Οι γαλάζιοι δύο ταχυτήτων και οι πολύφερνοι ανεξάρτητοι

Διαβάζεται σε 3'

Όταν στο στρατόπεδο της Ν.Δ δεν έχουν όλοι το ίδιο ύφος και οι βουλευτές χωρίς Κ.Ο δέχονται πολλές ερωτήσεις

Δύο κατηγορίες

Ένα μικρό, ίσως ανεπαίσθητο αλλά απολύτως υπαρκτό χάσμα καταγράφεται στις τοποθετήσει των εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας στις ομιλίες που γίνονται για τον προϋπολογισμό.

Από την μία η «σκληρή ομάδα» του Μεγάρου Μαξίμου, αποτελούμενη κατά βάση από υπουργούς και βασικούς εκφραστές τον Κωστή Χατζηδάκη και την Νίκη Κεραμέως (άντε και μερικούς βουλευτές που κινούνται δορυφορικά). Εκεί επικρατεί …ενθουσιασμός. Όλα στην οικονομία πάνε τέτοια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα έχει καταφέρει καλύτερα ακόμη και από αυτά που είχε υποσχεθεί.

Από την άλλη οι …κανονικοί βουλευτές. Αυτοί που πρέπει την Δευτέρα που μας έρχεται και να μιλήσουν με τους ψηφοφόρους τους. Εκεί επικρατεί …μάζεμα. Θετικές αναφορές – βέβαια- στην κυβέρνηση αλλά εντυπωσιακά πιο συγκρατημένο ύφος.

Χαρακτηριστική περίπτωση ο Μάξιμος Χαρακόπουλος από την Λάρισε που επισήμανε στην ομιλία του πως «είναι φρόνιμο “κανένας να μη μιλάει αυτάρεσκα για την πορεία της οικονομίας”, όπως ζήτησε και ο πρωθυπουργός από τους υπουργούς του, αλλά όλοι να σκύψουμε με μεγαλύτερη ευαισθησία στα προβλήματα των πολιτών

Δεν παρακολουθεί

Είναι σίγουρο ότι ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς δεν πολύ-παρακολουθούσε τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως τις πρόσφατες εκλογές στο εν λόγω κόμμα.

Αλλιώς δεν εξηγείται ότι έσπευσε να κατηγορήσει χθες στην Βουλή τον Σωκράτη Φάμελλο ότι με την πρόταση του για ενίσχυση του ρόλου του κράτους και της αξιοποίησης των μετοχών του στο χρηματοπιστωτικό σύστημα … προτείνει την κρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας.

Είναι αλήθεια ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αυτή η άποψή και η πολιτική θέση. Μόνο που φορέας της είναι ο Παύλος Πολάκης και το συγκεκριμένο ζήτημα αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης με τον Σωκράτη Φάμελλο όταν αμφότεροι διεκδικούσαν την προεδρεία του κόμματος.

Καθένας με τον πόνο του

Ο καθένας με τα …ζητήματά του. Από τον κανόνα δεν ξεφεύγουν βέβαια και οι πρώην πρωθυπουργοί. Κάτι που απέδειξε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου που κατάφερε – μιλώντας στον προϋπολογισμο- να συνδέσει τα οικονομικά του 2024 με αυτά του …2009.

Την περίοδο δηλαδή που ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός και όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη. Όπως ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου «από το 2009, όμως, έως σήμερα παραμένει ένα βασικό ερώτημα, για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας: Αντιμετωπίστηκαν οι πραγματικές αιτίες της κρίσης; Βελτιώθηκε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών;. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Τα στοιχεία της Eurostat κατατάσσουν την Ελλάδα πρώτη στην υποκειμενική φτώχεια, με το 67% των πολιτών να αισθάνονται ότι ζουν σε συνθήκες φτώχειας».

Οι …προεκτάσεις της εκτίμησης αυτής είναι σαφέστατες.

«Τι θα ψηφίσεις;»

«Τι θα ψηφισεις;». Είναι μια φράση που …ακούγεται πολύ πιο συχνά από ότι θα έπρεπε αυτές τις ημέρες στους διαδρόμους της Βουλής. Ιδίως από την στιγμή που οι θέσεις των κομμάτων για τον προϋπολογισμό είναι λίγο – πολύ δεδομένες.

Αποδέκτες κατά κύριο λόγο οι ούτε ένας, ούτε δύο αλλά 24 ανεξάρτητοι βουλευτές που καταγράφονται στα κοινοβουλευτικά δεδομένα. Με τους περισσότερους από αυτούς να απαντούν σε συναδέλφους τους ή σε δημοσιογράφους για το τι στάση θα κρατήσουν στην ψηφοφορία της Κυριακής.

Θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό; Αν όχι θα ψηφίσουν τις δαπάνες για την Άμυνα; Θα ψηφίσουν τις δαπάνες για την Προεδρία της Δημοκρατίας; Μέχρι στιγμής οι απαντήσεις που δίνονται δεν συνιστούν εκπλήξεις. Αλλά μέχρι την Κυριακή κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα