Τα ζόρια του Άδωνι με τις Πρέσπες και του Σκυλακάκη με… τους δικούς του
Πέρασε καιρός αλλά ακόμη τσαντίζει τον υπουργό Ανάπτυξης κάθε αναφορά στην κωλοτούμπα με τις Πρέσπες. Ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να μας πεί ότι έχουμε μικρότερη ακρίβεια από την Λετονία και ο υφυπουργός Οικονομικών πιέζεται από τους βουλευτές της Ν.Δ για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
- 13 Οκτωβρίου 2022 06:05
Να ναι καλά η Λετονία και η Λιθουανία
Το γιατί επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απαντήσει αύριο στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την ακρίβεια, ειναι άγνωστο. Έχει αποφύγει άλλωστε τόσες φορές κοινοβουλευτικές συζητήσεις που μία ακόμη δεν θα αποτελούσε …παρέκλιση. Ίσως στο Μαξίμου να σκέφθηκαν πως αυτή την συζήτηση δεν θα την αποφύγουν. Μια και οι ανατιμήσεις θα απασχολούν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
Δεν είναι γνωστό επίσης το ποιά τακτική θα επιλέξει ο πρωθυπουργός για να κερδίσει (εάν μπορεί) τις εντυπώσεις. Αυτοί που ξέρουν λένε ότι είναι σίγουρο: Πως από την ομιλια του πρωθυπουργού δεν θα λείπουν δύο …χώρες της Βαλτικής: Η Λετονία και η Λιθουανία. Βλέπετε έχουν το υφηλότερο ποσοστό πληθωρισμού και ανατιμήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού ξεπερνά το 20%. Ένα εντυπωσιακό παράδειγμα για να υπηρετήσει το αφήγημα που λέει πως “σε ολη την Ευρώπη υπάρχουν ανατιμήσεις αλλά στην Ελλάδα ειναι μικρότερες”.
“Τόσο όσο” στον ΣΥΡΙΖΑ
Το ότι ο Κ.Μητσοτάκης θα έρθει στην Βουλή πάντως, αλλάζει κάπως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα ξεκινούσε την Παρασκευή θα αρχίσει τελικά το Σάββατο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή. Ελαφρώς αγχωμένα μάλιστα αφού πάνω από τα μισα μέλη της προέρχονται από την περιφέρεια και την Κυριακή το μεσημέρι θα τρέχουν να προλάβουν “αεροπλάνα και βαπόρια”.
Μια φορά όσοι αναζητήσουν “εσωκομματικές κόντρες” στις εν λόγω διαδικασίες θα δυσκολευτούν να τις βρούν. ‘Οχι γιατί οι διαφωνίες που καταγράφθηκαν στο τελευταίο συνέδριο δεν συνεχίζουν να υπάρχουν ή γιατί δεν θα εκφραστούν επιφυλάξεις, εναλλακτικές προσεγγίσεις και διαφορετικές πλατφόρμες. Όμως όλες οι πλευρές επιδεικνύουν τους τελευταίους μήνες πίστση το … “τόσο-όσο”. Στην συζήτηση με διαφορετικές απόψεις που όμως δεν “ξεφεύγει”. Όλες οι ενδειξεις δείχνουν πως θα συνεχίσουν να το κάνουν.
Ελέω ΣτΕ παραμένει δημόσιο, το νερό της Αθήνας
Διατηρεί τη συντήρηση και λειτουργία του Εξωτερικού Υδροδοτικού Δικτύου της πρωτεύουσας η ΕΥΔΑΠ για την προσεχή τριετία μετά την απόφαση του ΣτΕ να ακυρώσει το σχετικό διαγωνισμό, ο οποίος είχε σχεδιαστεί με το μοντέλο Σύμπραξης Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Παράλληλα, η απόφαση ακύρωσης ανοίγει το ενδεχόμενο η εταιρεία- που έχει δεδομένη τεχνογνωσία για το έργο- να συνεχίσει να συντηρεί το ΕΥΣ, το οποίο όπως έκρινε το ΣτΕ είναι «αδιαίρετο και συνεχές με τις υπόλοιπες υποδομές παροχής ύδρευσης».
Να σας πούμε ότι το ΕΥΣ ανήκει στην ΕΥΔΑΠ Παγίων που ελέγχεται κατά 100% από το δημόσιο, ενώ εξετάζοντας τη σκοπιμότητα και τους όρους του διαγωνισμού το ΣτΕ έκρινε ότι αντίκειται σε υφιστάμενους νόμους, και δεν πέρασε καν στην Ολομέλεια του το θέμα για να κρίνει τη συνταγματικότητα του.
Με την παραπάνω απόφαση διατηρείται βεβαίως η εκκρεμότητα του ποιος θα συντηρεί και θα λειτουργεί το σύστημα τα επόμενα χρόνια (ο διαγωνισμός προέβλεπε 20ετή παραχώρηση), αλλά ευνοεί τους εργαζομένους της ΕΥΔΑΠ που προσέφυγαν κατά του διαγωνισμού.
Επιπλέον, έχει παράπλευρο όφελος για την ΕΥΔΑΠ, η οποία αν και επιθυμούσε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό καταθέτοντας προσφορά, τελικώς εξαιρέθηκε γιατί δεν της το επέτρεπε ο ιδρυτικός της νόμος (ο οποίος συντάχθηκε πολύ πριν τη νομοθεσία για τα ΣΔΙΤ).
Στη β’ φάση του εν λόγω διαγωνισμού με αναθέτουσα αρχή του ΥΠΟΜΕ προχώρησαν οι κοινοπραξίες ΤΕΡΝΑ – Ιντρακάτ και ‘Ακτωρ – Ηλέκτωρ. Πάντως έως ότου παρθούν αποφάσεις και μέχρι να «μπει το νερό στ’αυλάκι» η ΕΥΔΑΠ θα εισπράττει για τη συντήρηση και λειτουργία του ΕΥΣ 25 εκατ. ευρώ ετησίως.
Την “έπεσαν” στον Σκυλακάκη
Ο Θόδωρος Σκυλακάκης πρέπει να είναι από τους λίγους υπουργούς που νοιώθει περισσότερο πιεσμένος από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, παρά από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Ταμείο Ανάκαμψης είναι αυτό, δισεκατομμύρια έχει κι αυτός ειναι ο βασικός διαχειριστής του (μέσω επιτροπής που συμμετέχει κι ο πρωθυπουργός). Έτσι λοιπόν όταν εμφανίστηκε χθές στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για να ενημερώσει σχετικά, τον κοντράρησαν ο Α.Χαριτσής του ΣΥΡΙΖΑ κι ο Κ.Σκανδαλίδης του ΠΑΣΟΚ, όμως πρωτίστως “έπεσαν πάνω του” οι δικοί του.
Ο Μπαμπης Παπαδημητρίου εξέφρασε απορία για την …ταχύτητα διαμοιρασμού των κονδυλίων. Όπως είπε “δεν αντιλαμβάνομαι το πότε θα μπουν αυτά τα χρήματα. Είπατε για 4 χρόνια, οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι καθυστερούν πολύ οι διαδικασίες. Μετά το Υπουργείο, στην Περιφέρεια ή όπου αλλού”. Ο Βασίλης Υψηλάντης για το πόσα χρήματα θα πάνε σε κάθε περιφέρεία (πρωτίστως υποθέτουμε στην δική του, το Νοτιο Αιγαίο) μάλιστα ζήτησε “εάν μπορούμε να έχουμε κάποιους δείκτες και κάποια ποσοστά συμμετοχής κάθε ελληνικής περιφέρειας στην πρόοδο αυτού του προγράμματος”. Όσο για τον Γιώργο Καρασμάνη που προέρχεται από τον αγροτικό νομο της Πέλλας τόνισε ότι “πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα αυτό της συμμετοχής των μεμονωμένων παραγωγών στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των 166 εκατομμυρίων”.
Είναι φανερό πως το Ταμείο Ανάκαμψής μόνον …αναπτυξιακό εργαλείο δεν είναι. Ταμείο για να βγείς βουλευτής και να κερδίσεις εκλογές ίσως.
Ακόμη ζορίζεται με τις Πρέσπες ο Άδωνις
Έχουν περάσει 2,5 και πλέον χρόνια από το 2019 και ο Άδωνις Γεωργιάδης ακόμη συγχύζεται με τις Πρέσπες. Κι από ότι φαίνεται το έχουν πάρει χαμπάρι και οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Έτσι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης, χθες στην Βουλή, τον ταλαιπώρησε επαρκώς θυμίζοντας το τι έλεγε και το τι έκανε η Ν.Δ με την συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία.
Ο υπουργός Ανάπτυξης του ζήτησε να ανακαλέσει και επέμεινε πως “μας δεσμεύσατε σε μία διεθνή Συμφωνία που δεν μας αρέσει. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι δεν έχουμε απολύτως καμία δυνατότητα να αμφισβητήσουμε τη διεθνή αυτή Συμφωνία γιατί το κράτος έχει συνέχεια, χωρίς σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα και τη Μακεδονία και μας κουνάτε το δάχτυλο γιατί καταφέρατε να μας δεσμεύσετε σε αυτή την κακή Συμφωνία”.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν πτοήθηκε. Του θύμισε τα θερμά λόγια που έχει κατά καιρούς πεί ο Νίκος Δένδιας για την συμφωνία και παρατήρησε ότι “ο κ. Υπουργός είναι κουρασμένος από την προσπάθεια που καταβάλλει για να συμβάλει στην ένταξη της χώρας της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.