Τα τζάκια της Ν.Δ και μια επιτροπή της Βουλής με…νάρκες
Διαβάζεται σε 3'Πριν φτάσει στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θα ζοριστεί και στην επιτροπή της Βουλής, ενώ η παραίτηση Βαρβιτσιώτη δημιουργεί σκέψεις για τις γνωστές οικογένειες της Νέας Δημοκρατίας
- 26 Ιανουαρίου 2024 07:05
Οδύσσεια
Η κοινοβουλευτική Οδύσσεια του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια θα ξεκινήσει στο τέλος του μήνα και τα προβλήματα έχουν ήδη αρχίσει να …εμφανίζονται. Εκτός από το ότι την ευθύνη του δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής κανένα συγκεκριμένο υπουργείο είναι και το θέμα της επιτροπής που θα το επεξεργαστεί.
Όπως φαίνεται θα πάει στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Εκεί όπου η Νέα Δημοκρατία έχει μεν πλειοψηφία (όπως σε όλες τις επιτροπές) δίχως όμως κανείς να γνωρίζει αν η πλειοψηφία αυτή ισχύει για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Βέβαια στις επιτροπές της Βουλής δεν γίνονται ονομαστικές ψηφοφορίες. Όμως σύμφωνα με τον κανονισμό πρέπει να δώσουν μία θετική εισήγηση ώστε ένα νομοσχέδιο να έρθει στην ολομέλεια.
Έτσι ενδεικτικά σας λέμε πως σε αυτή την επιτροπή συμμετέχουν: Ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Αθανάσιος Δαβάκης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, η Αννα Καραμανλή, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Γιάννης Οικονόμου κι ο Κώστας Καραγκούνης. Και ουδείς από αυτούς λογικά δεν θα τοποθετηθεί θετικά. Το πόσοι ακόμη θα το μάθουμε.
Τζάκια
Η απόφαση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να παραιτηθεί από βουλευτής δεν είναι μια απλή ιστορία. Όχι τόσο για τον ίδιο τον πρώην υπουργό που έκανε την επιλογή του, μα για το γεγονός πως αποχωρεί από το προσκήνιο ένα «τζάκι» της Νέας Δημοκρατιας.
Κι αν αυτό το συνδυάσει κανείς τα όσα έχουν συμβεί τελευταία στο κόμμα και ευρύτερα στην παράταξη η εικόνα γίνεται περίεργη. Βλέπετε δεν είναι η μόνη πολιτική οικογένεια που έχει παραγκωνιστεί. Για να είμαστε ακριβείς όλες είναι παραγκωνισμένες και μάλιστα ορισμένες από αυτές με εμφατικό τρόπο.
Μπορεί για την ώρα να «μην κουνιέται» φύλο στην Ν.Δ εξαιτίας του «41%» και της ευρύτερης εικόνας κυριαρχίας του Κυριάκου Μητοστάκη. Όμως σε αυτά τα θέμα «πίσω έχει η αχλαδα την ουρά». Κι έχει αποδείχθεί αρκετές φορές στο παρελθόν στον συγκεκριμένα πολιτικό χώρο.
Άντε πάλι
Μια ακόμη …αναγγελία για όργανα του ΣΥΡΙΖΑ που «θα» δημιουργήσουν πολιτικές προτάσεις ακούσαμε χθες από τον Στέφανο Κασσελάκη. Αυτή την φορά ο λόγος για τα 29 think tanks που δρομολογεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα (ξανα)ακούσαμε πως έχουν κατατεθεί 3000 αιτήσεις.
Επειδή όμως αυτή η ιστορία «σέρνεται» εδώ και κανένα δίμηνο μάλλον εύλογα υποψιάζεται κανείς πως στο τέλος θα θυμίζει …Σπέτσες. Πολύ μιντιακή φασαρία, πολύ κουτσουμπολίο, πολύ συζήτηση για τα διαδικαστικα. Και στο δια ταύτα τίποτε.
Από την άλλη ίσως είναι καλύτερα έτσι. Γιατί κάθε φορά που η σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να παρουσιάσει κάτι «καινούργιο» τα πράγματα μάλλον γίνανε χειρότερα. Θυμηθείτε την «κοινωνική θητεία», τα «stock options» και αρκετά άλλα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να πάρει πίσω «τρέχοντας».
Ασυμβατότητες
Ενδιαφέρουσα η δήλωση του περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλία. Εστίασε στην οικονομία και τον αποφασιστικό ρόλο που θα παίξει στην ανάπτυξη ο μεγαλύτερος νομός της χώρας.
Όπως είπε: «Με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ για την πολιτική της Συνοχής, η Ελλάδα με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2%, θα επανέλθει σε επίπεδα προ κρίσης σε 15 έτη, ενώ με ρυθμό ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής κατά 3% κατά έτος, η περίοδος επαναφοράς μειώνεται στα μισά»
Αισιόδοξο ακούγεται. Μόνο που υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα ασυμβατότητας με τις υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως έχει πει ο μέσος μισθός θα είναι 1500 έως το τέλος της 4ετίας και το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2009. Ο περιφερειάρχης του πάλι μας λέει πως για κάτι τέτοιο θα χρειαστούν τουλάχιστον 7 με 8 χρόνια.