Το “παζάρι” του ΠΑΣΟΚ και μερικοί φόροι ακόμη

Διαβάζεται σε 5'

Όταν η κυβέρνηση μας επιβαρύνει με μερικά ακόμη δισ. για το 2025 και η φιλολογία της πράσινης κάλπης.

Φόροι

Λίγοι – πάντα- ασχολούνται με το Προσχέδιο Προϋπολογισμού που κατατίθεται στην Βουλή περίπου τέτοιον καιρό για να συζητηθεί κάπου στα μέσα Νοέμβρη. Με αυτά που λέει όμως ασχολούνται (υποχρεωτικά) οι πάντες την ερχόμενη χρονιά.

Έτσι λοιπόν στο φετινό – όπως έχει ήδη καταγγείλει η αντιπολίτευση – προβλέπονται επιπλέον 2.5 δις ευρώ φόροι! Ενώ το 80% των φορολογικών εσόδων του κράτους θα πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχου, την ίδια στιγμή που μόλις στο 20% θα επιβαρυνθούν τα νομικά πρόσωπα. Την κατηγορία δηλαδή που περιλαμβάνει και τις μεγάλες εταιρίες.

Με λίγα λόγια: Καλώς τα δεχθήκαμε…

Παζάρι

Μόνο να υποσχεθεί πως θα …διορίσει αντιπροέδρους του ΠΑΣΟΚ τον Παύλο Γερουλάνο και την Άννα Διαμαντοπούλου δεν έχει ακόμη ζητηθεί από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Χθες για παράδειγμα στην πρώτη του μετεκλογική τηλεοπτική συνέντευξη του ζητήθηκε δύο φορές απανωτά να εξηγήσει «πώς» θα αξιοποιήσει τα εν λόγω στελέχη που «πήγαν καλά» στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Αφού η γενική αναφορά του στο ότι άπαντες θα έχουν ρόλο στο ΠΑΣΟΚ εάν εκλεγεί δεν φάνηκε να ικανοποιεί. Αντίστοιχες εκτιμήσεις καταγράφονται και στην αρθρογραφία.

Όμως ήταν μάλλον λογική η παρατήρηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που σχολίασε πως αν μιλούσε αναλυτικά για τέτοια θέματα άπαντες το επόμενο λεπτό θα μιλούσαν για «παζάρι» θέσεων.

Η Άννα

Η καταμέτρηση των ψήφων της πρώτης Κυριακής στο ΠΑΣΟΚ έφεραν έντονες αλλαγές …συναισθημάτων. Όχι μόνον λόγο του «ντέρμπι» ανάμεσα στον Χάρη Δούκα και τον Παύλο Γερουλάνο που τελικά κέρδισε ο Δήμαρχος Αθήνας. Αλλά …γενικώς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της Άννας Διαμαντοπούλου. Ξεκίνησε ίσως πιο εντυπωσιακά από όλους. Μια και πρώτα βγήκαν τα αποτελέσματα από τις κάλπες του Εξωτερικού. Έτσι λοιπόν η πρώην υπουργός βρέθηκε να προηγείται όλων …στις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε να «σαρώνει» με 122 ψήφους, Παρότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν επί χρόνια εκεί ως ευρωβουλευτής.

Μετά ήρθε το Παρίσι. Κι εκεί η Άννα Διαμαντοπούλου πρώτευσε, αν και με πολύ λιγότερες ψήφους. Μόλις 19 έναντι 14 του Χ.Δούκα, 12 του Π.Γερουλάνο και 8 του Νίκου Ανδρουλάκη.  Στην συνέχεια βέβαια «έπεσε βαριά» η εγχώρια πραγματικότητα και η Άννα Διαμαντοπούλου βρέθηκε στην 4η θέση. Μπορεί φυσικά να θυμάται πως συγκέντρωσε ένα αξιοπρεπέστατο ποσοστό με 19,52%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν πάντως όσα ακούγονται για το πώς …ξεκίνησε αυτή η υπόθεση. Αρχικά λέγεται πως η Άννα Διαμαντοπούλου δεν επιθυμούσε να κατέβει στις εκλογές. Αυτό που θρυλείται πως της άλλαξε την γνώμη είναι η στήριξη που της δόθηκε από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιαννη Παναγόπουλο. Όπως και από στελέχη που επηρεάζει.

Τελικά δεν πήγε και τόσο καλά αυτό. Άλλωστε ο εν λόγω υποστηρικτής έχει αποδείξει ήδη από το δημοψήφισμα του 2015 ότι δεν έχει και πολύ καλή σχέση την εκτίμηση των εκλογικών τάσεων.

Δήμας με ρητορική …Κασσελάκη

Μια κόντρα «από το πουθενά» καταγράφθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής  -όπου συζητείται φορολογικό νομοσχέδιο -όταν ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρήστος Δήμας φάνηκε να υιοθετεί την ρητορική …Κασσελάκη απέναντι στην Νέα Αριστερά.

Χαρακτηριστικά ο Χρήστος Δήμας επιτέθηκε στην Έφη Αχτσιόγλου, από την Νέα Αριστερά λέγοντας ότι ασκείται κριτική «από την Ειδική Αγορήτρια του Κόμματος το οποίο δεν έχει εκλεγεί στη Βουλή, αλλά δημιουργήθηκε από διάσπαση άλλου Κόμματος που έχει εκλεγεί στη Βουλή και αυτό είναι τουλάχιστον οξύμωρο».

Την αναφορά αυτή δεν άφησε αναπάντητη η Έφη Αχτσιόγλου. Δήλωσε πως «ο κύριος Υπουργός ισχυρίστηκε κάτι κατά τη γνώμη μου καινοφανές και βαθιά αυταρχικό στην τοποθέτησή του. Ισχυρίστηκε ότι ένα κόμμα το οποίο προκύπτει από διάσπαση, δεν είναι ένα δημοκρατικό κόμμα. Αυτό ποιο Σύνταγμα το λέει κύριε Δήμα, ποια αρχή το λέει αυτό; Πρόκειται για μία καινοφανή αυταρχική δήλωση. Αλίμονο αν θεωρούμε ότι ένα κόμμα το οποίο προκύπτει από διάσπαση δεν είναι ένα δημοκρατικό κόμμα. Η Νέα Αριστερά είναι ένα δημοκρατικό κόμμα και προφανώς δεν είστε εσείς αυτός που θα ορίσετε ποιο κόμμα είναι δημοκρατικό και ποιο κόμμα δεν είναι δημοκρατικό».

Μάλιστα θύμισε πως «η νομιμοποίηση που έχω εγώ, ως εκπρόσωπος του λαού και βουλεύτρια που εξελέγη με τον υψηλότερο βαθμό, με το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων σε ολόκληρη την Ελλάδα από την αντιπολίτευση, μου δίνει κάθε δικαίωμα να βρίσκομαι εδώ απέναντί σας και να χρησιμοποιώ τη λαϊκή εντολή με τον ίδιο ακριβώς όρο που μου δόθηκε. Να σας κάνω την αντιπολίτευση στην κατεύθυνση για την οποία εξελέγη».

Ο Πέτρος Παππάς

Αρκετό (αρνητικό) θόρυβο δημιούργησε στα social media μια δήλωση του Πέτρου Παππά, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και βασικού υποστηρικτή του Στέφανου Κασσελάκη.

Έγινε στον τηλεοπτικό σταθμό ONE όπου ο βουλευτής Κιλκίς εξέφρασε την αποδοκιμασία του για το γεγονός ότι ένας στρατευμένος και ένστολος συμμετείχε σε αντιπολεμική εκδήλωση για τα όσα συμβαίνουν στην Μέση Ανατολή. Με αναφορές μάλιστα στις συμμαχίες της χώρας και στο ΝΑΤΟ.

Λογικές αντιδράσεις θα λέγαμε απέναντι έναν βουλευτή που επιμένει πως ανήκει σε κόμμα της αριστεράς. Ιδίως από την στιγμή που η δυνατότητα των στρατευμένων να μετέχουν σε αντιπολεμικές και πολιτικές εκδηλώσεις είναι δημοκρατικό δικαίωμα που κερδήθηκε στην Μεταπολίτευση, με αφορμή την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα