Το άγαρμπο “πέσιμο” στο ΠΑΣΟΚ και η NASA στην Κόρινθο

Συντονισμένη επίθεση από την πλευρά της Ν.Δ με αφορμή τα ψηφοδέλτιά του "βλέπει" το ΠΑΣΟΚ, ενώ στην Κόρινθο ξεκινά η (προεκλογική) εξερεύνηση του διαστήματος

Υποψήφιοι που …δεν ήταν υποψήφιοι

Με σκωπτικό τρόπο φαίνεται να αντιμετωπίζουν στην Χαριλάου Τρικούπη τις «ηχηρές αποχωρήσεις» υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ που… δεν επρόκειτο να ήταν υποψήφιοι!

Αφορμή αποτέλεσε η έφεση συγκεκριμένων φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ να προβάλλουν την δήλωση που έκανε ο υποψήφιος στο παρελθόν με το ΠΑΣΟΚ, στην Α’ Πειραιά, Λευτέρης Χρυσοφάκης, λέγοντας ότι δεν θα κατέβει στις εκλογές φέτος, ενώ ήδη η υποψηφιότητα του είχε απορριφθεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης Υποψηφίων. Ως εκ τούτου δεν υπήρχε καν ενδεχόμενο να περιλαμβάνεται στα ψηφοδέλτια.

Πάντως με αφορμή αυτό στο ΠΑΣΟΚ διαπιστώνουν ένα γενικευμένο «πέσιμο» από την πλευρά της Νέας Δημοκρατία, κι αυτά ενώ θεωρητικά βρισκόμαστε στην αρχή της προεκλογικής περιόδου. Γεγονός που στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν προφανώς πως σχετίζεται με την διεισδυτικότητα του κόμματος στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. Το αφήγημα που βλέπουν να στήνεται, είναι πως το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται «σε αποδρομή» και χάνει συνεχώς στελέχη.

Τα ψηφοδέλτια

Όσον αφορά τα ψηφοδέλτια πάντως, στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι σύντομα θα διαψευσθούν όσοι θέλουν να μιλούν για δυσκολία στην συγκρότησή τους. Τονίζουν μάλιστα ότι από το ΠΑΣΟΚ «απαιτείται» να έχει από τώρα τα ψηφοδέλτια έτοιμα ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα, ιδίως η Ν.Δ κι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται ακόμη σε καθεστώς προετοιμασίας. Γεγονός αντικειμενικό αφού η απογραφή άλλαξε τα δεδομένα στις έδρες και τις μονοεδρικές περιφέρειες.

Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ κομβικό ζήτημα είναι το πώς θα αναδιατάξει αρχικά τους 22 βουλευτές που διαθέτει αφού κάποιων εξ αυτών ο νομός εκλογής έχει γίνει μονοεδρική. Επίσης διαμορφώνονται νέα δεδομένα στις μεγάλες περιφέρειες του κέντρου που θα έχουν επιπλέον έδρες.

Παραίτηση η αποπομπή; Να ξέρουμε

Η παραίτηση του Θέμη Χειμάρα προέκυψε για τους γνωστούς λόγους. Μάλιστα έβγαλε από τον κόπο τον ΣΥΡΙΖΑ να αρχίσει να θέτει θέματα στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, που πιθανότατα θα έκαναν αυτή την υπόθεση να τραβήξει σε μάκρος και μάλλον να έχει την ίδια κατάληξη.

Όμως εγείρει ένα θέμα που χαρακτηρίζει την Νέα Δημοκρατία: Το να μπερδεύει την έννοια της «παραίτησης» με αυτή της «αποπομπής». Διότι ενώ ο Θ.Χειμάρας τυπικά παραιτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε να εννοηθεί πως τα όσα έγιναν είναι δείγμα της αντίδρασης της Ν.Δ απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Μια ερμηνεία που συνιστά όμως αποπομπή και όχι παραίτηση.

Το καταγράφουμε γιατί δεν είναι η πρώτη (και ούτε η πιο σημαντική) φορά. Η ίδια θολούρα ισχύει και με τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη. Ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί αν παραιτήθηκε για να μην δυσκολέψει την παράταξη όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, η αν διώχθηκε όπως έχει υποστηρίξει η κυβέρνηση.

Τι NASA τι Κρυονέρι

Η αλήθεια είναι πως ακούγεται εντυπωσιακό: «Στον μεγαλύτερο διαστημικό κόμβο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη εξελίσσεται το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, στην Κορινθία». Το απόσπασμα είναι από την ανακοίνωση του υφυπουργού Ανάπτυξης Χρίστου Δήμα, που αναφέρεται στις διόλου ευκαταφρόνητες ενισχύσεις του αστεροσκοπείου του νομού όπου εκλέγεται. Όπως μας λέει το υπουργείο του θα παράσχει κονδύλια 10,8 εκατομμυρίων Ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ θα προστεθούν και 4,3 εκατομμύρια από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Δηλαδή μιλάμε για πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν ξέρουμε αν το Αστεροσκοπείο της Κορίνθου θα συμβάλλει στην εξερεύνηση του διαστήματος, είναι βέβαιο όμως ότι θα συμβάλλει στην επανεκλογή του Χρίστου Δήμα που «βγαίνει» στην Κόρινθο από το 2012. Επίσης αυτή η κίνηση «δίνει μαθήματα» στους υπόλοιπους βουλευτές της Ν.Δ για το πώς γίνονται σωστά οι προεκλογικές προετοιμασίες. Βέβαια δεν είναι όλοι οι υποψήφιοι υφυπουργοί, ούτε γόνοι μεγαλοστελεχών του κόμματος.

Ηχογραφημένο

Η αλήθεια είναι πως πολύ θα θέλαμε να έχουμε το ηχογραφημένο ντοκουμέντο από τις περίφημες συναντήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων για το «καλάθι του νοικοκυριού». Γιατί όπως πληροφορούμαστε αυτές οι επαφές μαγνητοφωνούνται για να μην υπάρξει πρόβλημα με την τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού.

Υποθέτουμε ότι και εκεί θα πέφτουν «μπινελίκια» όπως στις συναντήσεις του Χρήστου Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες. Ιδίως από την στιγμή που όπως μαθαίνουμε οι βιομήχανοι του χώρου έχουν συνηθίσει να …παίρνουν από την κυβέρνηση της Ν.Δ τα τελευταία χρόνια. Όχι να της «δίνουν» προκειμένου να «βγάλει τη προεκλογική περίοδο». Όπως τους μάθει κανείς.

Πόσο πιο πολύ;

Πόσο πιο ευθέως να το πει ο Γιάννης Οικονόμου για την ΑΔΑΕ που αποφάσισε να ελέγξει τις τηλεφωνικές εταιρίες για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ; «Οι Ανεξάρτητες Αρχές, σεβόμενες το Σύνταγμα, πρέπει να λειτουργούν εντός αυτού του ρόλου, ούτε να τον υπερβαίνουν ούτε να γίνονται τιμητές του Συντάγματος». Να υποθέσουμε πως αντίστοιχο επιχείρημα, αλλιώς διατυπωμένο ίσως, να δούμε συντόμως και σε γνωμοδότηση κορυφαίου δικαστικού λειτουργού;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα