Τα “γιατί” του Δένδια και το δίκιο του Δουδωνή

Διαβάζεται σε 5'

Όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αγανάκτησε και ο υπουργός Άμυνας αποκτά ολοένα πιο ιδιαίτερο ρόλο

Η κίνηση Δένδια

Πολύ συζήτηση έγινε  σχετικά με το «γιατί» και το «πως» μίλησε ο Νίκος Δένδιας στην προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Να θυμίσουμε πως ο υπουργός Άμυνας πήρε τον λόγο ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποποιήθηκε του δικαιώματός για τριτολογία με την οποία θα «έκλεινε» η συζήτηση.

Ο υπουργός Άμυνας γνώριζε πως το να ανέβει στο βήμα δεν ήταν σύνηθες. Άλλωστε στη αρχή της παρέμβασής του παραδέχθηκε πως «η παρούσα συζήτηση διεξάγεται με το 142Α (σ.σ του Κανονισμού της Βουλής) , όπου μιλούν μόνο οι αρχηγοί των κομμάτων». Στην συνέχεια μάλιστα υπήρξαν αρκετές εκδοχές ερμηνείας του κανονισμού για το αν μπορούσε να πάρει τον λόγο.

Η πολιτική ουσία του πράγματος όμως είναι πως ότι συνέβη, έγινε με την σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού. Αλλιώς θα ήταν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θα έκλεινε την συζήτηση. Πράγμα που σημαίνει πως ο Νίκος Δένδια έτυχε μιας ιδιαίτερης μεταχείρισης. Πράγμα που δείχνει και ένα ιδιαίτερο πολιτικό βάρος. Πράγμα που μάλλον έχει ενοχλήσει άλλα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου.

Πάντως ο υπουργός Άμυνας φρόντισε χθες με ανάρτησή του να υπενθυμίσει όσα είπε στην Βουλή. Ιδίως την ανάγκη ενισχυμένης συμμετοχής του κοινοβουλίου στον έλεγχο των εξοπλιστικών δαπανών. Πράγμα που και διάθεση διακομματικής συνεννόησης δείχνει και ένα διαφορετικό πνεύμα. Σίγουρα διαφορετικό από την πρωθυπουργική εξαγγελία περί ειδικού γραφείου του πρωθυπουργού για τον ίδιο ακριβώς έλεγχο…

Δεν θα είναι ήσυχα

Ήσυχα… δεν θα είναι στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Αριστεράς που συνεδριάζει το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο. Όπως αντίστοιχα δεν ήταν ήσυχα και στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε το προηγούμενο. Ο λόγος της «ανησυχίας» κοινός: Η προοπτική  συμπόρευσης των δύο χώρων.

Όπως ακούγεται αρκετές είναι οι προσεγγίσεις που θα «πέσουν στο τραπέζι». Κάποιοι  θα μιλήσουν για ένα είδος «μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης» της Νέας Αριστεράς με τους «πρώην» που θα περιλαμβάνει κοινή δράση αρχικά σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Κάποιοι άλλοι πάλι θα έχουν εντελώς διαφορετική προσέγγιση, ξεκαθαρίζοντας πως δεν μπορούν να συμπορευτούν με εκείνους που στήριξαν τον Κασσελάκη. Εννοώντας σαφώς την πλευρά Παππα- Πολλάκη που με την σειρά της κάνει ότι μπορεί με δημόσιες δηλώσεις για να προκαλέσει τέτοιου είδους αντιδράσεις.

Όπως καταλαβαίνει σχετικά εύκολα κανείς οι διαφορές δεν θα είναι εύκολο να γεφυρωθούν. Αν και στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή δεν αναμένονται «σχισματικές» καταστάσεις.

Εμφάνιση Μπακογιάννη με διεθνές αποτύπωμα

«Έκλεψε την παράσταση» την παράσταση όπως μαθαίνουμε στην Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών ο Κώστας Μπακογιάννης. Όχι μόνο γιατί μίλησε με λόγια κοφτά και σταράτα για την Τουρκία του Ερντογάν, αλλά κυρίως γιατί ήταν ο  πρωταγωνιστής πίσω από το ψήφισμα υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου το οποίο και «πέρασε»

Η πρωτοβουλία ήταν προσωπική, το κείμενο δικό του, και η παρέμβασή του στην Ολομέλεια δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνειών: «Η δημοκρατία δεν φυλακίζεται», είπε χαρακτηριστικά. Άλλωστε είναι γνωστό πως ανάμεσα στον Κώστα Μπακογιάννη και τον Εκρέμ Ιμάμογλου δεν τίθεται μόνον θέμα πολιτικής αλληλεγγύης. Όσοι ξέρουν μιλούν για «φιλία με κεφαλαία» όοπως και για «κοινή πορεία, δημόσιες δράσεις και γεφυροποιήσεις όταν άλλοι έκτιζαν τείχη»

«Ήταν σαν να μιλάει για τον αδερφό του», σχολίασε ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση των σχέσεων Αθήνας – Κωνσταντινούπολης. Λέγεται μάλιστα ότι κάποιοι στις Βρυξέλλες είδαν και οιωνούς ενός επόμενου πολιτικού του βήματος για τον Κώστα Μπακογιάννη.

Όχι πως θέλει να επιστρέψει άμεσα στο προσκήνιο – από ότι μαθαίνουμε – αλλά όταν προκαλείς την προσοχή των «ψυχρών» βορειοευρωπαίων, κάτι κάνεις καλά….

Δίκιο

Ένα «διαδικαστικό» δίκιο το είχε ο Παναγιώτης Δουδωνης, που βρέθηκε στην – όχι και τόσο ευχάριστη για οποιονδήποτε βουλευτή – θέση να ζητήσει την άρση της ασυλίας του μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση. Έστω κι αν ο μηνυτής ειναι ο επικεφαλής των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας, κάτι που σε έναν βαθμό ειναι… τιμητικό.

Βλέπετε ενώ συζητούνταν η υπόθεση του βρέθηκε εν μέσω… διασταυρούμενων πυρών ανάμεσα στην Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Άδωνι Γεωργιάδη για θέματα άσχετα που κράτησε τουλάχιστον ένα μισάωρο. Ένα σκηνικό που πολλάκις άλλωστε έχει καταγραφεί στην Βουλή. Μάλιστα σε κάποιο σημείο ενεπλάκη και ο Νίκος Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν το άφησε ασχολίαστο. Όπως ανέφερε «δεν είναι δυνατόν να έχουμε εδώ πέρα την ανάδειξη του ναρκισσισμού του καθενός. Και λέω το εξής. Είμαι το πρόσωπο το οποίο ζητά την άρση της ασυλίας του και μίλησα επτά λεπτά». Συνέχισε μάλιστα λέγοντας: «Είναι αδιανόητο. Δεν μπορεί η Βουλή να είναι το πεδίο της ανάδυσης των επιχειρημάτων προσωπικής προβολής του καθενός. Και αυτό απευθύνεται σε όλους»…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα