Ο πρόθυμος Χατζηδάκης και η παραδοχή της Αγαπηδάκη
Διαβάζεται σε 3'Όταν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας έχει… απωθημένα με το ΕΣΥ των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών δεν χρειάζεται κανόνες αφού προσαρμόζεται μόνος του
- 05 Απριλίου 2024 06:53
Προθυμία
Εμείς δεν χρειαζόμαστε ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, προσαρμοζόμαστε μόνοι μας και εθελοντικά!
Αυτό το μήνυμα έδωσε ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης ενημερώνοντας την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για την διαπραγμάτευση που γίνεται σχετικά με το νέο σύμφωνο σταθερότητας.
Όπως είπε « ανεξάρτητα από τους κανόνες που τίθενται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω της κρίσης που έχει μεσολαβήσει και έχει βασανίσει τους Έλληνες πολίτες για δέκα τουλάχιστον χρόνια, εμείς οφείλουμε να είμαστε σοβαροί στη δημοσιονομική πολιτική και θα είμαστε όσον αφορά την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανεξαρτήτως, των όποιων κανόνων τίθενται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Ξεκαθάρισε πως «πιστεύουμε στη δημοσιονομική σοβαρότητα και αυτόν τον δρόμο θα ακολουθήσουμε διότι, θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα δρόμο ο οποίος θα συνοδεύεται από εμπιστοσύνη των αγορών, των επενδυτών, των οίκων αξιολόγησης».
Τι άλλο να πει κανείς και τι να αντιπαρατάξει απέναντι σε μια τέτοια προθυμία; Μόνον με αυτή την πρωθυπουργού για την Ουκρανία μπορεί να συγκριθεί…
Ξήλωμα
Η κυβέρνηση φαίνεται να επιβεβαιώνει την εκτίμηση πώς έχει βαλθεί στις δύο αυτές τετραετίες να «ξηλώσει» κάθε τι που νομοθετήθηκε την περίοδο 1981-1987, την λεγόμενη περίοδο της Αλλαγής. Ένα «πάθος» που φαίνεται ότι έχει εμφυσήσει και σε στελέχη της που την περίοδο εκείνη ήταν ακόμη παιδιά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αναπληρώτρια υπουργός (και προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη) Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Θέλοντας να υπερασπιστεί την απόφαση της κυβέρνησης να άρει νομοθετικά την αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας είπε: «Η κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ και της πλήρους, ήταν πρόταση του Σπύρου Δοξιάδης, στον Παρασκευά Αυγερινό, και δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε και αν είχε γίνει έτσι από τότε, δεν θα είχαμε τα προβλήματα που έχουμε σήμερα».
Για όσους δεν γνωρίζουν ο Σπύρος Δοξιάδης ήταν υπουργός της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Κι ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που είχε συλλάβει την ιδέα ενός δημόσιου συστήματος υγείας, που όμως το κόμμα του δεν του επέτρεψε να υλοποιήσει.
Πολιορκία
Η …πολιορκία του Μεσολογγίου συνεχίζεται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αν πιστέψουμε τουλάχιστον τον τοπικό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτο Ζαμπάρα, που μιλά για σχέδιο «ερημοποίησης» της πόλης.
Αφορμή αποτέλεσε η κεντρική απόφαση ώστε να κλείσει το Πρωτοδικείο της πόλης. Μια εξέλιξη που έρχεται με το κλείσιμο του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Στερώντας έτσι από την πόλη ένα ακόμη «κέντρο» που συνέβαλλε στην λειτουργικότητα αλλά και την ανάπτυξή της.
Όπως λέει ο Μίλτος Ζαμπάρας σε δήλωσή του «η τακτική αυτή της κυβέρνησης να μην συνδιαλέγεται, να μην αφουγκράζεται και να μην μπαίνει σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, οδηγεί σε απαξίωση και υποβάθμιση της ελληνικής περιφέρειας.Σε συνέχεια της κατάργησης των ΤΕΙ, της διάλυσης του συστήματος υγείας και του νοσοκομείου Μεσολογγίου, στην υποβάθμιση μια σειράς δημόσιων δομών, έρχεται και το τελειωτικό χτύπημα με την χωρίς κανέναν σχεδιασμό κατάργηση ενός ζωτικής σημασίας Πρωτοδικείου».
Αναρμοδιότητα
Επιμένει η Ζωή Κωνσταντοπούλου να προσπαθεί να φέρει το θέμα του δυστυχήματος των Τεμπών εκ νέου στην Βουλή. Αυτή την φορά κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση με τίτλο «Το μπάζωμα του τόπου του εγκλήματος στα Τέμπη» προς τον υπουργό Ανάπτυξης.
Ο Κώστας Σκρέκας και η υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του υπουργείου προφανώς το τελευταίο που θα ήθελαν ήταν να μπλέξουν σε μία κοινοβουλευτική περιπέτεια με την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας. (Καθότι ως γνωστόν κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία με την Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι μια …περιπέτεια).
Ως εκ τούτου το υπουργείο Ανάπτυξης δήλωσε αναρμόδιο και έτσι η επίκαιρη ερώτηση δεν θα συζητηθεί λόγω αναρμοδιότητας.