Οι μετεκλογικές αναζητήσεις και οι ακροκεντρώοι “ήρωες”

Το "ποιός με ποιόν" κυριαρχεί στην σκέψη αλλά και στα υπονοούμενα της πολιτικής σκηνής, ενώ το ακραίο κέντρο θέλει να μετατρέψει σε "θύμα βίας" την πρόεδρο της Φιλοσοφικής που κοροϊδεύει τις κινητοποιήσεις των φοιτητών για τα Τέμπη

Η συγκυρία

Αν μη τι άλλο, ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κωνσταντίνο Μενουδάκο. Ιδίως μετά την έντονη φημολογία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητούσε συνάντηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη προκειμένου να αποσπάσει την συναίνεσή του στην αντικατάστασή του από πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής.

Πάντως, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, η συγκυρία τα έφερε έτσι τα πράγματα. Γιατί η συνάντηση δεν κλείστηκε τα τελευταία 24ωρα που προέκυψε η σχετική συζήτηση. Αντιθέτως είχε κανονιστεί καιρό πριν, στο πλαίσιο των επαφών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τους επικεφαλής των ανεξάρτητων αρχών και άλλων σημαντικών φορέων που σχετίζονται με την δημοκρατική λειτουργία της χώρας.

Αύξηση 50%

Επιβεβαιώνονται και με το παραπάνω οι εκτιμήσεις που έκαναν στην Χαριλάου Τρικούπη σχετικά με το ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο των επιθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου εφεξής. Μια ματιά να ρίξει κανείς στον κυριακάτικο (φιλοκυβερνητικό) τύπου διαπιστώνει το αληθές του πράγματος. Αυτή την εβδομάδα μάλιστα αναμένεται …νέος γύρος, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που τοποθετούν σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο και την δήλωση αμφισβήτησης της «γραμμής» του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Πάντως στο ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζουν πως ο μετεκλογικός ρόλος του κόμματος θα καθοριστεί πλήρως από τα εκλογικά ποσοστά. Όπως αναφέρουν μόνον εάν επιτευχθεί ο στόχος του «ισχυρού διψήφιου ποσοστού» ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει να παίξει ρόλο. Αλλιώς «θα κάτσει στην γωνιά του» λένε χαρακτηριστικά. Πάντως ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα φαίνονται αισιόδοξοι στην Χαριλάου Τρικούπη. Μάλιστα σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Μιχάλης Κατρίνης δεν δίστασε να μιλήσει ακόμη και για «άνοδο 50%» στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή για ποσοστό που θα ξεπεράσει το 12%. Ακούγεται πολύ φιλόδοξο ομολογουμένως.

Τι ακούνε στον Περισσό

Στην ακριβώς αντίθετη από το ΠΑΣΟΚ κατεύθυνση κινείται πάντως το ΚΚΕ. Με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να αποκλείει όχι μόνον τυχόν συμμετοχή σε κάποιου είδους «προοδευτική κυβέρνηση» όπως αυτή που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την πιθανότητα ψήφου ανοχής.

Πάντως στην τελευταία του συνέντευξη ο γραμματέας του ΚΚΕ έσπευσε να δηλώσει για αυτό το τελευταίο ενδεχόμενο το εξής: «Να διευκρινίσω ότι αυτή μας η στάση δεν σημαίνει καθόλου ότι υποτιμάμε έστω και το ελάχιστο εμπόδιο που μπορεί να μπει σήμερα στην αντιλαϊκή πολιτική, το παραμικρό μέτρο ανακούφισης που μπορεί να κατακτήσει ο εργαζόμενος. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι η συμμετοχή ή η ανοχή του ΚΚΕ σε μια τέτοια κυβέρνηση θα υπέσκαπτε τη δυνατότητά μας να συμβάλλουμε σε αυτό».

Για όσους γνωρίζουν τις συνήθειες του ΚΚΕ, αυτό μάλλον σημαίνει πως η ηγεσία του Περισσού αντιλαμβάνεται κάποια μηνύματα από την εκλογική της βάση. Ακόμη καλύτερα κάποιες ανησυχίες. Σπεύδει έτσι να απαντήσει εγκαίρως. Άλλωστε γνωρίζουν ότι πιθανόν να υπάρξουν δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις…

Με την Ελληνική Λύση;

Με τις συζητήσεις για τις μετεκλογικές εξελίξεις να μαίνονται, καλό είναι να μην ξεχνά κανείς και το ενδεχόμενο συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας – Ελληνικής Λύσης. Επισήμως κάτι τέτοιο δεν τίθεται στο τραπέζι από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος. Ο Κυριάκος Βελόπουλος το αρνείται σχεδόν σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του αλλά κανείς δεν τον πιστεύει καθότι με την επίκληση ενός «εθνικού ζητήματος» η στροφή μπορεί να γίνει …επιτόπια και με χειρόφρενό.

Αυτά ενώ οι σχέσεις των δύο κομμάτων (ΝΔ-Ελληνικής Λύσης) δεν χαρακτηρίζονται από ένταση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλη την θητεία του μια φορά έχει καταφερθεί εναντίον του κόμματος του Κ.Βελόπουλου: Την περίοδο της πανδημίας και των εμβολιασμών.

Αν έχει κάποια σημασία πάντως η Ελληνική Λύση καταγράφθηκε ως …πολύ ήσυχη κατά την διάρκεια της συζήτησης του μεταναστευτικού νομοσχεδίου στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής. Ένα θέμα δηλαδή για το οποίο συνήθως «σηκώνει τους τόνους» και ασκεί μεγαλόφωνη κριτική.

Ακροκεντρώοι …ήρωες

Ακόμη και ο χώρος του λεγόμενου «ακραίου κέντρου» αναζητά τους …ήρωες του. Κάτι τέτοιο φαίνεται πως «στήνεται» με την περίπτωση της προέδρου της φιλοσοφικής σχολής του ΕΚΠΑ Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου.

Η γενική συνέλευση των φοιτητών της Φιλοσοφικής ζήτησε την παραίτησή της μετά από αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που καταφέρθηκε κατά των συλλαλητηρίων για τα Τέμπη. Έκτοτε δεκάδες «ακροκεντρώα» στελέχη έχουν σπεύσει να προβάλλουν την εν λόγω καθηγήτρια ως «θύμα βίας». Η τελευταία που προστέθηκε στον κατάλογο (και μάλιστα με την ιδιότητα της πρώην υπουργού Παιδείας) είναι η Άννα Διαμαντοπούλου. Έτσι για να γίνουν ξεκάθαρα τα πράγματα.

Είναι δεδομένο ότι καμία απόφαση γενικής συνέλευσης φοιτητών δεν μπορεί να …παύσει μια πρόεδρο τμήματος. Οπότε προφανώς μιλάμε για πολίτική αντιπαράθεση.

Όσο για το αν έχει (και ποια) πολιτική θέση, την οποία εκφράζει βροντόφωνα , η εν λόγω πρόεδρος της Φιλοσοφικής μπορεί κανείς να το διαπιστώσει από μια επίσκεψη στις δημόσιες αναρτήσεις της. Εκεί όπου μεταξύ άλλων στηρίζεται η εγκατάσταση των ΜΑΤ στα πανεπιστήμια τα οποία παρουσιάζονται σαν να έχουν καταληφθεί από «ορδές», οι κινητοποιήσεις για τα Τέμπη γίνεται προσπάθεια να γελοιοποιηθούν, ενώ ενίοτε φοιτητές εγκαλούνται ως «ρωσόφιλοι»…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα