Τα γουρλωμένα μάτια στο Εκτελεστικό και οι νουθεσίες από τον Άδωνι

Τα δευτερόλεπτα του «σοκ» στην συνεδρίαση του Ε.Γ του ΣΥΡΙΖΑ , λίγο πρίν την δήλωση Τσίπρα και ο Άδωνις που δίνει συμβουλές στον …επόμενο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Στο Τιμπουκτού

Όπως φαίνεται για μέρες η ακόμη και για μήνες θα συζητείται η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι «γύρω» του κινήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων 11 χρόνων. Είτε ήταν πρωθυπουργός, είτε όχι.

Πάντως καλό θα ήταν να αποφεύγεται η …κατάχρηση των παρελθοντικών χρόνων στις αναφορές που γίνονται γι αυτόν. Όχι απλά είναι σε νεότατη ηλικία, για πολιτικός σίγουρα, αλλά επίσης δεν ανακοίνωσε ότι θα μεταναστεύσει στο Τιμπουκτού. Κάποιο ρόλο θα παίζει στα πολιτικά πράγματα, έστω κι αν δεν είναι αυτός του πολιτικού αρχηγού.

Εύκολο συμπέρασμα αν προσέξει κανείς τι γίνεται και στα άλλα κόμματα. Είτε το ΠΑΣΟΚ, είτε πολύ περισσότερο την Νέα Δημοκρατία. Μια φορά – αν ερμηνεύσει κανείς τις δηλώσεις του στο Ζάππειο – δεν φαίνεται διατεθειμένος να εμπλακεί ενεργά στην …διαδοχή του.

Γουρλωμένα μάτια

Η εικόνα που μεταφέρεται από την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, λίγο πριν ο Αλέξης Τσίπρας κάνει τις δηλώσεις του είναι …εντυπωσιακή. Περιγράφεται ένα πραγματικό «σόκ».

Μάτια γούρλωσαν, στόματα έμειναν ανοιχτά, πρόσωπα πάγωσαν. Τουλάχιστον για κάποια δευτερόλεπτα. Μετά ακούστηκαν πολλά και διάφορα …ταυτοχρόνως σε ένα έκδηλο πνεύμα ανησυχίας.

Ποιος ξέρει τι θα γίνονταν αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε φροντίσει η συνεδρίαση να είναι fast track. Δηλαδή να ενημερώσει για την ανακοίνωσή που θα ακολουθούσε και μετά να πάει να την δημοσιοποιήσει.

Ευλογημένη ώρα

Σε ανύποπτο χρόνο πάντως και σε τηλεοπτική εκπομπή o Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει την στιγμή που θα φύγει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «ευλογημένη ώρα». Αυτά φυσικά πριν το αποτέλεσμα των απανωτών εκλογών της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου.

Προφανώς αλλιώς είχε σχεδιάσει μια τέτοια εξέλιξη. Γι αυτό και στην χθεσινή του δήλωση ανέφερε πως «αυτή η απόφαση έχει και για μένα ένα στοιχείο οδύνης, πως θα είχε και για τον καθένα».

Αντιφατικό δεν είναι . Ανθρώπινο είναι και οι άνθρωποι ως γνωστόν είναι ούτως η άλλως μια …αντίφαση.

Καταστατικό

Ένα πράγμα είναι βέβαιο. Τις επόμενες ημέρες όσοι θα ασχοληθούν με τις πολιτικές εξελίξεις υποχρεωτικά θα εστιάσουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Αφού εκεί θα υπάρχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και οι πλέον εντυπωσιακές ειδήσεις.

Αυτό σημαίνει πως πρέπει από τώρα να εξοικειωθούν με το περίφημο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού με αυτό ως «μπούσουλα» θα γίνουν συνέδρια και ψηφοφορίες βάσεις. Ιδίως τώρα που δεν υπάρχει «κέντρο εξουσίας» και όλα θα πρέπει να πάνε «με το γράμμα του νόμου».

Αυτό δεν είναι εύκολο πράγμα από μόνο του. Πόσο μάλλον όταν το καταστατικό αυτό έχει ήδη αλλάξει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ την Άνοιξη του 2022.

Υποψηφιότητες

Η απάντηση στο πόσες υποψηφιότητες θα υπάρξουν για την θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι που σίγουρα θα απασχολήσει. Κι αποτελεί περίεργη …μεταβλητή.

Βλέπετε μπορεί να είναι από 4 ή 5 δηλαδή περισσότερες κι από τις συνιστώσεις. Δεν θα ήταν παράδοξο όμως να υπάρξει και μόνον μία. Όλα ανοιχτά σε μια συνθήκη που οι σκέψεις και οι προτάσεις πέφτουν βροχή όμως τα πάντα θα κριθούν από την σοβαρότητα όλων των πλευρών.

Νουθεσίες

Το διαβάσαμε και αυτό. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, να νουθετεί τον επόμενο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όποιος και αν είναι, πώς θα πρέπει να συμπεριφερθεί.

Όχι ότι δεν έχει δικαίωμα να σχολιάζει τα πολιτικά τεκταινόμενα ο νέος υπουργός Εργασίας. Αλλά η φράση «ο όποιος ή όποια διάδοχος του, να ξέρει ότι η τοξικότητα και οι ύβρεις δεν σε πάνε μακριά» σίγουρα …προβλήματίζει. Στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Όχι τίποτε άλλο μα θυμόμαστε τα ξεκινήματα του Άδωνι Γεωργιάδη. Ε, δεν τα χαρακτήριζε η νηφαλιότητα, η αποφυγή του έντονου και τοξικού λόγου και η ψυχραιμία. Πήγε αρκετά μακριά έκτοτε και ακόμη διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα