Οι κυρίες του ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια και γιατί πέφτουν γέλια στην ΡΑΕ

Καθόλου τυχαία τα πρόσωπα που θα παρουσιάσουν αύριο την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ιδιωτικό χρέος ενώ όπως φαίνεται η κυβέρνηση στήνει νομοσχέδια "στο πόδι" για το νερό

Με την Έφη και την Λούκα

Συμβολικός ο τρόπος που θα παρουσιάσει αύριο Τρίτη την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως μαθαίνουμε στο «πανελ» της παρουσίασης της ολιστικής πρότασης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται ανάμεσα από την τομεάρχη Οικονομικών του κόμματος Έφη Αχτσιόγλου αλλά και την Λούκα Κατσέλη. Η επιλογή καθόλου τυχαία. Αφού η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ έχει συνδέσει το όνομά της με τον τελευταίο εν λειτουργία νόμο για την προστασία των δανειοληπτών, ενώ η πρώην υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αίσθηση της ανανέωσης των πολιτικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο team που έχει συν-διαμορφώσει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος μετέχει και ο Γιώργος Χουλιαράκης. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα είναι σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδας. Ως εκ τούτου αποτελεί αντικειμενικά τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στον ίδρυμα που εποπτεύει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τον διοικητή του, Γιάννη Στουρνάρα.

Αρχηγοί στο σανίδι

Πολλές καινοτομίες στις εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να δούμε σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Αν και δύσκολα θα έχουμε κάποιο debate μεταξύ τους, μια και αυτή δεν είναι μια επιλογή που προκρίνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Πληροφορίες λένε ότι ίσως δούμε πολιτικούς αρχηγούς να συμμετάσχουν ακόμη και σε …παράσταση, μπροστά σε κοινό. Ήδη φέρονται να έχουν αποδεχθεί μια τέτοιου είδους πρόσκληση αρχηγοί από δύο κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Δίχως να αποκλείεται να εμφανίστεί «στο σανίδι» και κάποιος από τους αρχηγούς των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.

Άρχισε να ενοχλεί ο Κουτσούμπας;

Ένα είδος …κριτικής αρχίζει να αχνοφαίνεται – κυρίως στα social media – για τις «αιρετικές» δημόσιες εμφανίσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα. Πρόερχεται από χώρους ανταγωνιστικούς στο ΚΚΕ την προεκλογική περίοδο.

Μετά τα γαλλικά στην συγκέντρωση στο Παρίσι άλλωστε ήρθε και η εμφάνιση του γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Ναταλία Γερμανού, με την μεσολάβηση της Σεμίνας Διγενή. Έτσι φαίνεται πως κάποιοι εντόπισαν πως αυτό που αρχικά φαίνονταν «συμπαθητικό» ίσως αποδειχθεί εκλογικά επικίνδυνο, καθώς τα αισθητικά «ανοίγματα» του Δ.Κουτσούμπα προσπορίζουν ψήφους. Το εντυπωσιακό είναι πώς αρκετές από αυτές τις φωνές ασκούσαν πριν κριτική στο ΚΚΕ για «παλαιοκομματικό» στυλ.

Πάντως ανάμεσα σε αυτούς δεν περιλαμβάνεται σίγουρα ο Αλέξης Τσίπρας. Αντιθέτως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε δημοσίως κολακευτικά για την παρουσία του Δημήτρη Κουτσούμπα στην Γαλλία σε συνέντευξή του.

Δίχως δισταγμό

Τα «παιχνίδια με τις λέξεις» και το ύφος φαίνεται ότι θα γίνουν δεύτερη φύση για τον Ανδρέα Λοβέρδο στην προεκλογική περίοδο. Αφού σχεδόν σε κάθε δημόσια εμφάνιση του, αρθρογραφία ή συνέντευξη προσπαθεί να δώσει το στίγμα της αντίθεσή τους με τις επιλογές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ δίχως όμως να …το λέει ευθέως.

Την τακτική αυτή την εντοπίζουν και την παρακολουθούν στην Χαριλάου Τρικούπη και για να την περιγράψουν δεν χρησιμοποιούν πάντα τους πιο κόσμιους επιθετικούς προσδορισμούς.

Αυτό πάντως που λένε και διαμηνύουν με σαφήνεια είναι πως εφόσον υπάρξει άλλη αφορμή η απομάκρυνση του Ανδρέα Λοβέρδου θα πραγματοποιηθεί και μάλιστα «δίχως κανέναν δισταγμό». Θεωρώντας ότι τομεάρχης εξωτερικών του κόμματος έχει λάβει τις προειδοποιήσεις του.

Γελάνε

Γελάνε όπως μαθαίνουμε στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, διαπιστώνοντας τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για την επέκταση των αρμοδιοτήτων της και στην εποπτεία των υδάτινων πόρων της χώρας. Όπως διαπιστώνουν τα στελέχη της ανεξάρτητης αρχής, οι μεγαλοστομίες του Κώστα Σκρέκα για μία ανεξάρτητη αρχή που θα ελέγχει το σύνολο των επιχειρήσεων υδροδότησης της χώρα είναι απλά …ανεφάρμοστες.

Πόσο μάλλον αν επιδιωχθεί η εφαρμογή τους έως τις αρχές του καλοκαιριού. Σενάριο το οποίο θεωρείται τεχνικώς αδύνατον. Η εξέλιξη μάλλον επιβεβαιώνει ότι η πραγματική έννοια της κυβέρνηση δεν ήταν ο έλεγχος της υδροδότησης αλλά το να θεωρηθεί το νερό ως ένα αγαθό που είναι «αγοραίο» και ως εκ τούτου πρέπει να βρίσκεται στην αρμοδιότητα μιας επιτροπής με ανάλογη αρμοδιότητα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα