Τα 9 εκατομμυριάκια για κάμερες στην Αστυνομία και οι ΛΟΑΤΚΙ φίλαθλοι στα γήπεδα του Κατάρ

Στην Βουλή μάθαμε για την συντηρητική οδηγία του Foreign Office για τους gay φιλάθλους που θα πάνε στο Μουντιάλ, οι περίφημες κάμερες για την ΕΛ.ΑΣ θα ...κοστίσουν, ενώ πολύ κουβέντα γίνεται για την Golden Visa

Ότι ενδιαφέρει είναι …απόρρητο

Είναι πραγματικά κρίμα κανείς δεν θα μπορέσει να παρακολουθήσει την συνεδρίαση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής που θα συνεδριάσει την Πέμπτη το πρωϊ για την υπόθεση του Ανδρέα Πάτση. Βλέπετε η επιτροπή (αποτελείται από βουλευτές και δικαστικούς) πραγματεύεται θέματα προσωπικών δεδομένων. Έτσι δεν συνεδριάζει δημόσια.

Αυτά λίγο καιρό μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές την οποία επίσης δεν μπορούσε κανείς να παρακολουθήσει. Εκεί εξαιτίας του απόρρητού που διέπει τις λειτουργίες της ΕΥΠ.

Με λίγα λόγια δύο από τα θέματα που απασχόλησαν (δικαίως) την κοινή γνώμη εξετάζονται δίχως ίχνος διαφάνειας. Όσα ενδιαφέρουν και θα μπορούσαν να εκθέσουν πρόσωπα και καταστάσεις είναι απόρρητα.

Για όσους πάντως περιμένουν η Επιτροπή Πόθεν Έσχες να πέσει ώς …πέλεκυς στο κεφάλι του Ανδρέα Πάτση, τους συστήνουμε να κρατήσουν μικρό καλάθι.

Υπό τα “όμματα” των καμερών η Αστυνομία

Κάμερες για την καταγραφή εικόνας και ήχου σε δημόσιους χώρους αναμένεται να προμηθευτεί η Ελληνική Αστυνομία με βάση σχετική απόφαση – πρόσκληση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα. Τονίζεται ότι η προμήθεια θα γίνει με βάση τη βέλτιστη σχέση ποιότητας – τιμής.

Η όλη διαδικασία, με βάση πληροφορίες, γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, ενώ η δαπάνη με το ΦΠΑ ανέρχεται στα 9 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Προφανώς η όλη διαδικασία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον. Όχι τόσο για το ότι προωθεί τη διαφάνεια στη λειτουργία της αστυνομίας αλλά γιατί είναι και σε ένα εύλογο ύψος…

Οδηγία για τους ΛΟΑΤΚΙ βρετανούς στο Μουντιάλ του Κατάρ

Μία συζήτηση σύμβασης μεταξύ της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας για θέματα πολιτισμού στην Βουλή, σίγουρα δεν προκαλεί και …ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για μία αναφορά που έκανε εκεί, ο Κλέων Γρηγοριάδης, από το Μέρα 25. Αφορά τους ΛΟΑΤΚΙ φιλάθλους, της Βρετανίας που πρόκειται να βρεθούν στα γήπεδα του Κατάρ για το Μουντιάλ.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στο Βρετανικό Foreign Office, λέγοντας πως “εξέδωσε πρόσφατα Οδηγία προς της ΛΟΑΤΚΙ και τους ποδοσφαιρόφιλους βρετανούς που θα μεταβούν στο γειτονικό της Σαουδικής Αραβίας και εξίσου βεβαίως απολυταρχικό και καταπιεστικό Κατάρ για το Μουντιάλ που θα αρχίσει σε λιγότερο από ένα μήνα”. Διάβασε μάλιστα επακριβώς την οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας: «Να είναι μετρημένοι οι ΛΟΑΤΚΙ και να μην προκαλούν όσον αφορά τη σεξουαλικότητά τους όσο βρίσκονται στη χώρα του Κόλπου».

Για να μην θεωρήσετε άσχετη την αναφορά του Κ.Γρηγοριάδη, με τον τρόπο αυτό θέλησε να τεκμηριώσει ότι δεν είναι δυνατόν να συνάπτωνται πολιτιστικές συμβάσεις από την Ελλάδα με τέτοιου είδους καθεστώτα. Σημειώνοντας μάλιστα ότι το Κατάρ είναι λιγότερο απολυταρχικό από την Σαουδική Αραβία.

Ζυμώσεις για την Golden Visa

Έντονη συζήτηση γίνεται για τη Golden Visa και τη σχετική ΚΥΑ που ετοιμάζουν τα συναρμόδια Υπουργεία. Το θέμα απασχολεί ιδιοκτήτες, στελέχη Κινεζικών γραφείων μετανάστευσης, άλλους επενδυτές αλλά και βέβαια όσους αναζητούν σπίτια σε περιοχές με “επενδυτικό ενδιαφέρον”.

Όσοι πάντως έχουν συνάφειες με την Κινεζική αγορά βλέπουν ότι μια οριζόντια εφαρμογή του “αναβαθμισμένου” ορίου στα 500.000 ευρώ ίσως δημιουργήσει προβλήματα αλλά κι έξοδο επενδυτών προς την Πορτογαλία.

Έτσι λοιπόν προτείνουν: Αύξηση ανά Τομέα και περιοχή στην Ά Αθηνών, τον Βόρειο και τον Νότιο Τομέα. Π,χ, Το Κολωνάκι, το Παγκράτι και ο Φιλοπάππου, θα μπορούσαν, όπως αναφέρουν, να είναι στις 500.000, σε αντίθεση με το Μεταξουργείο, το Νέο Κόσμο και τα Πατήσια, που μπορεί να παραμείνουν στις 250.000 ευρώ. Διατήρηση του ορίου στις 250.000€. στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας καθώς και στο υπόλοιπο Αττικής

Τρίμηνη προθεσμία εφαρμογής της ΚΥΑ μετά την υπογραφή της, έτσι ώστε όσοι έχουν ήδη προχωρήσει σε αγοραπωλησία με βάση το όριο των 250.000 ευρώ να την ολοκληρώσουν, όπως και όσοι έχουν πληρώσει προκαταβολή, τουλάχιστον το 5% της αξίας του ακινήτου.

Επίσης εστιάζουν στο τι θα γίνει με όσους θέλουν να ανανεώσουν την Golden Visa με βάση αγορά των 250.000 που έχουν πραγματοποιήσει, αλλά και σε Έλληνες ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές όπου δεν μπορούν να πουληθούν σε ύψη της τάξης των 500.000 ευρώ.

Συνέχιση εκπτώσεων

Τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ και οι εμπορικές εταιρείες του ομίλου της Motor Oil (Cyclon, Avin, Shell) συνεχίζουν τις εκπτώσεις ως φαίνεται στο πετρέλαιο θέρμανσης. Πάντως και η διεθνής συγκυρία προς ώρας ευνοεί και ενδεχομένως να οδηγήσει σε συγκράτηση τιμών ακόμη και ως τα 1,30 ευρώ…

Ασφάλεια περιβάλλοντος

Ομονοούν οι εμπλεκόμενοι για την ασφάλεια στις υπεράκτιες δραστηριότητες πετρελαίου και αερίου στην Ελλάδα, με βάση όσα ακούστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού χθες στον «Δημόκριτο» η Ελληνική Ένωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών και Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων. Πρέπει όμως να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο, κάτι απαραίτητο την ώρα που οι εκφορτώσεις LNG καταγράφουν ρεκόρ για φέτος με βάση τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το 9μηνο αλλά και οι εξελίξεις στη νότια Κρήτη είναι πυκνές.

Ρεκόρ

H ανοδική πορεία της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου στην Ελλάδα συνεχίζεται, οδηγούμενη από τις εξαγωγές αερίου, κυρίως προς τη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το πρώτο ενιάμηνο του 2022, με τον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας (σημείο εισόδου Αγία Τριάδα) να αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου της χώρας κατά το συγκεκριμένο διάστημα και το σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό ΤΑΡ (σημείο εισόδου Νέα Μεσημβρία) να συμβάλλει, επίσης, σημαντικά στην εισροή φυσικού αερίου στο ΕΣΦΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το διάστημα Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2022, η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου (εγχώρια κατανάλωση & εξαγωγές) αυξήθηκε κατά 13,47%, φτάνοντας τις 65,39 Τεραβατώρες (TWh) από 57,63 TWh, σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Μείωση σε ποσοστό 14,25% σημειώθηκε στην εγχώρια κατανάλωση από 52,46 TWh στις 44,98 TWh, ενώ αξιοσημείωτη ήταν αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου κατά 294,73%, από 5,17 TWh σε 20,41 TWh.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα