Τα πηγαδάκια της καυτής τροπολογίας και τα 3 ονόματα του Χατζηδάκη

Διαβάζεται σε 3'

Ο λόγος που ο υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει συνεχώς συγκεκριμένα ονόματα μεγάλων εταιριών και οι ανησυχίες των βουλευτών της ΝΔ για την ρύθμιση με την οποία διαφωνεί ο Σαμαράς.

Πηγαδάκια

Προϋπολογισμός συζητούνταν χθες όλη μέρα στην Βουλή, όμως το θέμα δεν φάνηκε να απασχολεί κανένα από τα «πηγαδάκια» των «γαλάζιων» βουλευτών που στήνονταν και ξεστήνονταν στο καφενείο, το περιστύλιο και τους διαδρόμους. Άλλο τους έκαιγε.

Κι αυτό το «άλλο» ήταν φυσικά η τροπολογία για τις άδειες διαμονής μεταναστών. Αυτή που ο Αντώνης Σαμαράς έχει ζητήσει να αποσυρθεί. Προφανώς η σχετική ονομαστική  ψηφοφορία που θα γίνει (μάλλον) την Τρίτη με αυτά τα δεδομένα είναι πολύ πιο ζόρικη και περίπλοκη υπόθεση.

Ιδίως από την στιγμή που επισήμως δεν έχει τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας (επισήμως) από το Μέγαρο Μαξίμου και ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να επηρεάζει σημαντικό αριθμό βουλευτών. Ανάμεσά τους και μερικούς …υπουργοποιημένους.

Πάρτι

Εντωμεταξύ ακρο-δεξιό …παρτι είχαμε χθές στην Βουλή για την περίφημη τροπολογία. Κυριάκος Βελόπουλος (Ελληνική Λύση), Δημήτρης Νατσιός (ΝΙΚΗ) και βέβαια ο Στίγκας από τους «Σπαρτιάτες» εστίασαν σε αυτό το θέμα τις ομιλίες τους.

Με έμφαση βέβαια της κριτικής στην πτέρυγα εκείνη της Νέας Δημοκρατίας με την οποία έχουν την ίδια …πελατεία. Έτσι λοιπόν στο στόχαστρο βρέθηκαν κυρίως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης.

Μάλιστα ο Κυριάκος Βελόπουλος στην ομιλία του αναζήτησε στα υπουργικά έδρανα τον υπουργό Επικρατείας προκειμένου να του απευθύνει ερώτηση για το θέμα. Οπότε προέκυψε ο παρακάτω διάλογος που καταγράφθηκε στα πρακτικά.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ:Θα το ψηφίσεις αύριο το νομοσχέδιο;

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ναι.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ξαναπές το δυνατά.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ναι.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Από τον κ. Βορίδη, λοιπόν, έχουμε «ΝΑΙ» στο αυριανό νομοσχέδιο. Σιγά μη λέγαμε «Όχι» τώρα!

Τα κατάφερε

Και όμως το κατάφερε: Μπόρεσε να εμπλέξει τον προϋπολογισμό του 2024 με την (αντιδραστική) θέση για την …απαγόρευση των αμβλώσεων. Το κατόρθωμα ανήκει στον πρόεδρο της Νίκης Δημήτρη Νατσιό.

Μιλώντας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας την συνέδεσε με το δημογραφικό πρόβλημα επισημαίνοντας ότι πρέπει να δοθούν κονδύλια στήριξης για την δημιουργία οικογένειας. Έ, κάπου εκεί το «κόλλησε». Ζητώντας ««να δώσουμε στην ανεπιθύμητη εκγυμοσύνη την ευκαιρία της ζωής ακόμη και με επιδοτούμενη υιοθεσία».

Τρία ονόματα

Pfizer, Microsoft, Google. Αυτά τα τρία πασίγνωστα ονόματα πολυεθνικών εταιριών επαναλαμβάνει σχεδόν σε κάθε ομιλία του τις τελευταίες 5 ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Έτσι απαντάει στην κριτική που του γίνεται από την αντιπολίτευση για τις επενδύσεις που έρχονται στην Ελλάδα.

Το μόνο πρόβλημα είναι πως ο υπουργός Οικονομικών απαντά συνεχώς σε μία ερώτηση που …κανείς δεν διατυπώνει ενώ δε απαντά στην ερώτηση που πραγματικά γίνεται.

Πιο συγκεκριμένα η ερώτηση που θέτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά) είναι απλή και σχετίζεται με το αν οι επενδύσεις που γίνονται αλλάζουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Αν δηλαδή δεν αφορούν μόνον οικοδομές, χρηματιστηριακές επενδύσεις και τουρισμό. Δεν ρωτούν «ποιες εταιρίες έχουν κάνει επενδύσεις στην χώρα».

Ο Α.Τσίπρας

Στην αίθουσα της Βουλής κατά την διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού βρέθηκε χθες και ο Αλέξης Τσίπρας. Προκειμένου να μετέχει στην ονομαστική ψηφοφορία και να τον καταψηφίσει.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάθισε στο τέταρτο κατά σειρά των εδράνων του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στην αντιπρόεδρο της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη αλλά και τον βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Συμεών Κεδίκογλου.

Όπως αντιλαμβάνονταν μάλιστα κανείς από το ύφος του αντιμετώπισε μάλλον σκωπτικά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και ιδίως τις θριαμβολογικές αναφορές του για την πορεία της οικονομίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα