Οι απρόσμενοι δύσπιστοι και ένα κρίσιμο δίμηνο

Διαβάζεται σε 4'

Όταν το επόμενο διάστημα κάποιοι εκτιμούν ότι θα φέρει εξελίξεις στα αριστερά και ο Κ.Μητσοτάκης δεν πείθει αυτούς που συνήθως είναι από πριν πεισμένοι

Δύσπιστοι

Το «υπολανθάνον μήνυμα» της συνέντευξης Μητσοτάκη στις εγκαταστάσεις του Μετρό στην Θεσσαλονίκη το κατάλαβαν μέχρι και οι άσχετοι: «Εγώ ό,τι λέω γίνεται. Είχα πει μέτρο, έγινε». (Λες και το έργο ξεκίνησε το 2019 ή το έσκαψαν με βάρδιες ο Κ.Χατζηδάκης με τον Αδ. Γεωργιάδη).

Στην ίδια συνέντευξη όμως επανέλαβε πως δεν πρόκειται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και πως με αυτόν θα γίνουν οι εκλογές το 2027 όπου ο ίδιος θα είναι υποψήφιος. Και κάπου εδώ ξεκίνησαν τα…περίεργα.

Διότι αυτοί που πρώτοι αμφισβήτησαν την δέσμευση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ήταν τα ΜΜΕ, που θεωρείται ότι ασκούν αντιπολίτευση, αλλά αυτά που θεωρούνται πως στηρίζουν την κυβέρνηση.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στην αρθρογραφία και τις δημοσκοπήσεις τους το αντιλαμβάνεται εύκολα. ‘Η κάτι δεν τους πείθει ή κάποιες αντίθετες φωνές ακούνε ή έχουν κάποιες διαφωνίες. Σε κάθε περίπτωση διαφαίνεται πρόβλημα.

Δίμηνο

Κρίσιμο φαίνεται να θεωρεί το επόμενο δίμηνο για τον χώρο της προοδευτικής παράταξης ο Διονύσης Τεμπονέρας. Ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο μετά τις μεγάλες (έως…χαώδεις) αποστάσεις που τήρησε την «περίοδο Κασσελάκη» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει σε αρθρογραφία του στην εφημερίδα «Το Καρφί» πρέπει «να υπάρξει αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης σε αριστερή κατεύθυνση με προγραμματικό διάλογο». Προσθέτει μάλιστα στην συνέχεια πως  «τέτοια δυνατότητα δίνει η ψήφιση του οικονομικού προϋπολογισμού που καλεί τα κόμματα του χώρου να επαναπροσδιοριστούν και να τοποθετηθούν στο άξονα «πρόοδος- συντήρηση» αλλά και σε συμβολικό επίπεδο η επιλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.  Ο διάλογος θα πρέπει να είναι συνεχής και να υπάρχει συνεννόηση μέσα και έξω από τη βουλή για όλα τα σημαντικά θέματα».

Όπως εύλογα καταλαβαίνει κανείς, τα μηνύματα αυτά αφορούν τρία πολιτικά κόμματα: Τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και την Νέα Αριστερά.

Δρόμοι

Πολλή συζήτηση γίνεται – όπως ακούμε – για τον δρόμο που θα ακολουθήσουν δύο από τους τελευταίους «φευγάτους» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή τον Ευάγγελο Αποστολάκη και τον Γιάννη Σαρακιώτη.

Όσο περνούν πάντως οι ημέρες το «βάθος του δρόμου» γι’ αμφότερους φαίνεται να..«πρασινίζει». Φήμες λένε πως ο Ναύαρχος έχει βάλει για τα καλά «πλώρη» προς το ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι θα του γίνει θερμή υποδοχή. Πράγμα που μένει να…αποδειχτεί.

Δεν ισχύει ακριβώς το ίδιο για τον βουλευτή Φθιώτιδας. Μια και τα πράγματα στον νομό που εκλέγεται είναι αρκετά περίπλοκα, παρότι φαίνονται απλά. Βλέπετε το 2023 το ΠΑΣΟΚ δεν εξέλεξε βουλευτή στην Φθιώτιδα, όμως σκοπεύει στις επόμενες να εκλέξει με νέο πρόσωπο που όπως φημολογείται εμπιστεύεται η ηγεσία του. Οπότε ο Γιάννης Σαρακιώτης έχει να σκεφθεί και να ζυγίσει πολλά…

Στερεύει

Όταν από αυτή την στήλη σας γράφαμε πως το κόμμα του Κασσελάκη σύντομα θα κάνει και εσωτερικό δημοψήφισμα για το νέο χρώμα των γραφείων του, δεν πιστεύαμε ότι θα επιβεβαιωθούμε τόσο γρήγορα.

Παρόλα αυτά «έσκασε» η πληροφορία περί του ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα απευθυνθεί, μετά το όνομα, και για το λογότυπο του κόμματος στα μέλη. (Στα ίδια μέλη που ΔΕΝ απευθύνθηκε όταν ετοίμασε το καταστατικό που κατέθεσε στον Άρειο Πάγο για την ίδρυση του «Κινήματος Δημοκρατίας»).

Είπαμε το κόμμα αυτό μόνο με happenings και όχι πολιτικό λόγο θα πορεύεται εφεξής. Όμως όσο εφευρετικοί και ναι είναι σε αυτά (που είναι) κάποια στιγμή η κωμωδία τελειώνει. Κι αυτή «η στιγμή» δεν μετριέται σε μήνες αλλά σε εβδομάδες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα