Το ύψος της Κεραμέως και οι επιδοτήσεις της ΕΥΠ
Όταν η υπουργός Παιδείας δέχεται καταιγιστικές ερωτήσεις για το "πόσο ψηλή είναι" και περίεργα πράγματα γίνονται στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών
- 16 Νοεμβρίου 2022 06:41
Πάντα μπορεί να γίνει χειρότερο
Μεταξύ διαβούλευσης και Βουλής πολλά μπορούν να συμβούν. Αυτά για όσους θεωρούν προβληματικό (και δεν είναι λίγοι) το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις που ανάρτησε για δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση. Τα πράγματα – βλέπετε- ποτέ δεν είναι τόσο άσχημα ώστε να μην μπορούν να γίνουν χειρότερα.
Έτσι πληροφοριακά θυμίζουμε ότι ένα νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη για την περιβαλλοντική αδειοδότηση επιχειρήσεων ξεκίνησε στην διαδικασία της διαβούλευσης με 50-60 άρθρα και τελικά κατέληξε να φτάσει στην Βουλή με πάνω από 300, που δεν τα έλεγες και «κοινής αποδοχής».
Εξυπακούεται πάντως ότι για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται με ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες η δημόσια τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ήδη άλλοι συνταγματολόγοι από τον χώρο του κέντρου έχουν τοποθετηθεί και μάλιστα ιδιαίτερα αρνητικά.
Οι κουτόφραγκοι
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που έχει το συγκεκριμένο νομοθέτημα είναι πως αποτελεί απόδειξη του ότι η επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έφαγε … μεγάλο δούλεμα όταν ήρθε στην Ελλάδα. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης φαίνεται να τους «έταξε» ότι να επανορθώσει την νομοθετική ρύθμιση που είχε καταργήσει η Ν.Δ ώστε να ενημερώνονται οι παρακολουθούμενοι για το τι τους συνέβη.
Προφανώς δεν τους είπε ότι αυτό θα γίνεται …μετά από 3 χρόνια – όπως προβλέπει ο προτεινόμενος νόμος-. Ούτε πως δεν θα υπάρχει αναδρομικότητα της διάταξης. Μόνο που ίσως οι «κουτόφραγκοι» να μην αποδειχθούν τόσο «κουτοί».
Αιχμηρός
Αιχμηρός ήταν ο Γιάννης Ραγκούσης του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο σε ανάρτησή του στα social media. «Η νομοθετική πρωτοβουλία Μητσοτάκη κατά των υποκλοπών» γράφει «είναι σαν να λέγαμε,νομοθετική πρωτοβουλία Πάτση κατά των κόκκινων δανείων ή νομοθετική πρωτοβουλία Λιγνάδη κατά των βιασμών…». Τι να του πεις; Ότι έχει άδικο;
Ένα άρθρο
Ένα άρθρο του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2019 και ήταν το πρώτο της (νέας τότε) κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ήρθε στην μνήμη κάποιων από αυτούς που ασχολούνται με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ιδίως αυτών που εστιάζουν στις νομικές πτυχές της υπόθεσης.
Πρόκειται για το άρθρο 15 και συγκεκριμένα την παράγραφο 3. Αυτή αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός που καλείται να καταθέσει ως μάρτυρας στην προδικασία ή την κύρια διαδικασία οποιασδήποτε δίκης για θέματα που αφορούν την κυβερνητική πολιτική ιδίως την ασφάλεια του κράτους ή την εξωτερική πολιτική της χώρας οφείλει να ζητήσει προηγουμένως την άδεια του πρωθυπουργού. Η μη παροχή της άδειας απαλλάσσει το μέλος της κυβέρνησης ή τον υφυπουργό από την υποχρέωση να καταθέσει ως μάρτυρας. Ο πρωθυπουργός μπορεί να αρνηθεί να καταθέσει ως μάρτυρας στις περιπτώσεις της παρούσας παραγράφου».
Το αφήνουμε εδώ για την ώρα και …βλέπουμε.
Ζόρικες ερωτήσεις για την Κεραμέως
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κατηγορηθεί πολλάκις από την αντιπολίτευση ότι απολαμβάνει «συνεντεύξεις – ζάχαρη» που οι ερωτήσεις όταν δεν αφορούν τις προσωπικές του συνήθειες είναι … «πάσες». Όσοι τα λένε αυτά μάλλον δεν έχουν προσέξει τις διαδικτυακές συνεντεύξεις της Νίκης Κεραμέως. Το πάει σε άλλο επίπεδο το πράγμα.
Στην τελευταία που αλιεύσαμε από το διαδίκτυο η υπουργός Παιδείας δέχεται εξαιρετικά δύσκολες ερωτήσεις από «το κοινό» . Για παράδειγμα «πως γίνεται και ήρθαν τόσα ξένα πανεπιστήμια στην χώρα μας;».
Όμως το πράγμα απογειώνεται όταν τα ερωτήματα «ανεβαίνουν level» και είναι του είδους «ποιο είναι το αγαπημένο σας σπόρ;» ή ακόμη καλύτερα: «Από κοντά είστε πολύ πιο ψηλή από ότι νόμιζα. Τι ύψος έχετε;».
Με την Νίκη Κεραμέως να απαντάει: «Η αλήθεια είναι πως μου το λένε αυτό. Είμαι 1.80».
Ένας δημοσιογράφος χρειάζεται
Όλα τα είχε η ΕΥΠ ένας …δημοσιογράφος (οι περισσότεροι ) της έλειπε. Όπως διαβάζουμε πάντως δημιουργείται στην υπηρεσία πληροφοριών της χώρας «Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας, με αρμοδιότητα για την προβολή του έργου της υπηρεσίας και για την ενημέρωση της κοινωνίας για τις δράσεις της και για τυχόν κινδύνους για την εθνική ασφάλεια».
Αν έχετε κάποια καλή ιδέα μας το λέτε….
Το Ταμείο Ανάκαμψης και η ΕΥΠ
Δεν υπάρχει δυσαρέσκεια σε κύκλους των Βρυξελλών για εκταμιεύσεις για έργα της ΕΥΠ για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό αναφέρουν πηγές του Υπ. Οικονομικών που παράλληλα σημειώνουν ότι ούτε και εκταμίευση υπάρχει.
Πάντως από το καλοκαίρι ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή του στη Βουλή έχει σημειώσει ότι η δράση “στρατηγική και πολιτικές κυβερνοασφάλειας στο Δημόσιο Τομέα και δημιουργία Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας” έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Επίσης γνωστοποίησαν πως «φορέας υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου είναι το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) της ΕΥΠ» που είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τελευταία…
Black Friday και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου
«Επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022, σε ολόκληρη την Επικράτεια, από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00. Η ημερομηνία της προαιρετικής λειτουργίας μπορεί να μετατεθεί με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων».
Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/882 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης».
Η τροπολογία αφορά στην μετάθεση της λειτουργίας των καταστημάτων, τα οποία δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν, βάσει του άρθρου 19 του ν. 4989/2022 την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, λόγω του καιρού. “Των φρονίμων τα παιδιά” βέβαια προέβλεψαν στη ρύθμιση και σχετική δυνατότητα για την μετάθεση της ως άνω ημερομηνίας, σε περίπτωση που ανακύψει σοβαρός λόγος. Παράταση λοιπόν της “Μαύρης Παρασκευής” και το Σαββατοκύριακο λοιπόν. Φτάνει να έχει μείνει χρήμα στις τσέπες των καταναλωτών. Άλλωστε τέλη του μήνα είναι…