέου όπλου με συγχώνευση όλων των ανάλογων δομών τεχνολογίας – επικοινωνιών του στρατού ξηράς,που ήδη υπάρχουν.
Κέντρο καινοτομίας στη Σύρο
Παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ παρουσιάζεται το δεύτερο Κέντρου Καινοτομίας της CISCO στην Ελλάδα με έδρα αυτή τη φορά στη Σύρο στο κτήριο του Νεωρίου της ΟΝΕΧ, με την οποία άλλωστε από κοινού νπροωθείται η όλη πρωτοβουλία. Σημειώνεται ότι το πρώτο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της CISCO λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη.
ΚΥΑ και υπερκέρδη
Μέχρι το Φεβρουάριο αναμένεται, με βάση πληροφορίες από στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, να πέσουν οι υπογραφές για την ΚΥΑ με την οποία θα “κουρεύονται” τα κέρδη έως και σε ποσοστό 90% που είχαν οι πάροχοι ρεύματος από τις διαφορές τιμών στη λιανική αγορά σε σχέση με τις τιμές χονδρικής τους τελευταίους μήνες. Όπως ανέφερε, δε, το ίδιο στέλεχος το νούμερο είναι σημαντικό αν και δεν υπάρχουν στο Υπουργείο Οικονομικών δεδομένα ακόμη. Σε σχέση με το πώς θα αξιοποιηθούν έκτακτοι πόροι, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, συνήθως αυτούς τους είδους τα έσοδα έχουν έκτακτη χρήση.
Στο “περίμενε” η βιομηχανία
Πάντως με βάση πηγές του οικονομικού επιτελείου αυτοί προς προς ώρας δεν έχουν λαμβάνειν είναι οι βιομήχανοι. ΄”Αυτη τη στιγμη δεν έχω να πω κάτι σε σχέση με ενισχύσεις” ήταν η χαρακτηριστική αναφορά κορυφαίου στελέχους του οικονομικού επιτελείου. “Αλλά έχω να πω ότι η ανταγωνιστικότητα σε ένα περιβάλλον επιδοτήσεων είναι ένα σοβαρό θέμα, αλλά να δούμε πώς θα εξελιχθεί ο μηχανισμός” τόνισε “δείχνοντας” προς την ευνοϊκή συγκυρία τιμών. “Εδω έρχονται και οι τιμές και παιζουν το δικό τους ρόλο” ανέφερε προς όχι και μεγάλη χαρά της βιομηχανίας.
Το γράμμα
Ωστόσο η τελευταία επιμένει να αναμένει από την κυβέρνηση συγκεκριμένες δράσεις καθώς μάλιστα μέχρι τις 25/1 θα δέχεται η αρμόδια αντιπρόεδρος ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Βεστάγκερ προτάσεις για συγκεκριμένα μέτρα στήριξης από κάθε κυβέρνηση. Μέτρα που πολλά μάλιστα εξ αυτών δεν χρειάζεται, καν, όπως σημειώνει η κ. Βεστάγκερ γνωστοποίηση ή έγκριση από την Κομισιόν.