Ο “υπεράνω” Μητσοτάκης και η υπόσχεση του Ανδρουλάκη

Η περιέργη αίσθηση που έδωσε η χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού στην Βουλή και η τακτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Η τζαμαρία

To περιεχόμενο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στις προγραμματικές δηλώσεις ήταν λίγο έως πολύ γνωστό. Έδωσε έμφαση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα ψηφιστεί μέσα στον Ιούλιο. Αυτό που έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν το …ύφος.

«Υπεράνω» και «λίγο Γκάντι» ήταν τα σχόλια που ακούστηκαν. Ιδίως στις γενικές αναφορές του πρωθυπουργού στο πολιτικό σύστημα και στην άμβλυνση των διαφορών ανάμεσα στα κόμματα. Όπως κάποιοι σχολίασαν το «Μωυσής Νο 2» αρχίζει να οικοδομείται. Μάλιστα με τους υπάρχοντες συσχετισμούς το πράγμα απογειώνεται.

Πάντως η πρώτη ατάκα του πρωθυπουργού από το βήμα ήταν η απουσία του προστατευτικού γυαλιού που είχε η Βουλή την περίοδο της έξαρσης του Covid 19 (αν και ακόμη μέλη του κοινοβουλίου «βγαίνουν θετικοί»). Όπως δήλωσε «χαίρομαι που απαλλαγήκαμε από την τζαμαρία και μπορούμε να έχουμε καλύτερη επαφή με τους συναδέλφους».

Χαμηλοί τόνοι και σταθερός στόχος

Χαμηλούς τόνους κράτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην «παρθενική» του ομιλία ως πολιτικός αρχηγός. Αποδεικνύοντας έτσι ότι διατηρεί το θεσμικό προφίλ του. Όμως από την άλλη είχε σταθερό στόχο: Να αποτελέσει το πολιτικό «αντίβαρο» στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γι αυτό ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθύνθηκε πολλές φορές προσωπικά στον πρωθυπουργό. Απαντώντας του π.χ για το άρθρο 16 ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε πολιτικές απουσίας ποιοτικού ελέγχου που θα επιτρέψουν την θεσμοθέτηση του … «εμπορίου πτυχίων». Αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συναινέσει στην αναθεώρησή του. Επίσης ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που έθεσε με επίταση το θέμα των υποκλοπών και ανέφερε στην Βουλή το όνομα του Χρήστου Ράμμου.

Πάντως το καυστικό σχόλιο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Νίκος Ανδρουλάκης το άφησε για το τέλος: «Εδώ και ενάμιση χρόνιο να παραπονιέστε που δεν συναντηθήκαμε, Ορίστε! Συναντηθήκαμε και θα τα λέμε τακτικά στη Βουλή των Ελλήνων.Να είστε βέβαιος για αυτό!»

Πολάκης με Τσακαλώτο

Τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα δεν είναι και τόσο «οριακά» όσο θα μπορούσε κανείς να υποθέσει σε μια περίοδο που καταγράφονται εντάσεις από κάποιους στα όργανα του κόμματος. Στο φόντο φυσικά της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος – όπως μαθαίνουμε – το κλίμα κάθε άλλο παρά διχαστικό είναι. Σε μια περίοδο που γίνονται οι συνεννοήσεις και η ανταλλαγή απόψεων για να οργανωθεί η παρέμβαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρότι ανάμεσα στους 47 βουλευτές υπάρχουν «εκπρόσωποι» όλων των τάσεων.

Μάλιστα όποιος πέρασε χθες από το καφενείο της Βουλής είδε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να συζητά χαλαρά στο ίδιο τραπέζι με τον Παύλο Πολάκη (έστω κι αν ο τελευταίος κοίταζε συχνά-πυκνά το κινητό του καθότι παραμένει δραστήριος στα social media). Αυτό παρότι αμφότεροι φημολογείται ότι ίσως να είναι υποψήφιοι για την θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ικανοποίηση

Παρεμπιπτόντως υπήρξε γενική ικανοποίηση στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου που την εκπροσώπησε. Τα περισσότερα «συντροφικά» σχόλια ήταν θετικά αν και άπαντες μνημόνευσαν τις κοινοβουλευτικές ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα. Κάποιοι –λίγοι- επίσης, προβληματίστηκαν σχετικά με το αν ήταν απαραίτητη η έντονη αναφορά στο 2015.

Υποθέτουμε πάντως ότι η ευρεία αποδοχή του βουλευτή Θεσσαλονίκης έγκειται και στην αίσθηση που κυριαρχεί τα τελευταία 24ωρα σχετικά με το ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος για πρόεδρος. Γιατί είχε «ξεκινήσει» μια σχετική συζήτηση τις προηγούμενες μέρες που τώρα φαίνεται να «υποχωρεί»….

Διαφορά

Μια …διαφορά φάνηκε έστω και με έμμεσο τρόπο στην ομιλία του εκπροσώπου των «Σπαρτιατών» Βασίλη Στίγκα στην Βουλή. Στον βαθμό …εκκένωσης των εδράνων.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ άδειασαν. Από την αξιωματική αντιπολίτευση έμεινε μόνον ο Νίκος Παππάς, αφού ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θεσμικά έπρεπε να παραμείνει. Αντιθέτως στα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας έμειναν οι μισοί βουλευτές.

Όσον αφορά τον Β.Στίγκα ήταν σαφές στην ομιλία του το …σε ποιόν στόχευε. Αφήνοντας συνεχείς αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά γενικώς. Σχετικά με το αν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν τους όρους «δημοκράτες» και «δημοκρατία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα