Οι εισαγόμενες φωτιές και οι 1000 πυροσβέστες που δεν έχει ο Κικίλιας

Την τακτική του "μας ήρθε απέξω" υιοθετεί για τις φωτιές η κυβέρνηση και ο Βασίλης Κικίλιας ίσως πρέπει να ξανασκεφθεί μερικά πράγματα.

Εισαγόμενες

Ότι κι αν γίνει με τις φωτιές τον φταίχτη τον βρήκαμε: Είναι η κλιματική κρίση. Όπως στην ακρίβεια είναι «διεθνείς τιμές» και για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ «ο πόλεμος στην Ουκρανία». Η τακτική των «εισαγόμενων προβλημάτων» καλά κρατεί.

Αν έχετε αμφιβολία δεν έχετε παρά να εστιάσετε το βλέμμα στην σχετική παράγραφο της δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες. Όπως μας πληροφόρησε «ήταν η πρώτη ουσιαστικά δύσκολη μέρα του φετινού καλοκαιριού. Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες. Φωτιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, είναι κι αυτό ένα από τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης την οποία βιώνουμε με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση».

Η – άμεση- απάντηση σε αυτό τον ισχυρισμό είναι βέβαια πώς έτσι κέρδισε τις εκλογές με 40%. Έλα όμως που οι πρώτοι «κοψοχέρηδες» άρχισαν να εμφανίζονται. Και μάλιστα σε απευθείας μετάδοση από τα μέτωπα των πυρκαγιών, στις τηλεοπτικές οθόνες.

Η καυτή καρέκλα

Το μόνο βέβαιο είναι πως ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, είναι το πρώτο μέλος του υπουργικού Συμβουλίου που αντιλήφθηκε το πόσο …καυτή είναι η καρέκλα που κάθισε. Αν και δεν ήταν αυτός υπεύθυνος για την αντιπυρική προετοιμασία που – όπως έχει μαλλιάσει η γλώσσα των ειδικών να λένε – γίνεται την χειμερινή περίοδο.

Μόνη ευθύνη του πως αποδέχθηκε την συγκεκριμένη θέση. Αν και οι κακές γλώσσες λένε ότι δεν του δόθηκαν και πολλές επιλογές μια και τα «υπουργικά φιλέτα» προορίζονταν για το στενό περιβάλλον του Κ.Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση ο μέχρι πρότινος υπουργός Τουρισμού που είχε κάθε λόγο να χαίρεται όταν έρχεται καλοκαίρι θα βρεθεί στην ακριβώς αντίθετη κατάσταση. Πάντως έχει εμπειρία από ζόρικες συνθήκες μια και – θυμίζουμε – ήταν υπουργός Υγείας όταν ξέσπασε η πανδημία.

Ίσως πάντως τώρα να …ξανασκεφτεί τις προ τριημέρου δηλώσεις του σχετικά με το ότι «πρέπει να υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία». Δεν θα ήταν καλύτερα να είχαμε 1.000 περισσότερους πυροσβέστες αντί για ένα αστυνομικό σώμα που αποτέλεσε φιάσκο;

Ας περιμένει

Όχι αυτή αλλά την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει τις περιοδείες υποστήριξης της υποψηφιότητάς της η Έφη Αχτσιόγλου. Μάλιστα όπως μάθαμε η αρχή θα γίνει από την Βόρεια Ελλάδα, την περιοχή δηλαδή από όπου κατάγεται.

Αν και είναι φανερό πως η πρώην υπουργός Εργασίας έχει μπει «ζεστά» στην διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ και είναι αποφασισμένη να «γράψει πολλά χιλιόμετρα» σε όλη την χώρα, ο λόγος που δεν ξεκινά άμεσα δεν αφορά την πολιτική.

Όπως ή ίδια δήλωσε -την ημέρα που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της- αυτή την εβδομάδα είναι τα γενέθλια του γιού της. Οπότε η εσωκομματική προεκλογική περίοδος μπορεί να περιμένει μερικά 24ωρα.

Εδώ που τα λέμε φαίνεται να είναι η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αυτή την «πολυτέλεια». Βλέπετε δεν περνά μέρα δίχως να υπάρξουν ανακοινώσεις για την στήριξή της από γνωστά και δημοφιλή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα 37 δις

Πολλοί είναι αυτοί που συμβουλεύουν τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ να μην φέρνουν συνεχώς στην δημοσιότητα και στην αντιπαράθεση για την διαδοχή το περίφημο «μαξιλάρι των 37 δις». Ίσως να «βολεύει» στις στοχεύσεις για την διαδοχή αλλά – όπως λένε- κάνει κακό στο ίδιο το κόμμα.

Οι παραινέσεις μάλλον «πηγαίνουν» προς την υποψηφιότητα του Νίκο Παππά. Που μπορεί να θεωρεί αρκετά δύσκολο να επικρατήσει έναντι της Έφης Αχτσιόγλου, όμως είναι βέβαιο πως θέλει – οπωσδήποτε- να «περάσει» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πάντως ο πρώην υπουργός Οικονομικών φαίνεται να μην «το φοβάται» το συγκεκριμένο θέμα. Αντιθέτως απαντά ευθέως όταν ρωτάται και όχι δίχως αιχμές για την κριτική που δέχεται.

Γνωρίζουν

Για τον υπόλοιπο κόσμο ίσως να είναι δικαιολογημένο. Όμως το να γράφεται σε πηχυαίους τίτλους σε ιστότοπους πως η Αυγή «ξεχασε» στο κυριακάτικο πρωτοσέλιδό της την υποψηφιότητα του Στέφανου Τζουμάκα είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων περίεργο.

Οι επικεφαλής δημοσιογραφικών οργανισμών είναι μάλλον απίθανο να μην γνωρίζουν το πότε «στήνονται τα θέματα» στις κυριακάτικες εκδόσεις. Σε καμία περίπτωση φυσικά το Σάββατο το μεσημέρι. Τότε δηλαδή που έγινε γνωστή η πρόθεση του πρώην υπουργού να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι 10.000 ευρώ

Σε μία χώρα που η …Τράπεζα της Ελλάδας με επίσημες ανακοινώσεις στοιχείων πιστοποιεί την κυριαρχία της «μαύρης οικονομίας» δεν είναι αφύσικο να γίνουν φορολογικοί έλεγχοι σε όσους δηλώνουν κάτω από 10.000 ευρώ. Αρκεί όμως να γίνουν όπως τους περιγράφει το υπουργείο Οικονομικών.

Δηλαδή με διασταυρωμένους ελέγχους για κέρδη από Repos, για τραπεζικές κινήσεις σχετικές με ποσά μεγαλύτερα των 100 χιλιάδων ευρώ και με ελέγχους και περιουσίες και εμβάσματα του εξωτερικού. Ας ελπίσουμε ότι εκεί θα εστιαστεί το πράγμα και όχι σε κάποια μαζική προσπάθεια να … «βγει από την μύγα ξύγκι».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα