Το τέστ Κεραμέως και τα ανώτερα μαθηματικά του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάζεται σε 4'

Όταν στην Κουμουνδούρου ερμηνεύουν δημιουργικά το εκλογικό αποτέλεσμα και πως να κρίνετε τον ανασχηματισμό του Μητσοτάκη

Ανασχηματισμός

Υπάρχει ένα τεστ για να ελέγξει κανείς αν ο ανασχηματισμός που – όλοι λένε ότι- θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι κάτι περισσότερο από «στάχτη στα μάτια»: Το «Τέστ Κεραμέως».

Συνίσταται απλά στο ότι εξετάζει κανείς αν η Νίκη Κεραμέως θα είναι στην κυβέρνηση! Αν είναι (έστω και σε άλλο υπουργείο από το Εσωτερικών) σημαίνει πως ο πρωθυπουργός θα έχει το πρόσωπο (που μαζί με τους σταθερούς αντιπροέδρους Άδωνι Γεωργιάδη και Κωστή Χατζηδάκη) θα κάνει την δουλειά του.

Ας μην ξεχνάμε ότι η πρώην υπουργός Παιδείας δεν έχει λείψει από κανένα κυβερνητικό σχήμα. Παρότι μονίμως τα τελευταία 5 χρόνια βρίσκεται «στον πάτο» σχεδόν κάθε δημοσκόπησης για το υπουργικό συμβούλιο.

Επίσης κανείς και με κανένα πολιτικό κριτήριο δεν μπορεί να αποκαλέσει την θητεία της στο υπουργείο Εσωτερικών «επιτυχημένη». Η υπόθεση με τα e-mails των απόδημων δεν αφήνει κανένα περιθώριο.

Ανώτερα μαθηματικά

Δεν «πήγαν τσάμπα» τα ανώτερα μαθηματικά για τα οποία έχει βραβευθεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Οι δηλώσεις του ίδιου αλλά και οι διαρροές του προεδρικού περιβάλλοντος και των πέριξ για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι πραγματικά υπόδειγμα δημιουργικότητας με τους αριθμούς και τις έννοιες.

Ένα παράδειγμα είναι ο ισχυρισμός ότι ο Κασσελάκης «γύρισε το παιχνίδι». Διότι – λένε- κάποιες παλιότερες δημοσκοπήσεις τον έδειχναν έως και μονοψήφιο. Οπότε με το 14,7 έκανε υπέρβαση. Εξαιρετικό δεν βρίσκετε; Και μετά κάποιοι αφελής πάνε και συγκρίνουν με τις τελευταίες εκλογές ή τις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Υπάρχουν και οι …«δύο μονάδες ακόμη να ‘χαμε δεν θα μίλαγε κανείς». Μόνο που δεν τις είχαν. Αλλά και να τις είχαν μήπως θα έπρεπε να μπουν στον κόπο να μετρήσουν και τον αριθμό των ψηφοφόρων που επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί οι διαφορές είναι τεράστιες σε περίπτωση που δεν το πρόσεξαν.

Το καλύτερο βέβαια είναι στην δήλωση του Κασσελάκη: «Καταφέραμε να μειώσουμε τη διαφορά από το 23% στο 13%». Δηλαδή μιλάμε για ένα είδος εκλογικής …προσποίησης. Ρίχνεις τα ποσοστά και τις ψήφους σου για να παρασύρεις τον αντίπαλο. Πραγματικά ευφυές…

Όργανα

Από ότι μαθαίνουμε οι συνεδριάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συζητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα πρόκειται να ξεκινήσουν κατά το τέλος Ιουνίου. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό δεν είναι τυχαίο.

Διότι – ας μην το ξεχνάμε- στις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία του Στέφανου Κασσελάκη για την κατάθεση του (κανονικού και όχι σε μορφή excel) Πόθεν Έσχες του. Μάλλον ο πρόεδρος του κόμματος θα θέλει να το προβάλλει σε video wall στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Όπως έκανε στην περίφημη εκείνη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης.

Αυτό φυσικά πριν το δημοσιοποιήσει σε όλους τους πολίτες όπως έχει υποσχεθεί. Έστω και στα μέσα του θέρους που κανείς δεν θα ασχολείται με τέτοια πράγματα…

Εκτός Κρήτης

Τις καλύτερες εκλογικές επιδόσεις του είχε το ΠΑΣΟΚ σε Ηράκλειο και Λασίθι με ποσοστό που φτάνει κοντά στο 30%, πράγμα αναμενόμενο αφού πρόκειται  για την ιδιαίτερη πατρίδα του προέδρου του ΠΑΣΌΚ.

Κι η Πελοπόννησος όμως δεν πήγε καθόλου άσχημα. Ιδίως  η Ηλεία  που αναδείχθηκε ως η περιφέρεια …εκτος Κρήτης με τα καλύτερα αποτελέσματα για το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Όπως ακούμε αυτό πιστώνεται εν πολλοίς στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη που είδε να διπλασιάζονται τα ποσοστά που είχε το ΠΑΣΟΚ 2019, και από 11% να φτάσει το 22,66% και να κατατάσσεται δεύτερο.

Μιχάλης Κατρίνης ήταν ίσως ο μόνος βουλευτής που έκανε συγκέντρωση ετεροδημοτών της Ηλείας στην Αθήνας όπου άλλωστε παραβρέθηκαν και 16 υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Προφανώς …απέδωσε.

Επικοινωνία

Πολύς λόγος έγινε (και) σε αυτές τις εκλογές για τα επικοινωνιακά επιτελεία των κομμάτων.

Η Νέα Δημοκρατία εγκαλούσε τον Στέφανο Κασσελάκη για lifestyle επιλογές ενώ πολλά λέγονταν για την καλή πρόσβασή του στα «πρωϊνάδικα». Τα ίδια έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ αφού αναρωτιόνταν πόσα και από πού πληρώνεται ο Γκρίνμπεργκ.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ότι αμφότερα τα επικοινωνιακά επιτελεία πρέπει να «καταθέσουν τα διαπιστευτήρια τους» στον … Κουτσούμπα.

Το κόμμα του (σε αντίθεση με την Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ) σχεδόν διπλασίασε τα ποσοστά του. Επίσης ο ίδιος παραμένει στην δεύτερη θέση στις μετρήσεις για το πόσο δημοφιλείς είναι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Κι όλα αυτά χωρίς …να χαλάσει φράγκο!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα