Το “ουδέν σχόλιο” του Μαξίμου και το μυστικό του εκλογικού νόμου

Διαβάζεται σε 3'

Όταν κάποια σενάρια για αλλαγή του παιχνιδιού των εκλογών δεν έχουν νόημα και η υποτιθέμενη ψυχραιμία του επιτελείου της ΝΔ.

Δεν σχολιάζουμε

Tο «δεν σχολιάζουμε τοποθετήσεις πρώην πρωθυπουργών» παραμένει η επίσημη στάση της Νέας Δημοκρατίας για τα όσα είπαν Καραμανλής και Σαμαράς στην χθεσινή εκδήλωση που παραβρέθηκαν.

Σε περίπτωση βέβαια που δεν το έχουν παρατηρήσει το Μέγαρο Μαξίμου τις …σχολιάζει όλη η χώρα. Από τα πολιτικά κόμματα μέχρι τα καφενεία. Πράγμα που σημαίνει ότι τις «σχολιάζουν» και οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας. Κι ένα μεγάλο μέρος αυτών τις σχολιάζει θετικά

Στη πραγματικότητα το ερώτημα που προκύπτει δεν είναι αν η επίσημη Ν.Δ θέλει να απαντήσει στα όσα ειπώθηκαν. Αλλά αν …μπορεί να το κάνει δίχως ο ευρύτερος χώρος να γίνει «μπάχαλο». Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική…

Η Ντόρα

Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν περιλαμβάνεται στην … «επίσημη Νέα Δημοκρατία». Αφού σχολίασε. Κι ας είναι αδελφή του πρωθυπουργού και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, αν και πρέπει να παραδεχθούμε ότι κανένα από τα δύο δεν αποτελεί κυβερνητικό αξίωμα.

Η ίδια επέλεξε να αναφερθεί μόνον στον Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο – ως γνωστόν- βρίσκεται σε προσωπική κόντρα τα τελευταία 10 χρόνια τουλάχιστον, αν όχι τα τελευταία 30 χρόνια. Από την περίοδο 1990-1993 που ο τότε υπουργός Εξωτερικών «έριξε» την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Δήλωσε μεταξύ άλλων πώς όσα λέει ο Αντώνης Σαμαράς «δεν τα ακούω» (αυτό θα το πιστέψουμε) και πώς εκφράζει πικρία γιατί «δεν τον παίζουνε». Επ’ αυτού θα εκφράσουμε κάποιες αμφιβολίες.

Γιατί θυμόμαστε κάτι συναντήσεις προεκλογικές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην Καλαμάτα με μεζέδες και τσίπουρα συγκεκριμένα.

Το μυστικό

Για …αλλαγή του εκλογικού νόμου μιλούν – όπως διαβάζουμε – δημοσιεύματα. Με σενάρια στα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να «καλύψει» το ενδεχόμενο να κερδίσει εκλογές στο μέλλον συμμαχώντας με κάποιο κόμμα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας.

Τίποτε δεν είναι απίθανο σε αυτή την χώρα. Από την άλλη όμως μια προσεκτική ανάγνωση του ισχύοντος εκλογικού νόμου δείχνει ότι αν δεν μεταβληθούν δραματικά οι πολιτικοί συσχετισμοί, τίποτε δεν εμποδίζει την Νέα Δημοκρατία να κάνει πράξη μια τέτοια εκδοχή.

Βλέπετε ό νόμος «ενισχύει» την εκδοχή της σύμπραξης ενός μεγάλου κόμματος με ένα πολύ μικρότερο, αφού «δίνει» σε αυτή την περίπτωση το περίφημο «μπόνους» των 50 εδρών. Αντίθετα αποτρέπει την εκλογική συμμαχία δύο κομμάτων που έχουν πάνω – κάτω τα ίδια ποσοστά με διαφορά 2 ή 3 μονάδων.

Πολύτιμοι

Τελικά οι «αποστάτες» και οι «κλέφτες εδρών» αποδεικνύονται … «πολύτιμοι» για τον Στέφανο Κασσελάκη. Από ότι φαίνεται η άθροιση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ με αυτό της Νέας Αριστεράς είναι ο μόνος τρόπος που βρήκε να παρουσιάσει ως «καλό» το αποτέλεσμα που πέτυχε στις ευρωεκλογές.

Όπως δήλωσε χθες στον ALPHA «δεν θεωρώ ότι αποτύχαμε στο εκλογικό μας στόχο». Τονίζοντας πως «παραλάβαμε ένα κόμμα στο 17% που πήγε στο 14,9% αν προσθέσεις και την διάσπαση το ποσοστό είναι ίδιο».

Σωστό το αποτέλεσμα της πρόσθεσης, με μία …μικρή διαφορά. Πώς αυτοί στους οποίους αναφέρεται ψήφισαν άλλο κόμμα και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ!

Υποθέτουμε πως με το σκεπτικό αυτό και ο Μητσοτάκη θα μπορούσε να πει πως δεν πήρε 28% αλλά ….38%. Προσθέτοντας όσους ψήφισαν π.χ Βελόπουλο, Νατσιό η Λοβέρδο. Ισχυριζόμενος πως όλοι από τον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς προέρχονται

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα