Ο πρωινός καφές στον ΣΥΡΙΖΑ και το κοινό για Ανδρουλάκη και Τσίπρα
Διαβάζεται σε 4'Τι συνδέει τον πρώην πρωθυπουργό με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πως θα ξυπνάνε εφεξής στην Κουμουνδούρου
- 04 Δεκεμβρίου 2024 06:38
Ο πρωινός καφές
Κανείς δεν θα λείπει, από όσο μαθαίνουμε, από τον «πρωινό καφέ» του ΣΥΡΙΖΑ. Ανεξαρτήτως του τι έγινε πριν την εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου στην ηγεσία του κόμματος.
Εκεί θα είναι βέβαια ο Παύλος Πολάκης. Μια θέση που δεν του χαρίζεται αλλά μάλλον την διασφαλίζει το ποσοστό που πήρε στις εσωκομματικές εκλογές. Παρών και ο Νίκος Παππάς, παρά το ότι ήταν το πρόσωπο που (επί Κασσελάκη) αντικατέστησε τον Σωκράτη Φάμελλο από την προεδρία της Κ.Ο. Παρούσα και η Ρένα Δούρου, αν και από τους «87» λογίζονταν ως «κασσελακική» την –πολύ πρόσφατη- περίοδο των μεγάλων εντάσεων.
Εξυπακούεται φυσικά και η παρουσία της Ράνιας Σβίγκου, του Θανάση Θεοχαρόπουλου, του Γιάννη Ραγκούση ή της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου που έχουν θεσμικές θέσεις ήδη. Όπως ακούγεται θα μετέχει και ο Κώστας Ζαχαριάδης αν και η θέση του στον μηχανισμό είναι ακόμη άγνωστη.
Αυτά ενώ επιστρέφει ως αναπληρωτής γραμματέας ο Γιώργος Δημητριάδης (όποτε κι αυτός εμπλέκεται) ενώ το ρόλο του θα έχει και ο Χρήστος Σπίρτζης που είναι ξανά στη Πολιτική Γραμματεία.
Διαφορετικές μεν… αλλά
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για φορολόγηση των κερδών των τραπεζών είναι «συμβολική». Όπως εξήγησε «φορολογεί ένα μέρος των κερδών (περίπου 160 εκατ. ευρώ) όταν τα έσοδα αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ και τα κέρδη τα 5 δισ. ευρώ».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάλι επισήμανε στην Βουλή πως – όντως- δεν είναι και η πιο επιθετική πρόταση που μπορεί να υπάρξει για τα τραπεζικά ιδρύματα. Αναφέροντας πως προτείνει μόνον φορολόγηση των υπερκερδών και όχι φόρο επί του τζίρου, όπως γίνεται στην Ισπανία.
Ομολογουμένως υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις θέσεις που κατέθεσαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο πρώην πρωθυπουργός. Σημαντικές θα μπορούσε να πει κάποιος.
Έχουν όμως και ένα κοινό σημείο: Αμφότερες τις απέρριψε και μάλιστα ασυζητητί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με μια κατηγορηματική δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού αρχικά και στην συνέχεια ανάλογη συμπεριφορά στην Βουλή του αντιπροέδρου της Ν.Δ και υπουργού οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.
Να μιλήσει
Να μιλήσει στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά θέλει – όπως μαθαίνουμε – ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πράγμα λογικό καθότι δεν έχει υπάρξει νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως που δεν έχει συνδράμει ο πρωθυπουργός.
Είναι εμφανές ότι η πρώην υπουργός Παιδείας και Εσωτερικών συγκαταλέγεται στα αγαπημένα του μέλη του υπουργικού Συμβουλίου. Πράγμα προφανώς όχι άσχετο από το γεγονός ότι είναι από τα πιο αντιπαθή στην κοινή γνώμη.
Να υποθέσουμε πως και ο πρωθυπουργός θα μας μιλήσει για τα καλά του …αλγόριθμού στην διαμόρφωση του κατώτερου μισθού; Είναι ενδιαφέρον να μάθουμε αν ένα τέτοιο επιχείρημα θα το «πάρει πάνω του» η θα το αφήσει στην υπουργό του.
Δυτικές δημοκρατίες
Γενικά…καλά πάνε οι δυτικές δημοκρατίες! Είτε στην Ευρώπη, είτε στην Ασία.
Κυβερνητική κρίση στην Γαλλία με τους αντιδημοκρατικούς χειρισμούς του Μακρον να συνεχίζονται. Μετά την κυβέρνηση δίχως δεδηλωμένη στο κοινοβούλιο τώρα ψάχνει άλλους τρόπους να κρατηθεί μέχρι να λήξει η τελευταία θητεία του. Προφανώς όχι και τόσο…δημοκρατικούς (δίνοντας άφθονο καύσιμο για να συνεχίσει την επέλαση η Λεπέν).
Στην Νότια Κορέα πάλι στρατιωτικοί νόμοι (δηλαδή Χούντα για να το λέμε όπως πρέπει) που ανατρέπονται την τελευταία στιγμή. Δίχως κανείς να γνωρίζει τι θα γίνει αύριο. Με τον Στρατό και την Αστυνομία να δείχνουν πολύ…εύκαιροι να εμπλακούν στα πράγματα. Πολύ πρόθυμοι για ένα πολίτευμα που θέλει να λέγεται δημοκρατικό.
Όπως φαίνεται η δημοκρατία έρχεται όλο και πιο συχνά σε αδιέξοδα. Αυτά που το ρητό λέει πως δεν υπάρχουν.