Το σημείο στο Ζάππειο και ποιος “δεν θέλει” για τις υποκλοπές

Διαβάζεται σε 4'

Όταν η κυβέρνηση αποφασίζει πως δεν θα υπάρξουν νέα για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και ο πρωθυπουργός ξεχνάει κάποιους προκατόχους του

Συνοψίζοντας

Να συμπυκνώσουμε λίγο τα νοήματα από την επιστολή του Χρήστο Ράμμου, επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, για τις υποκλοπές.

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ θέλει να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τους λόγους που παρακολουθήθηκε. (Υποθέτουμε θα θέλει να ενημερώσει και τους υπουργούς του Κ.Μητσοτάκη οι οποίοι επίσης βρέθηκε «επισυνδεδεμένοι» αλλά δεν θέλουν αυτοί).

Το Συμβούλιο της Επικρατείς θέλει επίσης να ενημερωθεί επισήμως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και εξέδωσε απόφαση που ακυρώνει τις διατάξεις που το εμπόδιζαν.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει επίσης να ενημερωθεί έχοντας αρνηθεί αυτό να γίνει ανεπίσημα σε κλειστή συνάντηση όπως του έχει προταθεί από την κυβέρνηση.

Η μόνη που δεν θέλει είναι η ΕΥΠ. Κι επειδή η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας δεν έχει (και δεν πρέπει να έχει) αυτόνομη βούληση προφανώς δεν θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το σημείο

«Εδώ. Σ’ αυτό το σημείo. Πριν από 45 χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραψε την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Αυτό λέει – με φόντο το Ζάππειο- o Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο προεκλογικό σποτάκι της Νέας Δημοκρατίας.

Όμως αξίζει να θυμίσουμε ότι στο ίδιο ακριβώς σημείο είπε και κάποια πράγματα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο νεότερος και πρώην πρωθυπουργός. Όχι πριν 40 χρόνια αλλά μόλις πέρυσι. Όπως για παράδειγμα πως «σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι ημιτελές και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών». Ενώ αμφισβήτησε όσους πιστεύουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει με νίκη κάποιας εκ των δύο πλευρών.

Την ίδια μέρα στο Ζάππειο ένας άλλος πρώην πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς είπε πως «η Συμφωνία των Πρεσπών, έχει δημιουργήσει νέα προβλήματα και νέα αδιέξοδα στα Βαλκάνια, όπως οι λεγόμενες “Πρέσπες του Αιγαίου”, που κάποιοι φαίνεται να ετοιμάζουν».

Έτσι απλά τα αναφέρουμε. Γιατί, κανείς δεν ξέρει, ίσως ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τα «βρεί μπροστά του» αυτά…

Έργα

Πιστεύει άραγε ο Άκης Σκέρτσος, πως υπάρχει πολίτης που θα κάθεται μπροστά στον υπολογιστεί του και θα παρακολουθεί την …εξέλιξη των έργων (δρόμοι, εγκαταστάσεις, γέφυρες κ.λ.π) που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα;

Γιατί αυτό μας διαφήμισε με την νέα ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr. Προφανώς για να μας πει πως η κυβέρνηση κάνει δουλειά στις υποδομές της χώρας και αξιοποιεί τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Άλλωστε το πέταξε: «Η χώρα είναι ένα μεγάλο εργοτάξιο».

Αν πάντως θέλει να προσελκύσει κόσμο καλό θα ήταν η πλατφόρμα να έχει κάποια άλλα στοιχεία. Όπως για παράδειγμα το ποιοι εργολάβοι παίρνουν τα έργα, πόσα λεφτά τους δίνει το δημόσιο και κυρίως πόσο θα πληρώνουν για την εκμετάλλευσή τους οι πολίτες. Ξέρετε, διόδια και άλλους έμμεσους φόρους.

Νέα γραμμή

Νέα γραμμή διαπιστώνεται στην Κουμουνδούρου σχετικά με την υπόθεση της κοινής δράσης των κομμάτων του κέντρου και της αριστεράς. Το πόσο αυτή θα κρατήσει είναι μια άλλη υπόθεση.

Τώρα λένε πως η συζήτηση αυτή είτε …δεν χρειάζεται, είτε πώς είναι μια φιλολογική αναζήτηση που την ακούμε εδώ και πολλά χρόνια, δίχως ιδιαίτερο νόημα. Μόνον «πουμαρό» δεν την αποκάλεσαν ακόμη δηλαδή.

Βέβαια άλλα έλεγαν πριν λίγους μήνες στις δημοτικές εκλογές όταν ο Χάρης Δούκας κέρδιζε τον Κώστα Μπακογιάννη. Εκεί είχαμε «νίκη των προοδευτικών δυνάμεων» και άλλα τέτοια «ενωτικά». Βασικό χαρακτηριστικό η …σταθερότητα απόψεων!

Απειλές

«Λύσεις στον ιδιωτικό τομέα» απειλεί πως θα αναζητήσει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σε περίπτωση που οι γιατροί της Αττικής συνεχίσουν την απεργίας του. Μια απεργία που παρεμπιπτόντως γίνεται για να ενισχυθούν με γιατρούς τα δημόσια νοσοκομεία.

Μάλλον δύσκολα θα «πιάσει» αυτή η απειλή. Γιατί απλούστατα δεν συνιστά …αλλαγή τακτικής. Ούτως η άλλως το υπουργείο Υγείας «λύσεις στον ιδιωτικό τομέα» αναζητεί. Απλά μέχρι τώρα το κάνει πλαγίως. Είτε κρατώντας υποβαθμισμένα τα δημόσια ιδρύματα για να πηγαίνει ο κόσμος στις κλινικές, είτε φέρνοντας τις ιδιωτικές επιχειρήσεις εντός των δημόσιων δομών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα