Τα καθυστερημένα “Πόθεν Έσχες” και το νέο κόμμα της Διαμαντοπούλου

Διαβάζεται σε 3'

Όταν η πρώην υπουργός βλέπει καινούργιους πολιτικούς σχηματισμούς κι εμείς θα μάθουμε για τα περιουσιακά στοιχεία της εξουσίας με delay 2,5 χρόνων

Πόθεν 3 έτη πίσω

Μέρα «Πόθεν Έσχες» η σημερινή αφού η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής (και ιδίως η …πολιτική διεύθυνσή της) δέησε να μας πληροφορήσει για μία ακόμη χρονιά για την περιουσιακή κατάσταση αυτών που ασκούν την εξουσία.

Μάλιστα φέτος έχουμε 8 αρχηγούς κομμάτων, εκ των οποίων οι 3 θα δουν για πρώτη φορά το «Πόθεν Έσχες» τους δημοσιοποιημένο. Αν μη τι άλλο ενδιαφέρον.

Φυσικά για μία ακόμη φορά με καθυστέρηση δύο χρόνων. Μια και οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης θα αφορούν τα όσα δηλώθηκαν το 2022 και βέβαια αφορούν την προηγούμενη χρονιά. Αυτά δυο μήνες πριν εκπνεύσει το 2023, άρα ουσιαστικά μιλάμε για 3 χρόνια πίσω.

Βλέπετε ο «εκσυγχρονισμός» και η «ψηφιοποίηση» είναι λέξεις που πολύ συχνά ακούγονται από τα χείλη των κυβερνητικών παραγόντων. Διαχρονικά. Πολύ δύσκολα όμως εφαρμόζονται στο συγκεκριμένο θέμα.

Αφήστε που και οι φετινές δηλώσεις θα αφορούν το «Έσχες». Γιατί το «Πόθεν» είναι – ως γνωστόν- μια άλλη θλιβερή ιστορία.

Αποφεύχθηκε

Για να μην έχετε πάντως αμφιβολίες για τις προθέσεις των κυβερνώντων αρχικά ήθελαν να δημοσιοποιήσουν τα «Πόθεν Έσχες» Παρασκευή μεσημέρι. Με ότι αυτό σημαίνει…

Δηλαδή δυσκολία των Μέσων Ενημέρωσης να καταγράψουν τα δεδομένα, τις εφημερίδες του Σαββατοκύριακου να έχουν πάει τυπογραφείο και το κυριότερο τους πολίτες σε καθεστώς ενός (ακόμη) ζεστού διήμερου.

Και δεν είναι η πρώτη χρονιά που επιχειρείται κάτι τέτοιο. Ευτυχώς αποφεύχθηκε…

Νέο κόμμα

Συνθήκες δημιουργίας νέου κόμματος διαπίστωσε όπως διαβάζουμε η Άννα Διαμαντοπούλου (πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που κινείται μεταξύ κέντρου και …Νέας Δημοκρατίας). Αυτά μιλώντας σε εκδήλωσε με αντικείμενο «Ασσυμετρίες και Εθνική Ατζέντα».

Όπως υποστήριξε «σήμερα υπάρχει ανάγκη για μια νέα πολιτική πρόταση. Τα φιλελεύθερα κόμματα διατηρούν ένα βασικό πλαίσιο και σ΄ ορισμένα θέματα προσεγγίζει τα θέλω της κοινωνίας αλλά απαιτείται να διαμορφωθεί ένα νέο κόμμα που θα έχει στοιχεία φιλελευθερισμού με σύγχρονη ατζέντα της νέας εποχής (Κλιματική αλλαγή, Δημογραφικό , Μεταναστευτικό)»

Αναφέρθηκε μάλιστα στην αντιπολίτευση σημειώνοντας πως «ο άλλος πόλος δεν θα είναι μια νέα καλύτερη ΝΔ αλλά μια νέα φωνή. Η σημερινή αντιπολίτευση αν δεν πιάσει αυτό το νόημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί. Το πολιτικό προσωπικό που απαιτείται επωάζεται αλλά δεν ξέρουμε ακόμη πώς και πότε θα εκφραστεί».

Σε ποιόν να απευθύνονταν άραγε; Στο πρώην κόμμα της η …παραπέρα;

Ενδιαφέρον

Μια ενδιαφέρουσα Ευρωπαϊκή Οδηγία ψηφίζεται τις επόμενες ημέρες στην Βουλή. Ίσως γι αυτό να μην έχει τύχει της ανάλογης προσοχής. Αφορά βλέπετε την δημοσιοποίηση φορολογικών στοιχείων πολυεθνικών εταιριών ανά κράτος.

Σύμφωνα με όσα μας πληροφόρησε ο εισηγητής της Ν.Δ Θόδωρος Καράογλου οι εταιρίες «πρέπει να υποβάλουν δημόσια δήλωση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος όταν τα ενοποιημένα έσοδα της τελευταίας κατά την ημερομηνία κλεισίματος του ισολογισμού της υπερβαίνουν για κάθε ένα από τα δύο τελευταία διαδοχικά οικονομικά έτη τα 750 εκατομμύρια ευρώ».

Μάλιστα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Νικητιάδης, παρατήρησε ότι η σχετική οδηγία «ήλθε πάρα πολύ καθυστερημένα, όχι με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά από  την Επιτροπή (σ.σ Κομμισιόν) . Είναι προφανές ότι η Επιτροπή καθυστέρησε να το φέρει διότι δέχθηκε απίστευτες πιέσεις από τις πολυεθνικές εταιρείες, που δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση και δεν βλέπουν με καλό μάτι την νομοθέτηση παρόμοιων νόμων, που, εκ των πραγμάτων, ανεβάζουν τη διαφάνεια και τις αναγκάζουν να δημοσιοποιούν στοιχεία, που είναι προφανές ότι δεν θα ήθελαν να είναι γνωστά».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα